Το "σιδέρωμα" της Σπυριδούλας II

Προηγούμενο

του Γιάννη Ράγκου

Λαϊκό ίνδαλμα
Η αποκάλυψη των λεπτομερειών του γεγονότος συγκίνησε έντονα την κοινή γνώμη και ο Τύπος δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη για να αυξήσει θεαματικά τις πωλήσεις του, απευθυνόμενος εύστοχα στο θυμικό των αναγνωστών. Για περίπου έναν μήνα, οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευαν μακροσκελή ρεπορτάζ με αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη ζωή της Σπυριδούλας στο χωριό της και στο σπίτι του ζεύγους Βεϊζαδέ, αφηγήσεις των γονιών, του αδελφού και των γειτόνων της και αναλυτικές περιγραφές από το σύνολο, σχεδόν, των καθημερινών δραστηριοτήτων της στο νοσοκομείο.Ενδεικτικό του τεράστιου και πρωτοφανούς κοινωνικού ενδιαφέροντος που προκάλεσε η περίπτωσή της, ήταν το γεγονός πως ήδη από τις πρώτες ημέρες χρειάστηκαν να επέμβουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τα πλήθη των προσερχόμενων στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες ποσότητες από δώρα, σοκολάτες και γλυκά πάσης φύσεως, ακόμα και καλλυντικά είχαν συγκεντρωθεί στο θάλαμο όπου νοσηλευόταν η Σπυριδούλα.

Εκδηλώσεις ενθουσιασμού και θερμής συμπαράστασης στο πρόσωπο της Σπυριδούλας,
η οποία σε λίγες ημέρες είχε γίνει το κύριο θέμα της επικαιρότητας…

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο την επισκέφθηκαν βουλευτές, ο δήμαρχος Πειραιά, ο Μητροπολίτης Λάρισας, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο πλαστικός χειρουργός Β. Οικονόμου εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει δωρεάν πλαστική εγχείρηση στα τραύματα της Σπυριδούλας, ενώ και ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, καθηγητής Θ. Δοξιάδης, «επισκέφθηκε στο Τζάνειο την Σπυριδούλα Ράπτη και αφού ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της, την επισκέφθηκε και της εξέφρασε το ενδιαφέρον, τόσο του ιδίου, όσο και των Βασιλέων. Ο καθηγητής μετέφερε στην Σπυριδούλα το ενδιαφέρον του Βασιλιά για ταχεία και πλήρη ανάρρωση και της υποσχέθηκε ότι θα της παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» (εφημερίδα «Η Απογευματινή» – Σάββατο 13 Αυγούστου 1955).Κινηματογραφιστές πρότειναν να πρωταγωνιστήσει σε ταινία, λόγω της δημοτικότητάς της, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν αλλεπάλληλοι έρανοι για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα συνέβαλαν στην αποκατάσταση της υγείας της. Ανάμεσά τους ήταν οι αξιωματικοί και οι ναύτες της 6ης Μοίρας του αμερικανικού Ναυτικού, οι οποίοι πρόσφεραν στην Σπυριδούλα περισσότερα από 1.000 δολ. ώστε να τη βοηθήσουν «να κάνει την προίκα της» (εφημερίδα «Ακρόπολις» – Τετάρτη 17 Αυγούστου 1955).

Ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κ. Μακρής ζήτησε από οικοδόμους, τεχνίτες, ξυλουργούς και άλλες σχετικές ειδικότητες να προσφέρουν δωρεάν εργασία για την ταχεία ανέγερση ενός σπιτιού το οποίο θα δωριζόταν στην Σπυριδούλα. «Με ενθουσιασμό θα αποκαταστήσουμε το κορίτσι που είναι σύμβολο της βιοπάλης» δήλωσε στις 18 Αυγούστου.

Εξάλλου, ένας πολίτης πρότεινε την καθιέρωση του όρου «βεϊζαδισμός» ως συνώνυμου της ωμότητας και της βαρβαρότητας, κάποιος άλλος πρόσφερε μέρος του σώματός του για να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που θα απαιτούταν πλαστική επέμβαση, ενώ πολλοί πολίτες, με επιστολές τους στις εφημερίδες, ζητούσαν από τους δικαστές να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητά τους και να επιβληθεί στους εγκληματίες η ίδια τιμωρία: κάψιμο με σίδερο! Ακόμα, ένας 17χρονος μαθητής από την Καλαμάτα έκανε, μέσω του Τύπου, πρόταση γάμου στην Σπυριδούλα, με τη συναίνεση μάλιστα της οικογένειάς του (η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Απογευματινή» στις 23 Αυγούστου 1955).

Μία ακόμη (σκηνοθετημένη;) φωτογραφία της Σπυριδούλας, που εκείνη την
εποχή είχε εξελιχθεί σε ένα από πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Ελλάδα

Επίσης, η περιπέτεια της Σπυριδούλας, ενέπνευσε τον Αντ. Παπαδημητρίου (κάτοικο του Πειραιά) να γράψει και να δημοσιεύσει το παρακάτω ποίημα, που θυμίζει έντονα το περίφημο τραγούδι «Η Κακούργα Πεθερά» του Ι. Μοντανάρη, που είχε γραφτεί με αφορμή τη δολοφονία του Δ. Αθανασόπουλου (βλέπε σχετικό θέμα στο «Έγκλημα και Τιμωρία» – 18 Σεπτεμβρίου 2006):

«Ακούσατε τι έγινε κοντά στην Παναγίτσα;
Η Αντιγόνη έβαλε το σίδερο στην πρίζα
αφού το ζέστανε καλά, πιάνει την Σπυριδούλα
όπου την πήρε από μικρή για να την έχει δούλα
αφού τη ζέστανε καλά, τη δένει στο κρεβάτι
την σιδερώνει άσπλαχνα στα μούτρα και την πλάτη.
Ολόγυμνη τη γδύσανε επάνω στο κρεβάτι
Και ρίχτηκαν επάνω της σα μανιασμένοι δράκοι.
Ο άντρας της την κράταγε σα λυσσασμένος λύκος
κι εκείνη της σιδέρωνε τα μούτρα και το στήθος.
Άσπλαχνη, δε λυπήθηκες, δεν πόνεσες λιγάκι
σαν άκουσες το δύστυχο κι άτυχο κοριτσάκι
που το εμπιστεύθηκε η μάνα του σ’ εσένα
τ’ αποχωρίστηκε και ήρθε εδώ στα ξένα.
Πολλά καλά της έταζες, πως θα την προστατεύσεις
Και συ, κακούργα, βάλθηκες για να την ξεμπερδέψεις
ήθελα να ‘μουν δικαστής, για να σας δικάσω
τους δυο σας χειροπόδαρα, μαζί να σας κρεμάσω»

Κυκλοφόρησαν ακόμα και σπιρτόκουτα με τη φωτογραφία της Σπυριδούλας στην μπροστινή όψη!…

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας
«Ελευθερία» στις 14/8/1955

Εξαγνισμός…
Στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά από ένα μήνα παραμονής στο νοσοκομείο, η Σπυριδούλα Ράπτη πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο χωριό της. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, όλοι οι εργαζόμενοι του Τζάνειου την «ξεπροβόδησαν και της ευχήθηκαν κάθε ευτυχία στη ζωή της, ενώ κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος την επευφημούσε και της ευχόταν να έχει καλή τύχη».

Η Σπυριδούλα, με τη βοήθεια των νοσοκόμων, κάνει τις πρώτες βόλτες της στους διαδρόμους
του νοσοκομείου, καθώς η κατάσταση της υγείας της σημείωσε γρήγορα θεαματική βελτίωση

Περίπου πέντε μήνες αργότερα, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1956 πραγματοποιήθηκε η δίκη για την υπόθεση, στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, που επιλέχθηκε ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα στον Πειραιά.Εντούτοις, και τις δύο ημέρες που κράτησε η ακροαματική διαδικασία, πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το δικαστικό μέγαρο και απειλούσε με λιντσάρισμα τον Γιώργο και την Αντιγόνη Βεϊζαδέ. Οι αστυνομικοί τους μετέφεραν με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένα μέτρα προστασίας προς και από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι δικαστικές αρχές απέφευγαν να κοινοποιήσουν την ακριβή ώρα έλευσης των κατηγορουμένων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια.

Πρώτη μάρτυρας ήταν η ίδια η Σπυριδούλα, η οποία στην κατάθεσή της εξιστόρησε τη ζωή της με το ζεύγος Βεϊζαδέ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο την έκαψαν με το πυρακτωμένο σίδερο την 1η και 2η Αυγούστου 1955.

Η Σπυριδούλα καταθέτει στο Κακουργιοδικείο Λαμίας
(φωτοτυπία φωτογραφίας, που δημοσιεύτηκε στην
εφημερίδα «Ελευθερία» στις 31/1/1956)

Ακολούθως, ο μάρτυρας κατηγορίας Ν. Ρώτας, γείτονας του ζεύγους Βεϊζαδέ, κατέθεσε ότι «την Τρίτη πριν από την αποκάλυψη του εγκλήματος, κατά τις 9 το βράδυ, ήμουνα στην αυλή του σπιτιού μου και (…) άκουσα τον ήχο ενός χαστουκιού και μετά μια αντρική φωνή να ρωτάει σε ένατονο ύφος που είναι τα λεφτά. Δεν άκουσα κλάματα παιδιού κι έτσι φαντάστηκα πως οι Βεϊζαδέ είχαν κάποιο συζυγικό καυγαδάκι».Γιατροί και νοσοκόμες του Τζάνειου Νοσοκομείου κατέθεσαν για την κατάσταση στην οποία ήταν η Σπυριδούλα όταν έφτασε στο νοσοκομείο και περιέγραψαν τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να σωθεί. Ο ιατροδικαστής Συλλάνταβος επικαλέστηκε την έκθεσή του σχετικά με τα εγκαύματα στο σώμα της Σπυριδούλας και επέμεινε στην άποψή του πως η Σπυριδούλα συγκρατιόταν με τη βία στο τραπέζι την ώρα που οι Βεϊζαδέ της προκαλούσαν τα εγκαύματα με το σίδερο.

Στις απολογίες τους και οι δύο επέμειναν στους αρχικούς τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για ατύχημα και ο πως ο Γ. Βεϊζαδές δεν συμμετείχε στην πράξη. Η αντ. Βεϊζεδέ, μάλιστα, υποστήριξε ότι η έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της Σπυριδούλας οφειλόταν στο γεγονός ότι «εκύλησε στα σκαλοπάτια, μπερδεύτηκε με το σίδερο και εκάη».

Τελικώς, το δικαστήριο επέβαλε στην Αντιγόνη και τον Γιώργο Βεϊζαδέ ποινή φυλάκισης 5 και 4,5 ετών, αντιστοίχως, για «πρόκληση βαρειών σωματικών βλαβών σε βαθμό κακουργήματος», ενώ επιδίκασε και ποσό 20.000 δρχ. για τη ψυχική οδύνη της Σπυριδούλας. Οι ένορκοι αναγνώρισαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν πρόθεση να οδηγήσουν την 12χρονη στην κατάσταση αυτή. Ωστόσο, η (μικρή) διαφορά της ποινής μεταξύ των δύο κατηγορουμένων οφείλεται στο γεγονός πως, σύμφωνα με την ετυμηγορία τους, ο Γ. Βεϊζαδές πριν από την τέλεση του αδικήματος είχε «βίον ηθικόν και έντιμον», ενώ μετά επέδειξε ειλικρινή μεταμέλεια, κάτι που δεν δέχθηκαν για τη σύζυγό του Αντιγόνη. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Αγρινίου, η Αντ. Βεϊζαδέ, κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε εργασθεί για τα SS, κάτι που, αν και δεν διευκρινίστηκε στη δίκη, ίσως βάρυνε στην τελική απόφαση.

Η αναγγελία των ποινών, που επιβλήθηκαν στο ζεύγος Βεϊζαδέ,
στην εφημερίδα «Ελευθερία» της 1ης Φεβρουαρίου 1956

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αποσαφηνίστηκε, επίσης, αν πράγματι είχαν αφαιρεθεί τα 50 δολάρια από τη ντουλάπα του ζεύγους και έτσι κάποιες (μη διασταυρωμένες) πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνες τις ημέρες, ενίσχυσαν μια άλλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εκδοχή της υπόθεσης: σύμφωνα με αυτές, η Αντ. Βεϊζαδέ είχε εξομολογηθεί ότι γνώριζε πως η Σπυριδούλα δεν είχε κλέψει το χαρτονόμισμα, αλλά την έκαψε για να την… εξαγνίσει από τις αμαρτίες της! Επρόκειτο, δηλαδή, για μια ιδιότυπη μορφή σύγχρονου καθαρτηρίου…Μετά την έκδοση της απόφασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Βεϊζαδέ κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ πέθαναν μερικά χρόνια αργότερα, ενώ είναι άγνωστο τι απέγινε η κόρη τους. Η Σπυριδούλα Ράπτη παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διατηρεί εμπορικό κατάστημα. Τα σημάδια στο σώμα της επουλώθηκαν πλήρως, αλλά μόνο η ίδια γνωρίζει αν έμειναν σημάδια στη ψυχή της!

Η ιστορία, η οποία συντάραξε τη χώρα πριν από μισό αιώνα, δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα μιλούν για το «σιδέρωμα της Σπυριδούλας»…

Σημειώνεται, τέλος, ότι η υπόθεση έχει παρουσιαστεί στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» (με συνέντευξη της ίδιας της Σπυριδούλας) του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού, που προβαλλόταν στην Ε.Ρ.Τ. την περίοδο 1979 – 1988. Επίσης, στοιχεία της υπόθεσης υπάρχουν και στην εκπομπή του «Αντέννα» «Ανατομία ενός εγκλήματος» (την τηλεοπτική περίοδο 1992 – 1993), στο επεισόδιο  με τίτλο «Καθαρτήριο». Ακόμα, σύμφωνα με μία εκδοχή, από την ιστορία αυτή ο Παύλος Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε το όνομα του θρυλικού συγκροτήματος «Σπυριδούλα», που δημιούργησε το 1976.

ΠΗΓΕΣ
-Αρχείο εφημερίδων «Ακρόπολις», «Η Απογευματινή» και «Ελευθερία»
-Πρακτικά δίκης Γιώργου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ, Κακουργιοδικείο Λαμίας, 30 και 31 Ιανουαρίου 1956
-Στάθη Βαλούκου: «Η ελληνική τηλεόραση (1967-1998)», εκδόσεις «Αιγόκερως» 1998

UPDATE

Η ιστορία της Σπυριδούλας και των υπηρετριών της Αθήνας του ’60, στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου»

crime_and_punishment

23 σκέψεις σχετικά με το “Το "σιδέρωμα" της Σπυριδούλας II”

 1. Εξαιρετικο το αφιερωμα, συγχαρητηρια στον Γιαννη Ραγκο και στην Ντολυ!

 2. Μπράβο σας! Σχτικά ελαφρά τη γλιτώσανε όμως. Δε νομίζετε;

 3. συγχαρητήρια!!! Στο Γιάννη ράγκο σε εσένα Composition Doll και σε όποιον άλλο συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

 4. Περίμενα το δεύτερο μέρος να δω τι απέγινε… Θυμάμαι τη μάνα μου να με ψευτο-απειλεί γελώντας όποτε πλησίαζα να την ενοχλήσω ενώ σιδέρωνε, «φύγε γιατί θα σε σιδερώσω σαν τη Σπυριδούλα», αλλά όποτε ρώτησα για αυτήν την ιστορία μου είπαν ότι την σιδέρωσε ο άντρας της… καμία σχέση με την πραγματική ιστορία!

  Εκπληκτικό blog και εξαιρετικά καλογραμμένη εξιστόρηση τόσων περιστατικών που έχουν πλέον περάσει στο μύθο 🙂

 5. Κύριε Ράγκο και λοιπή συντροφία,
  το κείμενό σας λειτούργησε ως αφετηρία – έμπνευση για ένα κείμενο που ανέβασα στο μπλογκ μου. Αν θέλετε περάστε μία βόλτα να το δείτε, να σας συγχαρώ πάντως και τους/τις τρεις για τις κατατοπιστικές σας παρουσιάσεις.

 6. Ευχαριστούμε όλους για το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Και ο Γιάννης και εγώ ασχολούμαστε με μεράκι για τούτο το μπλογκ και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως όταν βλέπουμε ότι αρέσει και σε άλλους.

  Συνεχίζουμε!

 7. κοιτα να δεις…και μενα χρονια με απειλουσε η μανα μου με αυτη τη σπυριδουλα…χαχα και επιτελους εμαθα τι εγινε!!!! να στε καλα, ευχαριστω και παλι!!!!

 8. sigxaritiria..!!..to kakomoiro to paidaki ti travixe…apolitistoi..den thelw n skeftw pote oti kati tetoio tha boruse na sinevaine se mena i sta pedia mou..pwpw

 9. πολύ μικρή η ποινή και πολύ μικρή αποζημίωση !!!!! …….. αλλά τι να πει κανείς??………

 10. lypamai gia tous nomous twn dikasthriwn eilikrina lypamai! 5 xronia gia siderwma mikrhs? isovia tha lega h akomh k apokefalisma! aytoi oi anthrwpoi den a2izei na zoun! kai meta sou lene dikaiosynh!

 11. Φοβερή ιστορία……υπήρχαν τότε τέτοιοι άνθρωποι?Και μετά μιλούν για τη σημερινή παρηκμασμένη κοινωνία……?Αναρωτιέμαι,μήπως ξέρει κανείς από ποιό μέρος της Ελλάδας καταγόταν το ζεύγος Βεζαιδέ?

 12. και εγώ είχα ακουστά την ιστορία, μάλιστα είχα ακούσει την ίδια απειλή από την συχωρεμένη θεία μου όταν δεν καθόμουν φρόνιμος. Πάντως και η ποινή ήταν εξοργιστικά χαμηλή, όπως και η διαφορά (ο άντρας λίγο χαμηλότερα, η γυναίκα έφταιγε περισσότερο). Όσο για το τελευταίο σχόλιο, δεν είναι η σημερινή κοινωνία περισσότερο παρηκμασμένη, πιστέυω. Απλώς σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση (και πιο τρομολάγνα ΜΜΕ). Πολύ καλή η δουλειά σας.

 13. Τέλεια η αφήγηση κ τα στοιχεία της ιστορίας, αλλα επειδή γνωρίζω για αυτήν τη γειτονια της Καλλίπολης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Αντ. Βεϊζαδέ ζει ακόμα ενώ ο σύζυγός της απεβίωσς πριν λίγα χρόνια

 14. @Celeste
  Ομολογώ πως δεν το γνώριζα. Όταν έκανα την έρευνα για την υπόθεση (πριν από περίπου 16-17 χρόνια) και είχα επισκεφθεί την γειτονιά, από περιοίκους είχα πληροφορηθεί όσα γράφω στο «κομμάτι» για την τύχη των Βεϊζαδέ. Προφανώς, οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν αξιόπιστες. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση.

 15. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΤΗΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΗ , ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΝΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ..

 16. Πολύ ωραίο άρθρο. Και εγώ οπως κ ο φιλος πιο πανω, ειχα ακούσει απ’την μητερα μου χιουμοριστικα το «Θα σε σιδερωσω σαν την Σπυριδουλα». Αν κ ηταν αγεννητη εκεινη την εποχη μου ειχε πει περι τινος προκειται αλλα πρωτη φορα διαβαζω λεπτομερειες!

  Μολις ανακλαυψα το μπλοκ κ με εχει αποροφησει. ΚΑνετε πολυ καλη δουλεια.

 17. Ε όχι. Δηλαδή τι να πω? 5 χρόνια? 5 χρόνια? Για βασανιστήρια, για κακοποίηση? Οι συγκρατούμενοι στη φυλακή γιατί δε τους περιποιήθηκαν? Δεν ήξερα ότι αυτή ήταν η ποινή. Ντροπή! Για χρήση και κατοχή χασισιού, ανάλογα με τη ποσότητα μπορεί να φας 5 χρόνια, και για εξευτελισμό και βασανισμό το ίδιο? ΝΤΡΟΠΗ. Ειλικρινά, ντροπή και αίσχος.

 18. Πραγματικά απαίσια υπόθεση. Η ζωρζ Σαρή, στο εφηβικό μυθιστόρημα «Σοφία» αναφέρεται σε αυτή την ιστορία, αλλάζοντας φυσικά τα ονόματα.

 19. Στο μυθιστόρημα «Χαστουκόδεντρο» του Άρη Μαραγκόπουλου, που εκδόθηκε μόλις πριν δυο μήνες (εκδ. Τόπος), υπάρχει ολόκληρο κεφ. με τίτλο Σπυριδούλα. Καθώς και συχνές αναφορές στους Βεϊζαδέ κ.λπ. Βλέπετε το μυθιστόρημα αυτό δουλεύει με την ιστορία και την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής.
  Περισσότερα εδώ: http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=233
  αλλά και στο facebook όπου υπάρχει ειδική σελίδα για το βιβλίο: https://www.facebook.com/TheSlapTree

 20. Μια παρομοια ιστορια εχει γινει και στην Συρο απο οπου και καταγομαι…η μητερα μου μου το εχει πει και νομιζω το αναφερει και στην «Μηχανη του χρονου» καπου το ειχα ανακαλυψει παλιοτερα αλλα δεν θυμαμαι που…Ειναι η δευτερη φορα που διαβαζω αυτο το αρθρο εδω, η πρωτη ηταν οταν εψαχνα τοτε για την παρομοια ιστορια που εγινε στο νησι μου πανω κατω την ιδια περιοδο…απο τοτε το Blog σας μπηκε στα αγαπημενα μου και ειναι εδω και ενα χρονο σελιδοδεικτης σε ολα τα προγραμματα περιηγησης μου…δεν θυμαμαι να εχω κολησει με αλλο Site τοσο πολυ…μπραβο παιδια συνεχιστε…Υ.Σ Το τι μπινελικι εριξα στο ζευγος δεν περιγραφετε…κι ας το ειχα ξαναδιαβασει…5 χρονια μονο τους δικασανε?! Τσαμπα πραμα παιδια…οποιος σας στραβοκοιταει σιδερωνετε τον…φθηνα θα την σκαπουλαρετε…ολοι με ενα σιδερο στο χερι…ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ FOR EVER!!! Τα σεβη μου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s