Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα I

Της Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή
Το σοκ που προκάλεσε, η δημόσια συγκίνηση και το ενδιαφέρον, το κατέστησαν το έγκλημα του αιώνα: κάποιος τόλμησε να απαγάγει και να δολοφονήσει το μικρό γιο του ανθρώπου που, στην εποχή του, θεωρούνταν ο μεγαλύτερος ήρωας του κόσμου.Δεν ήταν διάσημος ποδοσφαιριστής, λατρεμένος από χιλιάδες οπαδούς, ούτε αστροναύτης της εποχής μας, που έχει κάνει το διάστημα σπίτι του.Ήταν ο Charles A. Lindbergh, ο νεαρός άνδρας που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μοναχική πτήση πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το 1927. Με παρατσούκλια όπως Τυχερός Λίντυ και Μοναχικός Αετός, ήταν αυτός που ξεκίνησε την εποχή των υπερωκεάνιων πτήσεων.

Εκτός από την πτήση πάνω από τον Ατλαντικό, αυτός και η σύζυγός του, η εκατομμυριούχος κληρονόμος AnneMorrow, πέταξαν μαζί από τον Βόρειο Ειρηνικό στην Ανατολή, ανοίγοντας τον πρώτο “δρόμο” γι αυτή τη διαδρομή, που ακολουθείται ακόμη και σήμερα από τα jetliners.

CharlesA. Lindbergh
Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1902, στο LittleFallsτης Minnesota.Γιος δικηγόρου, και αργότερα μέλους του Κογκρέσου, ο Charlesπεριγράφεται ως συγκρατημένη και εσωστρεφής προσωπικότητα, χαρακτηριστικά τα οποία τον ακολούθησαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο CharlesLindberghμε τον πατέρα του

Το καλοκαίρι του 1912, σε ηλικία 10 ετών, η μητέρα του τον πήγε σε έναν αγώνα με αεροσκάφη.Ο Charlesμαγνητίστηκε.Στη συνέχεια μεγαλώνοντας, και αφού απέτυχε στις εξετάσεις για μηχανικός του Πανεπιστημίου του Wisconsin, τον Απρίλιο του 1922, μετακόμισε στο Lincolnτης Nebraska και γράφτηκε σε μια τοπική σχολή εκμάθησης πιλοταρίσματος.Όταν η σχολή έκλεισε λίγο μετά, έγινε μέλος μιας κομπανίας που έδινε παραστάσεις με μικρά αεροσκάφη και έκανε επιδείξεις γυρίζοντας από πόλη σε πόλη.Ήταν γνωστός με το όνομα “Παράτολμος Ιπτάμενος Lindbergh”.Και ήταν πράγματι παράτολμος, γιατί δεν του αρκούσε να περπατά στα φτερά του αεροπλάνου και να πέφτει με αλεξίπτωτο, αλλά έκανε και μηχανολογικές μετατροπές στα αεροπλάνα.

Τον Μάρτιο του 1924, κουρασμένος από τα πενιχρά έσοδα των παραστάσεων, ο Charlesαποφάσισε να στρατολογηθεί στο Texas.Γράφτηκε στην Σχολή Ικάρων του SanAntonio και ήταν αποφασισμένος να κερδίσει τα διακριτικά που θα του επέτρεπαν να κάνει τις πτήσεις επάγγελμα.Αφοσιώθηκε στις σπουδές του και αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του το Μάρτιο του 1925.Στη συνέχεια, του δόθηκε η ευκαιρία που περίμενε: έγινε ο πρώτος πιλότος σε μια αεροπορική δαδρομή που μετέφερε το ταχυδρομείο μεταξύ SaintLouisκαι Chicago.Οι αεροπορικές αποστολές του ταχυδρομείου ήταν κάτι το εντελώς νέο για την εποχή και ιδιαίτερα επικίνδυνο.Τριάντα ένας από τους σαράντα πιλότους που είχαν αρχικά προσληφθεί, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στον αέρα.Όμως ο Charlesεκτιμούσε και καλοδεχόταν τέτοιες προκλήσεις.Είχε γράψει σχετικά: “ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο είναι το να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή μαζί του”.Ως πιλότος του Αμερικανικού Ταχυδρομείου ο Charles κέρδισε το βραβείο RaymondOrteig, μαζί με μια επιταγή $25.000, ως ο πρώτος πιλότος που πραγματοποίησε πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και το αντίστροφο, χωρίς ενδιάμεση στάση.

Ο Lindbergh προετοιμάζεται

Μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων πιλότων που είχαν προσπαθήσει να πετάξουν πάνω από τον Ατλαντικό χωρίς να τα καταφέρουν, ο Charlesδανείστηκε $15.000 από χρηματοδότες στο SaintLouisκαι άρχισε να κατασκευάζει το δικό του αεροπλάνο.Προς τιμήν των ανθρώπων που τον στήριξαν το ονόμασε “SpiritofSaintLouis” και ήταν ειδικά σχεδιασμένο ώστε να δέχεται τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα καυσίμων.Δεν είχε θέση συγκυβερνήτη, ούτε ασύρματο, ούτε καν αλεξίπτωτο.

Στις 21 Μαΐου του 1927, ο Charles προσγειώθηκε με ασφάλεια στο LeBourget, έξω από το Παρίσι, έχοντας καλύψει πάνω από 3.600 μίλια σε 33,5 ώρες.Κατά την επιστροφή του στην Αμερική έγινε δεκτός με τιμές εθνικού ήρωα.Επιπλέον παρασημοφορήθηκε και προήχθη σε συνταγματάρχη.

Η πτήση του Lindbergh και η επιστροφή στην Αμερική

Η Νέα Υόρκη υποδέχεται τον CharlesLindbergh

Σε κάποια από τις περιοδείες του που ακολούθησαν ανά την Αμερική, επισκέφθηκε την Πόλη του Μεξικό, προσκεκλημένος του αμερικανού πρέσβη DwightMorrow.Κατά τη διάρκεια αυτ΄ςη της επίσκεψης γνώρισε την κόρη του πρέσβη, AnneMorrow.Του χρειάστηκαν 10 μήνες για να της ζητήσει το πρώτο ραντεβού και μόλις τρία ραντεβού για να της ζητήσει να γίνει γυναίκα του.

AnneMorrowLindbergh

Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1906, στο Engelwood του New Jersey, κόρη του χρηματιστή, διπλωμάτη και γερουσιαστή Dwight W. Morrow και της ποιήτριας και αγωνίστριας για την εκπαίδευση των γυναικών Elizabeth Cutter Morrow, η Anne είχε μια προνομιούχα ανατροφή. Οι γονείς της ενθάρρυναν τις λογοτεχνικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές αναζητήσεις της, στις οποίες αφιέρωσε τον εαυτό της και όλη της τη ζωή. Ντροπαλή και ήσυχη νεαρή, η Anne είχε γράψει στο ημερολόγιό της ότι σκόπευε να παντρευτεί έναν ήρωα.

Σε μιαν επίσκεψή της στους γονείς της στο Μεξικό, το χειμώνα του 1927, γνώρισε τον Charles Lindbergh και, παρ΄όλο που πέρασαν λίγο χρ΄νο μαζί, εντυπωσιάστηκαν ο ένας από τον άλλον. Όταν η Anne αποφοίτησε από το Smith College, στο τρίτο τους ραντεβού, ο Charles της ζήτησε να τον παντρευτεί και η Anne δέχτηκε. Ο γάμος τους έγινε στις 27 Μαίου του 1929, στο κτήμα των Morrow, στο New Jersey.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου καιρού του γάμου τους το πέρασαν στον αέρα. Ο Charles της έμαθε να πετάει και τον συνόδευε στις εμπορικές και ταχυδρομικές αποστολές του σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε η πρώτη γυναίκα με επαγγελματική άδεια πιλότου στην Αμερική και έχει αναγνωριστεί η σημαντική της προσφορά στο αεροναυτικό πεδίο.

Για να αποφύγουν τον συνωστισμό των θαυμαστών και την “καταδίωξη” του τύπου, έχτισαν ένα σπίτι 20 δωματίων, αξίας $50.000, στα βραχώδη και δασώδη βουνά Sourland, στο κεντρικό NewJersey, όχι μακριά από το σπίτι των Morrow.Οι Lindbergh είχαν εντοπίσει το σημείο από αέρος και είχαν εντυπωσιαστεί από την απομόνωσή του και τη δυνατότητα που παρείχε να γίνει εκεί ένα μικρό αεροδρόμιο.

Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ο JohnHart, που υπέγραψε τη Δήλωση της Ανεξαρτησίας, είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο μέρος ως κρησφύγετο από τους Βρετανούς.

Η απαγωγή

Οι Lindbergh είχαν ήδη ένα παιδί, τον CharlesJr., ηλικίας 20 μηνών και η Anne ήταν έγκυος στο δεύτερο.Ένα ψυχρό, υγρό σαββατοκύριακο του Μαρτίου του 1932, σκόπευαν να επισκεφθούν τους γονείς της Anneστο πατρικό της, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από το σπίτι ων Lindbergh.Όμως, καθώς ο μικρός Charles είχε κρυολογήσει, αποφάσισαν να αναβάλουν την επίσκεψη για μια-δυο μέρες.Μαζί τους έμειναν η γκουβερνάντα του παιδιού, BettyGow, και ένα ζευγάρι υπηρετών.Εκτός από τους ίδιους, τους παππούδες και τους υπηρέτες, κανείς άλλος δεν γνώριζε ότι θα έμεναν.

Το βράδυ της 1ης Μαρτίου, μεταξύ 8 και 10 μ.μ., το μωρό εξαφανίστηκε από το δωμάτιό του, στο δεύτερο όροφο του σπιτιού.Η απουσία του μωρού έγινε αντιληπτή από την γκουβερνάντα του, BettyGow, γύρω στις 10 μ.μ., η οποία και το ανέφερε στους γονείς.Αμέσως το σπίτι ψάχτηκε σχολαστικά και στο δωμάτιο του μωρού, στο περβάζι του παραθύρου, βρέθηκε ένα σημείωμα που ενημέρωνε πως επρόκειτο για απαγωγή και όριζε ως λύτρα το ποσό των $50.000 – μια ολόκληρη περιουσία εκείνη την εποχή της οικονομικής κρίσης.Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία κατέκλυσε το σπίτι των Lindbergh, μαζί με τον τύπο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον τόπο της απαγωγής, βρέθηκαν ίχνη λάσπης στο πάτωμα του δωματίου του μικρού Charles.Τα δυο τμήματα μιας χειροποίητης σκάλας βρέθηκαν να ακουμπούν στον τοίχο έξω από το παράθυρο του δωματίου, καθώς και ένα κοπίδι, πεταμένο κοντά στο σπίτι .Η σκάλα ήταν σπασμένη στο σημείο της ένωσης, και προφανώς αυτό είχε συμβεί κατά την άνοδο ή την κάθοδο.Στοδωμάτιοδενβρέθηκανίχνηαίματοςήαποτυπώματα.

Οι υπηρέτες και οι εργαζόμενοι στο υποστατικό των Lindbergh ερευνήθηκαν και ανακρίθηκαν.Ο συνταγματάρχης Lindbergh ζήτησε από φίλους του να απευθύνουν έκκληση στους απαγωγείς και δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευθεί για τη ζωή του γιου του. Χιλιάδες γράμματα κατέκλυσαν το σπίτι των Lindbergh, άλλα εκφράζοντας συμπαράσταση, άλλα απειλητικά που ζητούσαν λύτρα και απειλούσαν με θάνατο και άλλα με προβλέψεις και προαισθήματα για την τύχη του μωρού.

Οι εφημερίδες αρχικά υπέθεσαν ότι οι απαγωγή ήταν δουλειά των συμμοριών, που λυμαίνονταν τη Νέα Υόρκη.Ποιος άλλος θα είχε το θράσος να απαγάγει το μοναχογιό του Μοναχικού Αετού;Ο AlCapone, ο διασημότερος των γκάνγκστερς,έφριξε με το γεγονός και υποσχέθηκε αμοιβή $10.000 για όποιον έδινε πληροφορίες που θα βοηθούσαν στο να επιστραφεί το παιδί, σώο και αβλαβές, στους γονείς του.Υποσχέθηκε, μάλιστα, πως αν τον απελευθέρωναν από τη φυλακή του Chicago στην οποία ήταν κρατούμενος, αυτός και οι άντρες του θα εύρισκαν τον δράστη της απαγωγής.Προκλήθηκε δημόσια συζήτηση, για το αν θα έπρεπε ή όχι να απελευθερωθεί ο Capone, η οποία έλαβε τέλος όταν ο πράκτορας του FBIElmerIrey, που είχε συλλάβει τον Capone, δήλωσε πως αν τον απελευθέρωναν το μόνο που θα έκανε θα ήταν να εγκαταλείψει τη χώρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

16 σκέψεις σχετικά με το “Υπόθεση Lindbergh – Το έγκλημα του αιώνα I”

 1. Είχα δει ε΄να ντοκιμαντέρ σχετικά! Νομίζω είχε τραγική κατάληξη!

 2. Σας συνάντησα στο «έγκλημα στου Χαροκόπου»(μου τραγούδαγε το τραγούδι ο παππούς μου όταν ήμουν μωρό αργοτερα μου είπε καί την ιστορία με επιμύθιον «να προσέχεις πως φέρεσαι στις γυναίκες,ποτέ δε ξέρεις, όλα εδώ πληρώνονται..χεχε μπαγλαμα χεχε γκουχγκουχ). Έκτοτε διάβασα τα προηγούμενα καί τα επόμενα τα πιό πολλά ελληνικά τα είχα ακούσει από τον παπού (1890-1973) καί άλλα σε ντοκιμαντέρ αλλά διασκεδάζω κάθε post σας καί ήθελα να το δειλώσω. Ευχαριστώ

 3. @Wonderfully Unpredictable, υπομονή! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει (και έχει και πολλή δουλειά!) 🙂

  @Renata, ναι…

  @Koulpa, εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι παππούδες είναι θησαυρός! 🙂

 4. Eίδατε ο Scarface? Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει ο γλυκός μου…

 5. Λοιπόν CD, αφού εσύ θα μας κρατάς σε αγωνία με ένα post ανά εβδομάδα, σειρά μου. Το παρακάτω είναι ένα ψυχολογικό τεστ:

  The main character in the story is this girl. When she was at the funeral of her own mother, she met this guy who was also there, but she did not know who he was.

  Well….

  This guy happened to fit her bill of her dream guy, so she fell in love with him at once; love at first sight etc…

  A few days later, the girl killed her own sister. When the cops asked her why she did that, she gave a very shocking answer…

  Do you know what her motive for killing her sister is?

  Η απάντηση στο επόμενο post. Χε, χε, χε… (σατανικά, τρίβοντας τα χέρια!)

  Υ/Α

 6. @Lupa, ποιός Scarface???

  @W.U., αφήστε…. Όταν ρωτήθηκα έδωσα αυτή την απάντηση που αποδεικνύει πως είμαι psycho killer!!!! :ppppp

 7. @Μηλαράκι, έχω απίστευτα πολύ υλικό, έχω καλυφθεί και για τα πέντε επεισόδια. Ευχαριστώ, πάντως!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s