Η δολοφονία της Sylvia Marie Likens – II

Προηγούμενο

sylvia1.jpg

Του Kopoloso

Κυλώντας

Τις πρώτες εβδομάδες, η Sylvia πήγαινε στην εκκλησία με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, άκουγε μουσική, έβλεπε τηλεόραση και έκανε βόλτες με φίλους στο πάρκο. Πήγαινε στο γυμνάσιο μαζί με την Stephanie και την Paula. Έτρωγε με την Gertrudeκαι τα άλλα παιδιά.

Βέβαια τα γεύματα στο σπίτι της Baniszewski δεν αποτελούσαν ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά. Συνολικά δέκα άτομα έπρεπε να τραφούν, τη στιγμή που στο σπίτι δεν υπήρχε καν κουζίνα. Η τροφήήταν συνήθως φρυγανιές και σάντουιτς. Επίσης οι έτοιμες σούπες από κονσέρβα ήταν μία εύκολη λύση μια και μπορούσαν να ζεσταθούν στη μία και μοναδική ηλεκτρική εστία του σπιτιού. Λόγω της έλλειψης σε πιάτα και κουτάλια, τα παιδιά έτρωγαν απευθείας μέσα από την κονσέρβα, χρησιμοποιώντας με τη σειρά το μοναδικό κουτάλι του νοικοκυριού.

Μια μέρα γύρω στα τέλη του Αυγούστου η Sylvia άφησε έναν φίλο της να ξαπλώσει μαζί της στο κρεβάτι. «Τώρα θ’ αποκτήσεις μωρό!», της ανακοίνωσε η Gertrude, κλωτσώντας την με δύναμη στα γεννητικά όργανα. Αν και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση η Sylvia δεν θα πρέπει να είχε ποτέ σεξουαλικές σχέσεις, φαίνεται ότι είχε πεισθεί από τον περίγυρό της πως ήταν έγκυος. Η φανταστική αυτή εγκυμοσύνη, εξόργιζε την πραγματική έγκυο PaulaBaniszewski. «Δε θα χωράς να καθίσεις ούτε σε καρέκλα!» φώναξε στη Sylvia χτυπώντας την, ενώ εκείνη γι’ «αντίποινα» είπε σε κάποιους συμμαθητές της ότι τα δύο μεγαλύτερα κορίτσια της Baniszewski, η Paula και η Stephanie, είναι «πόρνες». Αυτό με τη σειρά του εξαγρίωσε τον δεκαπεντάχρονο φίλο της Stephanie, CoyHubbard, ο οποίος ξυλοκόπησε άγρια τη Sylvia. Ο Coy ήταν ένας όμορφος μελαχρινός νεαρός, αρκετά ανεπτυγμένος για την ηλικία του. Από τη μέρα εκείνη κι έπειτα η Sylvia θα γινόταν ο ατομικός του «σάκος προπόνησης». Μετά από τον Coy και η Gertrude ξυλοκόπησε ξανά την Sylvia.

coy-hubbard.jpg

Coy Hubbard

Σιγά σιγά η Baniszewski άρχισε να διαδίδει «άσχημα» πράγματα για τη Sylvia στα παιδιά της γειτονιάς, ενθαρρύνοντάς τα να εκδικούνται χτυπώντας την. Η δεκατριάχρονη AnnaSiscoe συμπαθούσε τη Sylvia ώσπου η Gertrude της είπε ότι η Sylvia είχε αποκαλέσει τη μητέρα της «πουτάνα». Η Anna επιτέθηκε τότε με μανία στο κορίτσι κλωτσώντας το στην κοιλιά. Η Sylvia έπεσε κάτω κρατώντας την κοιλιά της και φωνάζοντας «Το μωρό μου… το μωρό μου!».

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν όταν η Gertrude είπε στην Paula και σ’ ένα άλλο κορίτσι της γειτονιάς, την JudyDuke, ότι η Sylvia τις γελοιοποιούσε πίσω από την πλάτη τους αφήνοντας μάλιστα και άφθονα σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους.

Σύντομα η αγαπημένη ασχολία της PaulaBaniszewski ήταν, να χτυπάει την Sylvia στο κεφάλι με ό,τι τύχαινε να βρεθεί μπροστά της, είτε αυτό ήταν πιάτο είτε μπουκάλι ή ακόμη και κονσέρβες. Πολύ συχνά, όταν κάποια ομάδα παιδιών ασχολούνταν με το βασανισμό της Sylvia, η αδελφή της η Jenny, εξαναγκαζόταν να τη χτυπάει κι εκείνη. Μια φορά η Jenny αρνήθηκε να το κάνει, όμως η Gertrude έξαλλη τη χτύπησε στο πρόσωπο. Το κορίτσι τότε υπάκουσε, αν και όπως είπε αργότερα, χαστούκισε την αδελφή της με το αριστερό χέρι (ενώ ήταν δεξιόχειρας) «έτσι ώστε να μην την πονέσει πολύ».

paula-baniszewski.jpg

PaulaBaniszewski

Οκτώβρης

Στις αρχές του Οκτωβρίου, ένα περιστατικό έδωσε στην Baniszewski την αφορμή που ζητούσε για ν’ απαγορεύσει στη Sylvia να ξαναπάει στο σχολείο. Η Sylvia δεν είχε φόρμα γυμναστικής και η Gertrude δεν της έδινε τα λεφτά για να αγοράσει μία. Ωστόσο μια μέρα η Sylvia επέστρεψε από το σχολείο φορώντας μία φόρμα την οποία ισχυρίστηκε ότι «βρήκε». Η Gertrude δεν την πίστεψε φυσικά. Υπό την απειλή μιας νέας τιμωρίας, η Sylvia, παραδέχθηκε ότι την είχε κλέψει. Η Baniszewski την χαστούκισε, την κλώτσησε και στη συνέχεια την έδειρε με μια ζώνη. Αργότερα την ίδια μέρα έκαψε μ’ ένα αναμμένο σπίρτο τα «βρωμοδάχτυλά» της και την έδειρε ξανά με τη ζώνη.

Από τη μέρα εκείνη και μετά, η φωτιά έμελλε να αποτελέσει το κύριο μέσο βασανισμού της Sylvia, για όσες μέρες ζωής της είχαν απομείνει.

Η ομάδα των ανήλικων «τιμωρών» άρχισε να καίει τη Sylvia, με σπίρτα και τσιγάρα. Καθιερώθηκε πια ως το αγαπημένο παιχνίδι για πολλά από τα παιδιά της γειτονιάς, να κακοποιούν με διάφορους τρόπους τη Sylvia: Να την κλωτσάνε, να την χτυπάνε, να την καίνε και να την στριφογυρίζουν πετώντας την στους τοίχους, όπως έκανε ο CoyHubbard όταν εξασκούνταν πάνω της στο τζούντο.

Η νεκροψία, έφερε στο φως δύο στοιχεία που είναι ενδεικτικά της αγωνίας και του πόνου που υπέμεινε η Sylvia: Όλα τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών της ήταν σπασμένα και γυρισμένα προς τα πίσω, ενώ το κάτω χείλος της ήταν δαγκωμένο με τέτοια δύναμη που είχε σχεδόν αποκοπεί.

Καθώς το μαρτύριο της Sylvia κλιμακωνόταν, άρχισε ν’ αποκτά επιπλέον κι έναν σεξουαλικό χαρακτήρα, αν και ως το τέλος παρέμεινε ένα σεξουαλικό έγκλημα χωρίς σεξ, αφού δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει κάποιο είδους σεξουαλικής επαφής ούτε από την Gertrude αλλά ούτε κι από τ’ αγόρια που έπαιρναν μέρος στις βιαιότητες. Παρότι ολόκληρη η περιοχή των γεννητικών οργάνων του κοριτσιού ήταν πρησμένη και φρικτά μελανιασμένη από τις κλωτσιές που δεχόταν καθημερινά, καμία από τις αμυχές στο εσωτερικό του κόλπου δεν αποδόθηκε σε βιασμό.

Η βεβαιότητα της Gertrude πως η Sylvia ήταν μια «βρωμιάρα πόρνη», χαρακτηρισμό τον οποίο επαναλάμβανε κατά κανόνα όταν αναφερόταν σ’ εκείνη, φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο «προστάτεψε» τη Sylvia αφού όλοι είχαν το φόβο να μην κολλήσουν κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη αρρώστια απ’ αυτήν.

Μία μέρα κάποιο απ’ τα παιδιά είπε στην Gertrude ότι η Sylvia είχε κάποια «παραπανίσια» χρήματα στην τσέπη της. Η Baniszewski θεώρησε τότε δεδομένο ότι το κορίτσι είτε έκλεβε είτε εκδιδόταν αφού της φαινόταν αδύνατο, αυτά τα χρήματα να προέρχονταν μόνο από τη συγκέντρωση άδειων κουτιών αναψυκτικών, όπως ισχυριζόταν η Sylvia. Για να την τιμωρήσει, την ανάγκασε να επιδοθεί σ’ ένα αμήχανο στριπτίζ, στο καθιστικό του σπιτιού, μπροστά σε αρκετά παιδιά που εκείνη την ώρα ήταν εκεί. Κλαίγοντας η Sylvia αφαίρεσε όλα της τα ρούχα κι όταν έμεινε τελείως γυμνή, η Gertrude της έδωσε ένα άδειο μπουκάλι cocacola και την πρόσταξε ν’ αυνανιστεί μ’ αυτό εκεί μπροστά, «για χάρη των αγοριών…».

Μία νύχτα του Οκτωβρίου η Sylvia ούρησε στον ύπνο της. Αυτό μπορεί να έγινε είτε λόγω της έντονης ψυχολογικής πίεσης που ασκούνταν πάνω της είτε εξαιτίας των πολλών χτυπημάτων που δεχόταν καθημερινά στην κοιλιακή χώρα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία πιθανόν να είχαν επηρεάσει τον έλεγχο της ούρησης. Όποιος και να ήταν ο λόγος, οι βασανιστές της αποφάσισαν ότι από εκείνη τη μέρα κι έπειτα η Sylvia θα έπρεπε να μένει στο υπόγειο μαζί με το σκυλί, αφού ήταν πολύ βρώμικη για να ζει με τους ανθρώπους. Η Paula μάλιστα της απαγόρευσε να χρησιμοποιήσει ξανά την τουαλέτα.

house-bathroom.jpg

Το μπάνιο του σπιτιού

Καθιερώθηκε να γεμίζουν την μπανιέρα της Gertrude με σχεδόν βραστό νερό και να βυθίζουν με τη βία μέσα το «βρώμικο κορίτσι» έτσι ώστε να «ξεβρωμίσει».

Η Paula, έτριβε με αλάτι της πληγές της.

Συχνά η Sylvia παρέμενε γυμνή -ή σχεδόν γυμνή- και νηστική γι’ αρκετές μέρες. Τα παιδιά της γειτονιάς περνούσαν από το σπίτι για να «παίξουν» μαζί της καίγοντάς την, χτυπώντας ή σπρώχνοντάς την στις σκάλες του υπογείου και αναγκάζοντάς την ν’ ανέβει πάλι, μόνο και μόνο για να την ρίξουν ξανά.

Σε μία μόνο περίπτωση, επιτράπηκε στο κορίτσι να βγει από το υπόγειο και να φάει μια καυτή σούπα με τα χέρια. Η Sylvia, που κυριολεκτικά λιμοκτονούσε, προσπάθησε αλλά ο δεκατετράχρονος γιος της Gertrude ο John τράβηξε αμέσως τη σούπα από μπροστά της. Αργότερα την ίδια μέρα, η Baniszewski μαζί με τον John υποχρέωσαν το κορίτσι να φάει κόπρανα και να πιει ούρα.

“Η τιμωρία είναι ιδιωτική υπόθεση”.

Μία από τις πιο θλιβερές πλευρές της υπόθεσης της δολοφονίας της SylviaLikens ήταν ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που, αν κάποιοι άνθρωποι είχαν αντιδράσει, η Sylvia θα μπορούσε να είχε σωθεί. Το Σεπτέμβριο, τα δύο κορίτσια είχαν επικοινωνήσει με την μεγαλύτερη, παντρεμένη αδερφή τους, την DianaShoemaker. Της είπαν ότι η Gertrude κακομεταχειριζόταν τη Sylvia. Της έβαζε τις φωνές με το παραμικρό και όποτε πήγαινε κάτι «στραβά», κατηγορούσε τη Sylvia και την χτυπούσε με μια σανίδα. Η Diana θεώρησε ότι οι αδερφές της υπερέβαλλαν. Κανείς δεν χαιρόταν όταν τον τιμωρούσαν και ήταν φυσικό να διαμαρτύρεται η Sylvia γι’ αυτό, αλλά πιθανότατα να το άξιζε.

jenny-likensl-diane-sh.jpg

Jenny Likens καιDiane Shoemaker

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και όσοι με κάποιο τρόπο έμαθαν για όσα συνέβαιναν εκείνο τον καιρό στο σπίτι της Baniszewski.

Ο αιδεσιμότατος RoyJulian επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο την οικογένεια Baniszewski. Καθισμένος με την Gertrude στο σαλόνι άκουσε την 37χρονη γυναίκα να διαμαρτύρεται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή της διατροφής από τους πρώην συζύγους της, για τα πολλά προβλήματα υγείας που βασάνιζαν την ίδια και για τα προβλήματα που είχε με τα παιδιά. Το χειρότερο δε απ’ όλα ήταν η Sylvia η οποία «το έσκαζε συνεχώς από το σχολείο και έκανε “εξυπηρετήσεις” σε μεγαλύτερους άντρες με αντάλλαγμα τα λεφτά»!

HJenny, τρομοκρατημένη από τις συνεχείς απειλές, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Gertrude και ο σοκαρισμένος κληρικός, αφού προσευχήθηκε μαζί με την Baniszewski, έφυγε.

Μια μέρα τον Οκτώβριο, η DianaShoemaker, πέρασε από το σπίτι για να επισκεφθεί τις αδερφές της. Φυσικά η Gertrude δε μπορούσε να της επιτρέψει να δει τη Sylvia στην κατάσταση που ήταν. Ισχυρίστηκε ότι οι γονείς των κοριτσιών της είχαν δώσει εντολή να μην αφήσει την Diana να έρθει σ’ επαφή μαζί τους, κι όταν η Diana επέμεινε, την έδιωξε απειλώντας πως θα καλούσε την αστυνομία.

Κάποια στιγμή, αναφέρθηκε ανώνυμα σε ένα δημόσιο κέντρο υγείας της περιοχής ότι ένα κορίτσι περιφερόταν σε άσχημη κατάσταση, με εμφανή τραύματα στο σώμα του, στο σπίτι των Baniszewski. Μία νοσοκόμα χτύπησε την πόρτα του σπιτιού στις 15 Οκτωβρίου. Η Gertrude την προσκάλεσε μέσα και αφού έστειλε την –για μια ακόμη φορά τρομοκρατημένη- Jenny στην κουζίνα να πλύνει τα πιάτα είπε στην νοσοκόμα ότι το κορίτσι το οποίο έψαχνε ήταν η αδερφή της Jenny, η Sylvia. Πράγματι, εκείνη είχε αρκετές πληγές στο σώμα της, ήταν βρωμιάρα, δεν έκανε ποτέ μπάνιο και στο τέλος η Gertrude είχε αναγκαστεί να την πετάξει έξω. Ήταν μια πόρνη και «δεν είχε καμία θέση σ’ αυτό εδώ το σπίτι!. Ποιος ξέρει που μπορεί ν’ αλήτευε τώρα.»

Η νοσοκόμα έφυγε χωρίς να ξέρει φυσικά ότι την ίδια στιγμή, το κορίτσι που αναζητούσε, βρίσκονταν δεμένο και φιμωμένο στο υπόγειο, ακριβώς κάτω από τα πόδια τους.

Μόλις πέντε μέρες πριν το κορίτσι πεθάνει, δύο αστυνομικοί ήρθαν στο σπίτι. Ένας γείτονας, ο BruceHanlon, διαμαρτυρήθηκε στην Baniszewski ότι κάποια από τα παιδιά, είχαν μπει και είχαν κλέψει διάφορα εργαλεία από το υπόγειό του. Η Gertrude του είπε ότι χτυπούσε λάθος πόρτα, εκείνος όμως επέμεινε και έτσι η Gertrude κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι ο Hanlon επιχείρησε να εισβάλει στο σπίτι της πηδώντας από το παράθυρο. Ο Hanlon συνελήφθηκε και κρατήθηκε με την κατηγορία της διάρρηξης.

Συνεχίζεται

18 σκέψεις σχετικά με το “Η δολοφονία της Sylvia Marie Likens – II”

 1. eleos ……8rikto eglima…poso arrwstoi borei na einai merikoi an8rwpoi ??

 2. τελειώστε το, δεν αντέχω άλλη φρίκη. για όλα φταίνε οι γονείς της, τελεία και παύλα. πόσο μα πόσο μ***κες ήταν οι γείτονες, δε γίνεται αυτό

 3. Μανιανα το ποσο αρρωστοι αλλα και αδιαφοροι ειναι οι ανθρωποι μας το απεδειξε για αλλη μια φορα η υποθεση Φρισλ στην Αυστρια. Οσο περναει ο καιρος και λυνονται οι γλωσσες τοσο αυξανεται η φρικη (οσο τα ανακατευεις τα σκ..α τοσο βρωμανε, που’ λεγε κι ο μακαριτης ο παππους μου)
  «Η κολαση ειναι οι αλλοι ανθρωποι»-Ζαν Πωλ Σαρτρ, Κεκλεισμενων των θυρων

 4. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που δεν ξέρω τι να γράψω… Πώς μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να χωρέσει τόση φρίκη; Αυτό δεν είναι απλά μια δολοφονία, και δεν βρίσκω λέξη να περιγράψω το τι ήταν. Αλλά έχω και μια άλλη απορία. Καλά, αυτή η γυναίκα ήθελε να βασανίσει και να οδηγήσει στο θάνατο την κοπέλα, δεν συνειδητοποιούσε έστω και στο ελάχιστο ότι παράλληλα με την κοπέλα σκότωνε και τα ίδια τα παιδιά της που μετατρέπονταν σε κτήνη πριν προλάβουν να μετατραπούν σε ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα; Αυτά…
  Την πιο θερμή μου καλημέρα σε όλους σας

 5. Αυτό που μου τη δίνει είναι το πώς από άτομα γινόμαστε μάζα και μετά ακολουθούμε το κτήνος(κάποιον απ’ όλους) και ξυπνάει το δικό μας κτήνος και παίρνει τον έλεγχο!

  Καημένο παιδί, όπως τόσα άλλα! Γμτ! 😦

 6. Ετοιμαζόμουν να γράψω κι εγώ αυτό που έγραψε η ioanna, ότι μέσα από αυτή την ιστορία δεν πέθανε μόνο η Sylvia αλλά και ό,τι καλό είχαν μέσα τους τα παιδιά-βασανιστές της…

 7. Ετοιμαζόμουν να γράψω κι εγώ αυτό που έγραψε η ioanna, ότι μέσα από αυτή την ιστορία δεν πέθανε μόνο η Sylvia αλλά και ό,τι καλό είχαν μέσα τους τα παιδιά-βασανιστές της…

 8. συμφωνω απολυτα μ αυτο που ειπε η Βασιλισσα …… οταν εκαναν τετοιες φρικαλεοτητες τα παιδια αυτα λογικο ηταν να πεθανει οτι καλο ειχαν μεσα τους (εαν ειχαν βεβαια )

 9. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη τραγικότητα των γεγονότων αυτών και πίσω από την βασανιστική κλιμάκωση του μαρτυρίου της Sylvia Likens και τη μετατροπή μιας υγιούς και καθ’ όλα φυσιολογικής έφηβης σ’ ένα σάρκινο αντικείμενο, έρμαιο στα χέρια μιας ομάδας παιδιών, κρύβεται για μένα και μια «σπουδή» πάνω στους μηχανισμούς του φασισμού, έτσι όπως τον προσέγγισε ο Pasolini στο «Σαλό ή 120 ημέρες στα Σόδομα»: Πρωτίστως δηλαδή, ως μία ολοκληρωτική υπόταξη και άλωση του ανθρώπινου σώματος.

  Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια, και ειδικά τη Νίνα που φιλοξένησε το άρθρο στα «εγκλήματα».

 10. Ο Pasolini και νωριτερα απο αυτον ο Μαρκησιος ντε Σαντ…

 11. nomizw oti den tha antexw allo!!
  ta exw diabasei ola sxedon alla auto me ekane na frikarw!!!!
  simfwnw me ta proigoumena oti dn thima mono to Sylvia alla kai ta paidia pou ti basanisan…
  giati to ekanan me kathodigisei kapoiou…

 12. pwpw,apisteuto,na psofisun stin kolasi ta ktini,ta zwa.kai aporw pws mporesan k sinexisan t zwi toyus merikoi ap aftous.tipseis ka8olu???? ama evriska kapoion ap aftous 8 i8ela na tous edena k na tous ederna aneleita.NTROPI,AISXOS!!!

 13. Συγκλονισμένη ,δεν πιστεύω στα μάτια μου τι διαβάζω. Είναι σαν σενάριο του πιο σκληρού θρίλερ,κι όμως καμία ταινία,καμία φαντασία δεν θα σκαρφιζόταν τέτοιο αποτρόπαιο σενάριο..ΑΛΌΙΜΟΝΟ σε αυτους τους «γονείς», θρήνος για το κοριτσάκι και δεν υπάρχουν λόγια για τους άθλιους βασανιστές. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές. Και δε δέχομαι πως τα παιδιά αυτά (βασανιστές) ήταν θύματα της μητέρας τους…κανείς δεν μας βγάζει κάτι που δεν υπάρχει ήση μέσα μας..μονάχα το καλλιεργει!

 14. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ποιος ο λόγος που έκαναν όλα αυτά στη Σύλβια η Γερτρούδη(κυρίως) και τα παιδιά (που μπορεί να πει κανείς ότι απλώς μιμήθηκαν τη μητέρα τους και τους δόθηκαν αφορμές από τη Γερτρούδη με τις συκοφαντίες). Αλλά η Γερτρούδη για ποιο λόγο τα ‘βαλε με την ανήλικη; Από υπερβολική επιθυμία σωφρωνισμού ή είχε κάποια άγνωστη αιτία που μπορεί να εξηγηθεί ψυχαναλυτικά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s