Όταν τα τέρατα μιλούν – I

Του Αριστομένη Γκρίτζαλη

Κατα συρροή δολοφόνοι ή βιαστές, ψυχροί εκτελεστές, αποκλείνοντες παραβάτες των ανθρώπινων ηθών και νόμων, γεννούν στις κοινωνίες την υπέρτατη αποστροφή.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τον άνθρωπο πίσω από τις αποτρόπαιες εικόνες, διαβάζουν την όποια ψυχή του «τέρατος» πίσω απ’ τα πειστήρια των εγκλημάτων και τις εκδικητικές ματιές του.

Εν αναγνώσει των λόγων των ίδιων των δολοφόνων, είτε ξεπροβάλλει ένας απέραντος πνευματικός πληγωμένος κόσμος, είτε ένας απόκοσμος γολγοθάς εμπειριών, είτε ένας μισάνθρωπος μηχανισμός μνησικακίας.

Έτσι μίλησαν οι:

David Berkowitz, “the son of Sam”

bergowitz

«Όταν ο μπαμπάς Sam μεθάει γίνεται κακότροπος. Χτυπάει την οικογένειά του. Κάποιες φορές με δένει στο πίσω μέρος του σπιτιού. Άλλες φορές με κλειδώνει στο γκαράζ. Ο Sam γουστάρει να πίνει αίμα.»

«Είμαι βαθύτατα πληγωμένος που με αποκαλείτε μισογύνη. Δεν είμαι. Αλλά είμαι ένα τέρας. Είμαι ο γιος του Sam. Είμαι λιγάκι παλιόπαιδο.»

«Δε θα με αφήσει να σταματήσω να σκοτώνω μέχρι να χορτάσει αίμα.» (Αναφερόμενος στο «δαιμονισμένο» σκύλο του γείτονά του.)

«Καλησπέρα απ’ το περιθώριο της Νέας Υόρκης, που είναι γεμάτο κοπριά σκύλου, εμμετό, χαλασμένο κρασί, ούρα και αίμα. Καλησπέρα απ’ τους υπονόμους της Νέας Υόρκης, που καταπίνουν όλες αυτές τις λιχουδιές όταν αδειάζουν οι δρόμοι από τα απορριματοφόρα.»

Eddie Cole

Carroll_Cole

«Είχα σηκωθεί απ’ το κρεβάτι και έφτιαχνα καφέ στην κουζίνα. Προφανώς, είχα μαγειρέψει κάτι το προηγούμενο βράδυ. Υπήρχε κρέας στο τηγάνι. Μου φάνηκε ανθρώπινο κρέας. Πήγα στο μπάνιο και την είδα στη μπανιέρα μου, ένα μέρος απ’ τα οπίσθιά της έλλειπε. Τα πόδια της είχαν χαθεί, το χέρι, το μπράτσο. Τα βρήκα στο ψυγείο μου.»

Albert de Salvo

desalvo

«Δεν ήταν όσο ζοφερό και τρομερό ακούγεται. Διασκέδασα πολύ… Το να σκοτώνεις κάποιον είναι στ’ αλήθεια μια αστεία εμπειρία.»

«Η ελκυστικότητά μου δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτό… Όταν έρχεται αυτή η ώρα, είναι κάτι πολύ επείγον. Όταν το νιώθω, αντί να πάω στη δουλειά, λέω στο αφεντικό μια δικαιολογία. Μπαίνω στο αυτοκίνητό μου, αρχίζω να οδηγώ και έτσι χτίζω αυτήν την εικόνα, και γι΄αυτό με πιάνω να μη γνωρίζω που βρίσκομαι.»

«Εγώ; Δε θα έκανα ποτέ κακό στα τσουλιά. Αγαπώ τα τσουλιά.»

Dennis Nilsen

Dennis-Nilsen

«Ευχόμουν να μπορούσα να σταματήσω, αλλά δεν ήταν δυνατόν. Δε με συγκινούσε τίποτα άλλο, τίποτα άλλο δε με έκανε χαρούμενο.»

«Προκάλεσα όνειρα που προκάλεσαν θάνατο. Ιδού το έγκλημά μου.»

Edmund Kemper

Edmund-Kemper

Δημιοσιογράφος στον EdKemper: «Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν βλέπετε ένα όμορφο κορίτσι στο δρόμο;» Ed Kemper: «Η μια πλευρά μου λέει: Πω πω! Τι γοητευτική γκόμενα, θα ήθελα να της μιλήσω, να βγούμε ραντεβού!» «Η άλλη πλευρά μου λέει: Αναρωτιέμαι, πως θα φαινόταν το κεφάλι της σε έναν πάσαλο;»

«Γιατί έθαβε τα κεφάλια των θυμάτων του στην αυλή του με κλίση προς το δωμάτιο της μητέρας του: «Πάντα ήθελε οι άνθρωποι να σηκώνουν το βλέμμα τους προς αυτήν, να τη σέβονται.» «Αυτό μου φάνηκε αρμόζον», είπε αργότερα στους αστυνομικούς, «τόσο όσο θα ούρλιαζε και θα σκύλιαζε και θα μου φώναζε για τόσα μα τόσα χρόνια.» Ο Edmund Kemper, αφού βίασε το αποκεφαλισμένο πτώμα της μητέρας του, ξερίζωσε το λάρυγγά της και τον σφήνωσε στα γεμάτα σκουπίδια του. Όταν αργότερα άνοιξε τα σκουπίδια, κατατρόμαξε αφού ο λάρρυγας της μητέρας του πετάχτηκε στο πρόσωπό του. «Ακόμα και όταν πέθανε, δεν έπαψε να με γαμάει… και δεν μπορούσα να της πω και να σκάσει!»

«Απ’ ότι θυμάμαι υπήρχε πραγματικά ένα σεξουαλικό ρίγος… ακούς αυτόν το μικρό ήχο και, ξεριζώνεις το κεφάλι κρατώντας το στον αέρα απ’ τα μαλλιά. Αρπάζεις ξαφνικά το κεφάλι. Και το σώμα μένει ακόμα εκεί. Αυτό το τελευταίο ήταν που με αφίππευε…»

Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer

«Η καταστροφική λαγνεία μου ήταν να αισθανθώ τα κορμιά τους. Τα έβλεπα σαν αντικείμενα, σαν ξένους… Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένας άνθρωπος μπόρεσε να κάνει ό,τι έχω κάνει…»

«Δεν μπόρεσα να βρω οποιοδήποτε νόημα στη ζωή μου όταν ήμουν εκεί έξω. Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι δεν πρόκειτα να το βρω. Αυτό είναι το σπουδαίο φινάλε μιας άθλια ξοδεμένης ζωής και το αποτέλεσμα είναι συντιπτικά καταθλιπτικό… Είναι μια άρρωστη, αξιολύπητη, δυστυχής ιστορία ζωής, και αυτό είναι όλο. Δεν έχω ιδέα για το πως αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει.»

«Δεν ξέρω καν αν έχω την ικανότητα για φυσιολογικά συναισθήματα ή όχι, γιατί έχω πολλή καιρό να κλάψω. Τα καταπνίγεις για τόσο καιρό που ίσως πια τα ‘χεις χάσει, τουλάχιστον εν μέρη. Δεν ξέρω.»

«Είχα παρασυρθεί τελείως από την ίδια μου την καταπιεστική παρόρμηση. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω. Δε με ευχαριστούσε πλήρως, και έτσι σκέφτηκα πως κάτι άλλο θα το έκανε. Ίσως αυτό με ευχαριστήσει ολικά. Τα νούμερα λοιπόν άρχισαν ολοένα να αυξάνονται και τελικά βγήκα εκτός ελέγχου, όπως βλέπετε.»

«Ναι, μετανιώνω, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η μετάνοια είναι όσο βαθιά θα ‘πρεπε να είναι. Ανέκαθεν αναρωτιόμουν γιατί δε νιώθω περισσότερο μετανιωμένος.»

John Wayne Gacy

gacy

«Σας έχω νέα. Αν το νομικό τεστ παραφροσύνης – αν ο Jeffrey Dahmer δεν βγει θετικός στο τεστ παραφροσύνης, ο Θεός να βοηθήσει αυτόν που θα βγει. Το εννοώ – πρέπει κάτι να συμβαίνει. Αν ο Jeffrey Dahmer δεν βγει θετικός σ’ αυτό το τεστ, δε θα βγει κανένας.»

«Ένας κλόουν μπορεί να τη σκαπουλάρει με ένα φόνο.»

«Δε θα έπρεπε ποτέ να κατηγορηθώ για οτιδήποτε πιο σημαντικό απ’ τη συντήρηση ενός παράνομου νεκροταφείου.»

Henry Lee Lucas

henryleelucas

«Η δολοφονία έγινε για μένα το ίδιο πράγμα με το σεξ.»

«Το σεξ είναι μια απ’ τις ταπεινώσεις μου. Κάνω σεξ όπως μπορώ. Αν χρειαστεί να αναγκάσω κάποιον γι’ αυτό, το κάνω… Τον βιάζω. Το έχω κάνει. Έχω σκοτώσει ζώα για να κάνω σεξ μαζί τους, και έχω κάνει σεξ και με ζωντανά.»

«Της έβγαλα το σουτιέν και την κυλότα και έκανα σεξ μαζί της. Είναι ένα απ’ τα πράγματα που υποθέτω υπήρξε μέρος της ζωής μου – η σεξουαλική επαφή με τους νεκρούς.»

«Το να σκοτώσω κάποιον ήταν σαν να περπατάω έξω στο δρόμο. Αν ήθελα ένα θύμα, απλά πήγαινα και έπαιρνα ένα.»

«Δε θυμάμαι να σκότωσα τη μαμά, θυμάμαι απλά πως τη χτύπησα, αλλά λένε πως το έκανα, οπότε θα πορευτώ μ’ αυτό.»

Edward Gein

ed_gein_

Όταν ρωτήθηκε αν φορούσε τις μάσκες από ανθρώπινο δέρμα που έφτιαχνε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα: «Όχι και για πολύ, είχα κι άλλα πράγματα να κάνω.»

Andrei Romanovich Chikatilo, “the butcher of Rostov

chikatilo1

«Ό,τι έκανα δεν ήταν για σεξουαλική ικανοποίηση. Μάλλον μου έφερνε κάποιου είδους διανοητική γαλήνη. Είμαι ένα σφάλμα της φύσης, ένα παλαβό κτήνος.»

Συνεχίζεται

11 σκέψεις σχετικά με το “Όταν τα τέρατα μιλούν – I”

 1. kalipera..
  entaksei meta apo ayto ti na peis…. exo meinei tora..
  telika yparxei pola arostimena miala sto kosmo…

  exo postarei sto proigoymeno αρθρο gia des ligo….

  eyxaristo…

 2. Από τα μέχρι τώρα λόγια των τεράτων εγώ βγάζω μια διαπίστωση. Ότι είναι πολύ σημαντική η σχέση των παιδιών με τους γονείς και ιδιαίτερα με την μητέρα τους. Πολλοί από τους παραπάνω είχαν διαταραγμένες σχέσεις με τη μητέρα τους…. κάτι που εμφανώς επηρέασε δραματικά τις μετέπειτα πράξεις τους.

  Μια άλλη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι όλοι οι κατ’ εξακολούθηση δολοφόνοι είναι ψυχικά ασθενείς. Οι άνθρωποι είναι απλά άρρωστοι και αν κάποιος τους είχε εγκαίρως προσφέρει θεραπεία δεν θα ακολουθούσαν αυτή την πορεία. Το να τους χαρακτηρίζουμε τέρατα σημαίνει ότι αποποιούμαστε τις ευθύνες μας ως κοινωνία άλλα και σε προσωπικό επίπεδο.
  Ξεκαθαρίζω ότι τελικά δεν τους θεωρώ τέρατα αλλά άρρωστους ανθρώπους.

  The MiRRor εξαιρετική δουλειά. Αναμένω και άλλα αποφθέγματα «τεράτων».

 3. Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά λόγια Δημήτρη, είμαι απόλυτα σύμφωνος.

  Καλημέρα σε όλους!

 4. Πολυ ωραια ιδεα αυτο το αρθρο…..Συμφωνω με τον Δημητρη…..Τα αρρωστα μυαλα παραγονται κυριως σε αρρωστες κοινωνιες…….Μπραβο Mirror….πολυ καλη δουλεια……

 5. σίγουρα προκαλούν ανατριχίλα οι σκέψεις των συγκεκριμένων ατόμων…
  πάντως δεν βοήθησε και που την φοβία μου για τους κλόουν ο John Wayne Gacy…:P

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s