Το «Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου

Της Νίνας Κουλετάκη

Με τον Γιάννη Ράγκο γνωριστήκαμε στο αχανές διαδίκτυο.  Είχε ανακαλύψει το blog μου «Έγκλημα και Τιμωρία» και το παρακολουθούσε.  Εγώ τον είχα ανακαλύψει νωρίτερα, ως τον δημοσιογράφο – ερευνητή των τηλεοπτικών «Ανατομία ενός εγκλήματος» και «Κόκκινος κύκλος», καθώς και συγγραφέα ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που είχα ξεχωρίσει της «Στάσης του εμβρύου».  Η γνωριμία μας συμπλήρωσε ήδη τρία χρόνια, μέσα στα οποία –εκτός από συνεργάτες στο «Έγκλημα και Τιμωρία»- γίναμε και φίλοι.

Απόψε δεν θα μιλήσω για το φίλο, αλλά για τον συγγραφέα Γιάννη Ράγκο.  Για το πρώτο του βιβλίο τα έχουμε πει, να επαναλάβω μόνο πως ο αστυνομικός του, ο Στάικος, είναι ένας γερός χαρακτήρας με όλες τις διαστάσεις, τα συναισθήματα και τα πάθη του σύγχρονου ανθρώπου, ίσως και με μερικά παραπάνω.  Επιτέλους, βρήκαμε έναν ήρωα-αστυνομικό, πέρα από το πρότυπο που δημιούργησε ο Γιάννης Μαρής με τον αστυνόμο Μπέκα και συνέχισε ο Πέτρος Μάρκαρης με τον Χαρίτο του.  Έναν αστυνομικό που δεν είναι ο καλός οικογενειάρχης, ο τυπικός δημόσιος υπάλληλος, αλλά είναι –πιθανότατα- αντικομφορμιστής και, ενδεχομένως, παραβατικός, τουλάχιστον σε συγκεκριμένο επίπεδο, και ο ίδιος, μια εκδοχή α λα ελληνικά του  Milo Sturgis του Jonathan Kellerman, περισσότερο εκλεπτυσμένος όμως.

Κι ερχόμαστε στο «Μυρίζει αίμα», το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Ράγκου.  Ένα βιβλίο που, αν δεν ξέραμε ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε αστυνομικό μυθιστόρημα.  Κι αυτό γιατί συγκεντρώνει και τα έξι στοιχεία που συνθέτουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα: το έγκλημα, το κίνητρο, τον ένοχο, το θύμα, τον τρόπο ενέργειας και την έρευνα.  Όμως είναι μια πραγματική ιστορία που συγκλόνισε την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μια πραγματική ιστορία τα νήματα της οποίας ο Ράγκος έπλεξε αριστοτεχνικά με τα δικά του μυθιστορηματικά υφάδια, για να φτιάξει αυτό το βιβλίο, αυτό το «ύφασμα» που μυρίζει αίμα.

Το βιβλίο είναι πολυδιάστατο και, ως εκ τούτου, εξαιρετικά ενδιαφέρον.  Είναι, δηλαδή, ένα ντοκουμέντο δημοσιογραφικό (καθώς εξιστορεί πραγματικά γεγονότα), ένα αστυνομικό μυθιστόρημα (για τους λόγους που προανέφερα), ένα κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα (για τους λόγους που θα αναπτύξω πιο κάτω), ένα μυθιστόρημα δρόμου (καθώς όλα συμβαίνουν εκεί, στο δρόμο και στις διαδρομές του, σε μια πορεία εγκλήματος).

Την εποχή που διαδραματίστηκαν τα πραγματικά γεγονότα, ήμουν εννέα ετών.  Πολύ μικρή, δηλαδή, ώστε η αστυνομική ειδησεογραφία να είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου.  Έτσι, δεν ήξερα τα συγκεκριμένα εγκλήματα.  Δεν είχε τύχει, όμως, να τα ακούσω και αργότερα, παρά μόνο από τον Γιάννη, όταν μου μίλησε για το θέμα του επόμενου βιβλίου του.  Ήμουν, λοιπόν, πολύ μικρή για να μου κινήσουν το ενδιαφέρον δυο κατά συρροή δολοφόνοι, αρκετά μεγάλη όμως για να θυμάμαι την εποχή και την ατμόσφαιρά της.  Κι αυτό είναι κάτι ακόμα που με εντυπωσίασε στο βιβλίο του Ράγκου.

Είχα την τύχη και την τιμή να το διαβάσω από το χειρόγραφο ακόμα –το δακτυλόγραφο για να είμαι πιο ακριβής- και θυμάμαι πόσο ευχάριστα είχα ξαφνιαστεί από το γεγονός αυτό.  Μάλιστα, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να μη γεμίσω το χειρόγραφο με θαυμαστικά, επιφωνήματα και παρατηρήσεις, κάθε φορά που έπεφτα σε μια λεπτομέρεια που χρωμάτιζε την εικόνα της εποχής.  Όποιος διαβάσει το βιβλίο και θυμάται την Ελλάδα του ’69 θα με δικαιώσει,  Όλα στο βιβλίο του Ράγκου είναι σωστά: τα προγράμματα των νυχτερινών κέντρων της εποχής, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι ειδήσεις στις εφημερίδες, όλα.  Η ενδελεχής έρευνα εδώ είναι εμφανής.  Αλλά αυτό που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο είναι το άρωμα της εποχής, οι μικρές εικόνες που συνθέτουν τη μεγαλύτερη, οι λεπτομέρειες που, όντως, κάνουν τη διαφορά.

«Πιστεύω» του Ράγκου, που το καθιστά σαφές μέσα από τα βιβλία του, είναι πως το έγκλημα είναι η απαραίτητη συνδετική ύλη που συνδέει τις ανθρώπινες κοινωνίες και πως με αυτό πρέπει να αναμετρηθούμε στην κοινωνία του σήμερα.  Ο εγκληματίας ελλοχεύει μέσα σε κάθε άνθρωπο και το αν θα εκδηλωθεί εξαρτάται από το περιβάλλον, τις συνθήκες, την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, καθώς και από τα προσωπικά όρια και τις αντοχές του καθενός από εμάς.

Το «Μυρίζει αίμα» αντανακλά σαν καθρέφτης –και συχνά σαν μεγεθυντικός φακός- το άγχος, τη βία, τον τρόμο, την παραίτηση, την υποταγή της ελληνικής κοινωνίας, δυο χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, μιας κοινωνίας που προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τι έχει συμβεί, μιας κοινωνίας που ξεροσταλιάζει μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, καινούριο απόκτημα των ελλήνων της εποχής, που πιστεύει και δεν πιστεύει πως ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι, που αγνοεί ή υποκρίνεται πως αγνοεί τις φυλακίσεις και τις πολιτικές διώξεις, την ανελευθερία της εποχής.  Μιας κοινωνίας που «αναστενάζει» στα γήπεδα και σπάει πιάτα στα μπουζούκια.

Αν έπρεπε υποχρεωτικά να κατατάξω τον Ράγκο και τα βιβλία του σε κάποια «σχολή» αστυνομικού μυθιστορήματος, μάλλον θα επέλεγα μεταξύ δύο.  Αυτήν της τρίτης τάσης του αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος, των συγγραφέων των επηρεασμένων από τη γραφή της Patricia Highsmith που, παράλληλα με την παραδοσιακή ηθογραφία, εισάγουν σθεναρά και θέματα σεξουαλικής ταυτότητας καθώς και ανθρωπίνων συναισθημάτων και συγκινήσεων.  Η δεύτερη επιλογή μου θα ήταν η μεγάλη σχολή των λατινοαμερικανών συγγραφέων, τα αστυνομικά μυθιστορήματα των οποίων εμπεριέχουν πολιτικές αιχμές και διαστάσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτά  συγγραφέων από άλλες χώρες.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι με τη «Στάση του εμβρύου» και το «Μυρίζει αίμα», ο Γιάννης Ράγκος έχει καταφέρει να θέσει εαυτόν ανάμεσα στους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που ξεχωρίζουν και να μας κάνει να περιμένουμε με αδημονία το επόμενο συγγραφικό του βήμα.

(Εισήγηση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ράγκου «Μυρίζει αίμα» στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στις 22.6.2009)

24 σκέψεις σχετικά με το “Το «Μυρίζει αίμα» του Γιάννη Ράγκου”

 1. Καλημέρα Νίνα και καλή χρονιά,
  Ομολογώ ότι σαν παθιασμένος αναγνώστης της λατρεμένης Patricia Highsmith(της οποίας παρεπιπτόντως τώρα ξαναδιαβάζω στη νέα μετάφραση τον ταλαντούχο Κο Ρίπλευ) δεν θα μπορούσε να μην μου κεντριστεί το ενδιαφέρον στο να δώ να ζωντανεύει ένας ελληνικός κλώνος της.
  ‘Οπως και εσύ πολύ σωστά ανέφερες ο αμοραλισμός των ηρώων της και η αμφισημία της σεξουαλικής τους ταυτότητας πήγαν το αστυνομικό μυθιστόρημα έτη φωτός μακριά από τα καθιερωμένα.
  Περιττό να σου πώ ότι θα σε λάτρευα ακόμα περισσότερο αν της έκανες ένα αφιέρωμα.
  Γιώργος Χανιά

 2. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει συζήτηση στο διαδίκτυο για την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να δώσει δικαίωμα ψήφου και ιθαγένεια σε ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών.

  Δημιουργήσαμε αυτόν τον χώρο ωστε να λειτουργήσει ως κάλεσμα για όσους bloggers εναντιωνονται στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και συντάσσονται με το αίτημα για δημοψήφισμα.

  Αν είσαι και εσύ σε αυτούς βάλε στα σχόλια το blog σου ή την σελίδα σου

 3. @Αγαπητέ Τεό, κατ’ αρχήν βρίσκω υπερβολικά άκομψη την παράθεση του συγκεκριμένου σχολίου κάτω από μία ανάρτηση που ουδεμία σχέση έχει με αυτό.

  Κυρίως, όμως, θεωρώ απαράδεκτη την προτροπή σας για μένα και το ιστολόγιό μου. Αν με διαβάζατε (και εδώ και στο άλλο -το υπό αγρανάπαυση-) θα είχατε αντιληφθεί, ακόμα και εσείς, πως τα συγκεκριμένα ιστολόγια είναι υπέρ το δέον κόκκινα και όχι μόνο από το αίμα. 😀

  Επίσης θεωρώ παμμέγιστη κακογουστιά να φιγουράρει το αριστοκρατικό μου «Έγκλημα και Τιμωρία» με δευτεράντζες τύπου «Ακροδεξιά Μπλογκ», «Στόχος», «Δικά μας παιδιά» (θου Κύριε…) και δε συμμαζεύεται. Εσείς, που τόσο κοπιάζετε για τη διατήρηση της «καθαρότητας του αίματος», θα πρέπει να με καταλάβετε: η συνάφεια αυτή με αηδιάζει. 😀

  Εν κατακλείδι, το μπλογκ αυτό και η δημιουργός του δεν αντιλαμβάνονται γιατί άνθρωποι που αφήνουν τον ιδρώτα και το αίμα τους στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να έχουν και πολιτικά δικαιώματα.

  Ταύτα και μένω και γράμματα γνωρίζω.

 4. Η «ακροδεξιά» όπως την ονομάζεις έχει και είχε πάντα καλή σχέση με την αστυνομία. Επίσης αυτοί οι ήρωες -macho- ψυχοπαθητικοί, δυσκοινωνικοί «τραβάνε» κάποιο κοινό.Οπότε…

 5. @Οπότε, Ξινέ μου, το πολύ-πολύ να ασχοληθώ μαζί τους από εγκληματολογκής απόψεως, δεν θα κατεβώ και σε διαδηλώσεις για τη διατήρηση της καθαρότητας της ράτσας μαζί τους! Ε μα… 😛

 6. Μη χειρότερα,τι άλλο θα δουν τα μάτια μου! Μυρίζει έμμετος! (ο λόγος για το…κάλεσμα του teo) Κατά τα λοιπά,η ανάρτηση,καθώς και το βιβλίο του κ.Ράγκου μυρίζουν θαυμάσια!!!

 7. ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΘΕΩΡΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΤΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΎΨΙΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠOY ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ Η ΝΕΟΝΑΖΙ;) ΚΥΡΙΑ ΝΙΝΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ – ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ BLOGS ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ — ΤΩΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ 6.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT) TOTE ΤΟΤΕ ΣΥΝΗΧΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ —

 8. Λοιπόν, αγαπητέ Τεό, έχουμε και λέμε:

  1. Η ιστοσελίδα μου σαφέστατα και είναι η καλύτερη του είδους της, δεν έχει μέτρο σύγκρισης: είναι μοναδική στην ελληνική γλώσσα. 🙂

  2. Κι εγώ Ολυμπιακός είμαι, αλλά δεν το κάνω θέμα. 🙂

  3. Να υποθέσω ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ευνοϊκό για τους μετανάστες, οι υπογράφοντες στο blog σας θα υπακούσουν στις αρχές της δημοκρατίας και θα τους αγκαλιάσουν;

  4. Όταν οι άνθρωποι αυτοί, δουλεύουν, βασανίζονται, γεννάνε παιδιά που «παιδεύονται» ελληνικά, τότε δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να γίνουν και έλληνες πολίτες, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό επισύρει. Εξάλλου, το ίδιο δεν έγινε και με στρατιές ελλήνων οικονομικών μεταναστών σε Αμερική, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο κ.λ.π.;

  5. Δεν ξέρω αν είστε περισσότερο Έλληνας από εμένα, που δεν με τρομάζει η προοπτική των 6.000.000 μεταναστών, σίγουρα όμως τα ελληνικά μου είναι καλύτερα από τα δικά σας. Μέτρησα κάμποσα ορθογραφικά λάθη στο, εμφορούμενο από πατριωτικά αισθήματα, μήνυμά σας. Είχα μαθητές μετανάστες που ήταν πιο ορθογράφοι από εσάς. 🙂

 9. ΚΥΡΙΑ ΝΙΝΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΙΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΕΞΙΠΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΕΕΕ… ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ( ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ ) ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ) ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΧΗ – ΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΝΙΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΣΛΕΞΙΚΟΣ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ – ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ – ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΜΑΣ – ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΣΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ – ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ¨ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ¨ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

 10. Οι «Αυγανοί» (από ποια χώρα είναι αυτοί, αλήθεια; Την Αυγουλία;) και οι Πακιστανοί σαφώς και είναι μουσουλμάνοι. Η ανεξιθρησκεία προβλέπεται από το Σύνταγμά μας, ή κάνω λάθος η ανιστόρητη;

  Τεό μου, δεν είστε δυσλεξικός, δεν έχετε καθρεπτική γραφή (δεν γράφετε ανάποδα τα γράμματα, δηλαδή – είχα δυσλεξικούς μαθητές και για κακή σας τύχη κατέχω το θέμα), απλά τα ελληνικά σας έχουν πρόβλημα. Όποιος σας έκανε τέτοια διάγνωση σας είπε ψέμματα, σας έκρυψε πως είστε μόνο αγράμματος. Διαβάστε «και κανά βιβλίο» γραμματικής, πέρα από τα «ιστορικά».

  Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: δεν είναι υποχρεωτικά κακό το να γράφεις σαν μετανάστης, αρκεί να αναγνωρίζεις το δικαίωμα αυτό ΚΑΙ στους μετανάστες. 🙂

  Τέλος, επειδή ούτε εσείς θα πείσετε εμένα, ούτε εγώ εσάς, ας τελειώσει εδώ αυτός ο -όχι και τόσο εποικοδομητικός- διάλογος.

 11. Ο ΤΕΟ θέτει ένα σοβαρό θέμα.Η μεταναστευτική πολιτική είναι σοβαρό θέμα και δε λύνεται με συναισθηματισμούς κι αυτό το αποδεικνύει ο αριθμός των ξένων στις φυλακές της χώρας μας. Αγαθιάρηδες ή μη ξένοι πιάνονται για διακίνηση πρέζας, κόκας και παρανομούν συνήθως κατά παραγγελία του ελληνικού υποκόσμου. Πόσες γυναίκες ήρθαν να δουλέψουν τίμια και κατέληξαν πόρνες;
  Γιατί οι πολιτικοί μας δεν είπαν ΠΟΤΕ πόσους ξένους «χωράει» η Ελλάς ώστε να ζήσουμε αρμονικά;
  Και τέλος θα σημειώσω πως είναι υπκρισία να θέλουμε τους ξένους εδώ μέχρι τη στιγμή που θα παρανομήσουν εις βάρος μας, οπότε θα αρχίσουμε να τους αποκαλούμε κωλοαλβανούς, σκατότουρκους κ.λπ.
  Κάποτε η κατάσταση υπερ-κορέννυται…

 12. @Ξένε Ξινέ, δεν αντιλέγω στα λεγόμενά σας, θα έλεγα μάλιστα πως συμφωνώ απολύτως. Ας αναλογιστούμε, όμως, γιατί έχουμε τέτοια φαινόμενα; Επειδή, οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς νομιμοποίηση, καταντούν εύκολα θύματα. Εξαναγκάζονται σε παρανομίες από τις διάφορες μαφίες (ελληνική, αλβανική, κινέζικη, νιγηριανή, ουκρανική και δε συμμαζεύεται), επειδή εκβιάζονται, απειλούνται, πέφτουν θύματα τηε όποιας εκμετάλλευσης, λόγω του ότι είναι παράνομοι. Παράνομοι σε μια χώρα που η οικονομία της στηρίζεται, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και σε αυτούς.

  Φαντάζεστε πως οι φραουλάδες στη Μανωλάδα θα έκαναν τα αίσχη τους, αν είχαν να κάνουν με έλληνες πολίτες; Πιστεύετε πως οι 12χρονες και 15χρονες από τη Νιγηρία θα εξωθούνταν στο πεζοδρόμιο, αν είχαν ελληνικές ταυτότητες και νόμιμα χαρτιά; Πολύ αμφιβάλλω. Και στο κάτω-κάτω, αν το έκαναν, θα ήταν από δική τους επιλογή και όχι επειδή κάποιος τις απειλεί με διάφορους τρόπους.

  Τέλος, μου είναι αδύνατον, να βάλω την υπογραφή μου κάτω από ένα κείμενο, ή αίτημα, ή οτιδήποτε, πλάι σε υπογραφές σαλεμένων εθνικιών και φασιστοειδών γκρέμλινς. Θα έχω ελαττωματικά γονίδια, προφανώς, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό. 😀

 13. Ατυχέστατο το αρχικό σχόλιο του Τεό, η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο blog, με τον συγκεκριμένο τρόπο… Από εκεί και πέρα ειπώθηκαν πολλά ατυχή, ένθεν κακείθεν…

  Παρεπιπτόντως, ενδιαφέρον άρθρο, δεν γνώριζα τον κύριο Ράγκο, ομολογώ όμως ότι δεν είμαι φαν του εν λόγω είδους λογοτεχνίας, το προτιμώ όταν απεικονίζεται κινηματογραφικά… 🙂

 14. Δεν ξέρω τι λέτε, το αυτοκίνητο μου είμαι γεμάτο χαρτομάντιλα Αν έχετε κάποια άποψη πως να να λυθεί το θέμα μου, παρακαλώ να την εκφράσετε. Δώστε μου στυλό να υπογράψω όπου να ‘ναι. ΥΣ1. Το κόκκινο δεν είναι της μοδας φέτος. Κάτι σε λιλά υπάρχει; ΥΣ2 Οι υαλοκαθαριστήρες μου χθες αυτοκτόνησαν απο βαρεμάρα, πάνε χρόνια που έχουν να πλυνουν τα τζάμια. Το επόμενο θα το πάρω χωρίς, να γλυτώσουμε κανένα φράγκο. ΥΣ3. Μια που το έφερε η κουβέντα, ενδιαφέρον άρθρο.

 15. @Snowball, άλλη απόλαυση έχει η ανάγνωση. 🙂

  @Xinos και Stifos, κανονίστε… Φιρί-φιρί το πάτε να σας καταραστώ να μην ξαναφάτε χορτόπιτα ποτέ…

 16. Εγώ πάντως το αστυνομικό το βλέπω σε ταινίες μόνο και στη ζωή μου. Βιβλίο δε λέει. Επίσης, στα 50 μου πιά, κατάφερα να ξεχάσω τους κακούς φασίστες, τους καλούς κομουνιστές κ.λπ.
  Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟΝ ΒΑΛΕΤΩ (προς τα εκεί που πρέπει).

 17. «Μυρίζει αίμα», λογικό με κρεοπωλείο στο βάθος (επειδή δεν κάνω σοβαρό σχόλιο σαν τους υπόλοιπους, ντρέπομαι να βάλω το όνομα μου)

 18. Μόλις παρατήρησα το κωμικό και συνάμα ατυχές «θεματάκι» που προέκυψε με τον ανορθόγραφο κύριο από πάνω:P
  Ότι να ναι γίνεται:P:P

 19. @Nina c:σας εύχομαι σε μια από τις τυχαίες διαδικτυακές σας περιπλανήσεις (δεν μπορεί, θα κάνετε και τέτοιες, χαβαλεδιάρικες δηλαδή, πέρα από τις «στοχευμένες» -επί τη ευκαιρία, δεν συμφωνείτε νίνα, πως από την ώρα που το «στοχευμένος -η -ο» έγινε συρμός, τα ελληνικά έχασαν κάτι λίγο ακόμα), να σας φτιάξουν και σας όσο με φτιάξατε εσείς απόψε (μπα σε καλό σας)με τις «απεγνωσμένες» & εξαιρετικού χιούμορ προσπάθειές σας να αποκρούσετε τα καραφασισταριά. Αλλά και τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» που ξέχασαν -λέει- αυτά για τους «κακούς τους δεξιούς και τους καλούς κομμουνιστές» Έννοια τους και μου φαίνεται πως όπου νά’ ναι θα χρειαστεί να το ξαναθυμηθούν!…

 20. Κακό αγόρι…εσύ κάτι ξέρεις και δε μας το λες. Θα έχουμε χούντα;
  Πες μου…θα σκάσω.
  Τελικά η όλη φάση με τα εγκλήματα έγινε βαρετή. Έγινε φετίχ το έγκλημα και μου φαίνεται νοσηρό.
  ΥΓ.
  Δεν θέλω ειδοποιήσεις για σχόλια.

 21. Εντελώς εκτός θέματος τα σχόλια στο άρθρο αυτό αλλά, ενίοτε, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει κάτι τέτοιο.

  @Βαγγέλη Δ. Καργούδη, καλωσορίσατε. Θεωρώ πως τα καραφασισταριά τα απέκρουσα επιτυχώς. Χρησιμοποίησα δύσκολες λέξεις, δεν είχαν και λεξικό πρόχειρο, καταλαβαίνετε. Από την άλλη το βλογ είναι βαθειά δημοκρατικό (όταν θέλω) και επιτρέπω στον οποιονδήποτε να λέει τη γνώμη του (όταν θέλω επίσης!). Προσωπικά, έχω ξεκαθαρισμένη άποψη για τους καλούς και τους κακούς του κόσμου τούτου. 😉

  @Ξινέ στον καθρέφτη, τι ακριβώς έγινε βαρετό και σας φαίνεται νοσηρό; Η κοινωνία μας; Οι άνθρωποι; Το βλογ μου; Εγώ;

  Υ.Γ. Κανείς δεν σας στέλνει ειδοποιήσεις αν δεν το έχετε επιλέξει εσείς ο ίδιος. 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s