Γιατροί, κατά συρροή δολοφόνοι – I

Της Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή

Αν εξετάσουμε την λίστα των κατά συρροή δολοφόνων παγκοσμίως, θα διαπιστώσουμε έκπληκτοι ότι την πρώτη θέση κατέχουν οι γιατροί, με δεύτερους –και με μικρή διαφορά- τους νοσηλευτές.  Η οδοντιατρική έχει επίσης να επιδείξει κάποιους ενώ δεν υφίσταται ούτε ένας κατά συρροή δολοφόνος που να ήταν κτηνίατρος!

Sir William Gull

Ο Jack the Ripper, ο περιβόητος Αντεροβγάλτης του 1888 στο Λονδίνο, δράστης πέντε δολοφονιών που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί, εικάζεται ότι ήταν μέλος της ιατρικής κοινότητας, αν και δεν έχουν υπάρξει αδιάσειστες αποδείξεις.  Ο Sir William Gull, γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας και ο  Dr Thomas Barnardo, ήταν ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους μαζί με τον Montague John Druitt, έναν νομικό, καταγόμενο από επιφανή ιατρική οικογένεια και με αρκετές γνώσεις ιατρικής και ο ίδιος,  κάποιον Dr Stanley –πιθανότατα ανύπαρκτο πρόσωπο-, τον πολωνό Dr George Chapman (πραγματικό όνομα Severin Klosowski) και το Ρώσο Dr Alexander Pedachenko.  Παρόμοιες με τις δολοφονίες του Αντεροβγάλτη ήταν και εκείνες που έγιναν στο Cleveland του Ohio, στη δεκαετία του 1930.  Εκεί ο βασικός ύποπτος ήταν ένας ψυχωτικός, ο Gaylord Sundheim, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική.

Η εξουσία πάνω στη ζωή και το θάνατο

Υπάρχουν αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά πολλαπλών δολοφονιών διαπραχθεισών από γιατρούς (πραγματικά ή φανταστικά), ώστε, εκ πρώτης όψεως, να μας επιτρέπουν να πούμε ότι το ιατρικό επάγγελμα, ενίοτε, ελκύει και κάποια άτομα με ένα παθολογικό ενδιαφέρον για την εξουσία που μπορεί να έχουν πάνω στη ζωή και το θάνατο κάποιου.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι ο Kenneth Bianchi, ο ένας από τους «Στραγγαλιστές του Hillside» το 1978 (ο δεύτερος ήταν ο ξάδελφός του), ο οποίος ήθελε πάντα να γίνει ψυχίατρος και, μάλιστα, κατάφερε –με πλαστά πιστοποιητικά- να εργασθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ως ψυχολόγος.

Kenneth Bianchi

O William Henry Theodore Durrant, ο «Δαίμονας του Belfry» όπως τον αποκάλεσαν, ένας φοιτητής ιατρικής από το San Francisco και επόπτης στο Κατηχητικό της ενορίας του, που δολοφόνησε τρεις γυναίκες το 1895 μέσα στην εκκλησία, με εννέα ημέρες διαφορά μεταξύ τους και ο οποίος εκτελέστηκε στην αγχόνη τρία χρόνια αργότερα.  Επίσης, ο  Robert Diaz, ένας νοσοκόμος από το Los Angeles που ήθελε να γίνει γιατρός και ο οποίος καταδικάστηκε να πεθάνει στο θάλαμο αερίων το 1984, για τη δολοφονία 12 ασθενών με λιδοκαΐνη.

Theodore Durrant
Robert Diaz

Δολοφόνοι της οικογένειας

Μεταξύ των γιατρών που διέπραξαν δολοφονίες τον 19ο αιώνα, είναι και ο Edward William Pritchard.  Πριν δηλητηριάσει την πεθερά του και την πρώην γυναίκα του με αντιμόνιο, ο Pritchard είχε σκοτώσει το τέταρτο παιδί του και είχε ασφαλίσει μιαν υπηρέτρια –με δικαιούχο τον ίδιο-, η οποία αργότερα πέθανε μυστηριωδώς.  Ο Pritchard ήταν ο τελευταίος που κρεμάστηκε δημόσια (το 1865) στη Γλασκώβη.  Ο αμερικανός Dr Bennett Clarke Hyde δολοφόνησε τρία άτομα από την οικογένεια της συζύγου του, κληρονόμους της περιουσίας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αφαίμαξης, κυάνιο και στρυχνίνη σε συνδυασμό με τη μόλυνση από βακτήρια.  Η κουνιάδα του Hyde πέθανε επίσης από «τυφοειδή πυρετό»,  την ίδια ασθένεια που, υποτίθεται, είχε σκοτώσει και τους άλλους τρεις.  Ο Hyde ήταν αρκετά τυχερός ώστε ο γιατρός που θα κατέθετε εναντίον του, να πεθάνει πριν τη δίκη του, το 1910, με αποτέλεσμα να αθωωθεί.

Edward William Pritchard
Dr Bennett Clarke Hyde

Το σοκ από βακτηρίαση μπορεί επίσης να ήταν η μέθοδος δολοφονίας σε μια υπόθεση στην Αμερική, όταν η πλούσια σύζυγος του Dr John Hill πέθανε ύστερα από σύντομη ασθένεια.  Ταριχεύθηκε πριν προλάβουν να γίνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις που ζήτησε ο πατέρας της.  Η δεύτερη σύζυγος του Hill –και πρώην ερωμένη του- ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να δολοφονήσει και την ίδια.  Επίσης είπε ότι της είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε δολοφονήσει με μορφίνη τον πατέρα του, τον αδελφό του και έναν φίλο του.  Δολοφονήθηκε στο κατώφλι της πόρτας του το 1972.

Jeffrey MacDonald

Ο Dr Jeffrey Macdonald, αμερικανός στρατιωτικός γιατρός, ο «Δολοφόνος με το πράσινο μπερέ», δικάστηκε τελικά, μετά από πολλές άκαρπες έρευνες, για τη δολοφονία της εγκύου συζύγου και των παιδιών του.  Οι ασφαλισμένοι, για μεγάλα χρηματικά ποσά, σύζυγος και αδελφός του γιατρού William Palmer, πέθαναν ξαφνικά μέσα σε σπασμούς, ύστερα από τον θάνατο από «αποπληξία» της πεθεράς του, το 1849.  Ο Palmer ήταν πλαστογράφος των διαθηκών τους.  Οι γιατροί που κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τους θανάτους, δέχτηκαν την άποψή του και απέδωσαν τους θανάτους σε φυσικά αίτια, όμως ο Palmer δεν απέφυγε τη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε για τους φόνους.

William Palmer

Το 1881 ο Dr George Henry Lamson δηλητηρίασε τους δύο κουνιάδους του για να καρπωθεί τις περιουσίες τους, χρησιμοποιώντας  ακόνιτο, στην πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση που το φυτό χρησιμοποιήθηκε σε δολοφονία.  Αντιθέτως, ο  Dr De La Pommerais χρησιμοποίησε δακτυλίτιδα για να δολοφονήσει την πεθερά του, προκειμένου να την κληρονομήσει και, εν συνεχεία την ερωμένη του για να εισπράξει την ασφάλειά της, το 1863.

Το 1954 ο Dr Sam Sheppard (ο περίφημος «Φυγάς»), καταδικάστηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του με 35 χτυπήματα στο κεφάλι.  Στη συνέχεια η μητέρα του και η πεθερά του πέθαναν, θεωρητικά αυτοκτόνησαν, και μηνύθηκε για δύο θανάτους κατά το χειρουργείο του.  Η δεύτερη σύζυγός του έλαβε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, μετά τις απειλές του ότι θα τη σκότωνε.

Sam Sheppard

Οι τρεις σύζυγοι του Dr J Milton Bowers, ασφαλισμένες για μεγάλα ποσά, πέθαναν κάτω από περίεργες συνθήκες, η πρώτη το 1865 και οι δύο επόμενες τη δεκαετία του 1880.  Ο κουνιάδος του, ο οποίος πέθανε δηλητηριασμένος από κυάνιο, άφησε μια επιστολή στην οποία κατηγορούσε τον Bowers, ο οποίος πιθανότατα την πλαστογράφησε και έτσι βγήκε αλώβητος από αυτή την υπόθεση.  Πέθανε το 1905.

Ένας άλλος γιατρός που επίσης δολοφόνησε τις τρεις συζύγους του, αυτή τη φορά με ακόνιτο, ήταν ο Dr Warder από το Brighton, ο οποίος είχε καταθέσει ως πραγματογνώμονας στη δίκη του Palmer το 1856.  Ο  Warder απέφυγε την εκτέλεση αυτοκτονώντας με κυάνιο.

Το 1947, ο Dr Robert George Clements, καθηγητής στο Βασιλική Σχολή Χειρουργικής, δολοφόνησε την τέταρτη σύζυγό του με μορφίνη, για να την κληρονομήσει.  Είναι πολύ πιθανό να είχε δολοφονήσει και τις τρεις προηγούμενες συζύγους του, καθώς ήταν εκείνος που είχε υπογράψει τα πιστοποιητικά θανάτου τους.  Τόσο αυτός όσο και ο γιατρός που κάλεσε να εξετάσει την ετοιμοθάνατη τέταρτη σύζυγο, διέγνωσαν λευχαιμία.  Αργότερα, ο συγκεκριμένος γιατρός αυτοκτόνησε.

Ο Dr Carl Coppolino, ένας αναισθησιολόγος, δολοφόνησε τη σύζυγό του, γιατρό επίσης, χρησιμοποιώντας ένα μυοχαλαρωτικό.  Ακολουθώντας τις υποδείξεις του, η ερωμένη του έκανε ένεση με το μυοχαλαρωτικό στο σύζυγό της, ο οποίος πέθανε από «έμφραγμα», μετά από εξέτασή του από τον Coppolino.  Καταδικάστηκε το 1967.

Buck Ruxton

Το 1935 ο Dr Buck Ruxton διαμέλισε τη σύζυγό του και την υπηρέτριά τους («The Jigsaw Murders») και διασκόρπισε τα κομμάτια στα σύνορα με τη Σκωτία.  Τόσο αυτός όσο και ο Dr Hawley Harvey Crippen, ο οποίος είχε εκτελεστεί για τη δολοφονία της συζύγου του το 1910, βρίσκονται στην Αίθουσα του Τρόμου, στο μουσείο της Madame Tussaud.

Dr Hawley Harvey Crippen

Ο Dr Henry Lovell William Clark, γιατρός στον Ινδικό Σύστημα Υγείας κατά τη δεκαετία του 1930, συνωμότησε με την ερωμένη του να δολοφονήσουν πρώτα τον σύζυγό της (με αρσενικό ώστε να μοιάζει με συγκοπή, και στη συνέχεια του έδωσαν και κάποιο αλκαλοειδές, ως μέσο αντιμετώπισης της «συγκοπής») και στη συνέχεια τη δική του σύζυγο, η οποία πέθανε από τα χέρια τεσσάρων πληρωμένων δολοφόνων.

Τα τελευταία 20 χρόνια, δυο αμερικανοί γιατροί σκότωσαν τα παιδιά τους.  Ο πρώτος, ένας γιατρός από το St Louis, δολοφόνησε τους δυο γιούς του, με αρκετά χρόνια διαφορά, για να εισπράξει τις ασφάλειές τους.  Η δεύτερη, η Dr Debra Green, μια αλκοολική ογκολόγος, σκότωσε δύο από τα παιδιά της με εμπρησμό και ομολόγησε την απόπειρα φόνου κατά του τρίτου της παιδιού, με εμπρησμό επίσης, καθώς και κατά του καρδιολόγου συζύγου της με δηλητήριο.

Συνεχίζεται

14 σκέψεις σχετικά με το “Γιατροί, κατά συρροή δολοφόνοι – I”

 1. «…να μας επιτρέπουν να πούμε ότι το ιατρικό επάγγελμα, ενίοτε, ελκύει και κάποια άτομα με ένα παθολογικό ενδιαφέρον για την εξουσία που μπορεί να έχουν πάνω στη ζωή και το θάνατο κάποιου.» γράφεις, αλλά αυτό που κατάλαβα διαβάζοντας το άρθρο, είναι ότι η αιτία των παραπάνω δολοφονιών δεν είναι το παθολογικό ενδιαφέρον για την εν λόγω εξουσία, αλλά αποκλειστικά και μόνο τα χρήματα της ασφάλισης κι οι κληρονομιές!! Περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιατροί ανέκαθεν αμείβονταν καλά. Απληστία λοιπόν η αιτία.

 2. Απλώς έχουν την τεχνογνωσία. Χωρίς τις γνώσεις τους θα σχεδίαζαν λιγότερα εγχειρήματα.Πάντως ορισμένοι από αυτούς είναι διαταραγμένοι.

  Υ.Γ.
  Λες γι’ αυτό να λένε «πρώτα άνθρωπος και μετά γιατρός»;

 3. Είναι φρικτό ότι ένας γιατρός που υποτίθεται ότι έχει σπουδάσει για να θεραπεύει και να προστατεύει – και οι άλλοι τον εμπιστεύονται, να καταλήγει δολοφόνος. Ουσιαστικά εκμεταλεύεται την εμπιστοσύνη των αδύναμων ασθενών που είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια του για να τους αφαιρέσει τη ζωή τους νομίζωντας ότι είναι θεός.

 4. Αυτό που μου έμεινε είναι ότι «ούτε ένας κατά συρροή δολοφόνος που να ήταν κτηνίατρος». Άν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι κτηνίατροι αγαπάν τα ζώα & ότι στατιστικά οι περισσότεροι serial killers βασάνιζαν ζώα σε παιδική ηλικία, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για αυτούς που κακομεταχειρίζονται τα ζώα…..

 5. Όπως πάντα, ακόμα ένα φανταστικό άρθρο.
  Το συμπέρασμα που έβγαλα? ότι όσοι γιατροί διέπραξαν φόνο…σκότωσαν τις γυναίκες τους ή άλλους συγγενείς.
  Με εξαίρεση ένα δυο μονάχα, δεν το έκαναν για τον σύνηθες λόγο που σκοτώνουν οι κατα συρροή.

  Είμαι περίεργη τι θα περιέχει το δεύτερο μέρος!

 6. Κύριοι, μη συνδέετε τόσο την κακοποίηση των ζώων με τους σιριαλ κιλλερς.
  Αυτό που δέχονται οι εγκληματολόγοι είναι η σύνδεση της τριάδας: ενούρηση-πυρομανία-κακοποίηση ζώων, με την μετέπειτα …προαγωγή σε σιριαλ κιλλερς.

 7. Καλημέρα. Πολύ ωραίο το άρθρο όπως και όλα τα υπόλοιπα της σελίδας σας. Λέτε παιδιά να αρχίσουμε να κοιτάμε τους γιατρούς με άλλο μάτι?(αστειεύομαι).
  ΥΓ. σχετικά με τα ζώα & τους serial killers κτλ, θεωρώ προσωπικά ότι για να βρείς το «σθένος» να κακοποιήσεις ένα ζώο(μια ζωή δηλ), κάποια στιγμή θα εξελιχθεί σε κάποιου είδους βία απέναντι σε κάποια άλλη ζωή η οποία δεν θα είναι απαραίτητα ζώου.

 8. εχω εντυπωσιαστει παρα πολυ . εξαιρετικη δουλεια νινα , σου αξιζουν πολλα ‘μπραβο’ !!! νινα, καλη συνεχεια

  ΥΓ
  αντε τωρα καποιος/καποια να εμπιστευτει καποια απο τις δυσκολες και λεπτες ειδικοτητες οπως ειναι του γυναικολογου και του ψυχιατρου (εκει ειναι ευρεως γνωστο οτι υπαρχει ‘ειδικη’ σχεση ασθενους / ιατρου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s