Paul Ogorzow, ο ναζί σειριακός δολοφόνος – ΙΙ

Προηγούμενο

Ο Paul Ogorzow με τη στολή του σιδηροδρομικού

Της Νίνας Κουλετάκη

Οι φόνοι

Το φθινόπωρο του 1940, το Βερολίνο και οι κάτοικοί του ήταν σε μάλλον δύσκολη θέση.  Οι θεαματικές γερμανικές νίκες, νωρίτερα το ίδιο έτος, εναντίον της Γαλλίας και της Βρετανίας, δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν τον πόλεμο.  Το ναζιστικό καθεστώς είχε χαμηλώσει τους τόνους μέσα στη Γερμανία και μιλούσε ήδη για μια ανάπαυλα, μεταξύ δύο μαχών: τα χειρότερα για τον γερμανικό λαό έπονταν.  Οι βερολινέζοι δούλευαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές της συσκότισης και της παροχής τροφίμων με δελτίο, βιώνοντας για πρώτη φορά τον τρόμο των αεροπορικών βομβαρδισμών.  Ο επερχόμενος χειμώνας θα ήταν ιδιαίτερα σκληρός.

Πάντα, όμως, υπάρχει περιθώριο για τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.  Έτσι ένας νέος κίνδυνος είχε προστεθεί στα δεινά των βερολινέζων. Τους προηγούμενους μήνες, τρεις γυναίκες είχαν μαχαιρωθεί και δύο ακόμη είχαν υποστεί επιθέσεις, στην ανατολικές συνοικίες του Rummelsberg και του Karlshorst και γύρω από αυτές.  Ύστερα, στις αρχές του Οκτώβρη, το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας ανακαλύφθηκε στο γειτονικό προάστιο του Friedrichsfelde.  Το θύμα ήταν η Gerda Ditter, μια εικοσάχρονη μητέρα δύο παιδών: είχε στραγγαλιστεί και μαχαιρωθεί στο λαιμό.

Σύντομα, υπήρξαν και νέα θύματα.  Τον Νοέμβριο, μια 30χρονη γυναίκα χτυπήθηκε μέχρι λιποθυμίας και πετάχτηκε από ένα, εν κινήσει, τραίνο, στο νοτιοανατολικό Βερολίνο, όχι μακριά από τις τοποθεσίες των προηγουμένων επιθέσεων.  Έπειτα, το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, δύο ακόμη πτώματα ανακαλύφθηκαν. Το πρώτο ανήκε στην 19χρονη Irmgard Frese και βρέθηκε σ’ ένα δρομάκι κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές του Karlshorst.  Το κρανίο της είχε θρυμματιστεί και είχε βιαστεί.  Το δεύτερο ήταν της Elfriede Franke, μιας 26χρονης νοσοκόμας.  Βρέθηκε κι αυτή με σπασμένο κεφάλι, μόλις 500 μέτρα από το πτώμα της Irmgard, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς την είχαν πετάξει από το κινούμενο τραίνο.

Η περιοχή δράσης του Ogorzow

Ακολούθησαν και άλλα πτώματα.  Αυτό της 30χρονης Elisabeth Bungener, ανακαλύφθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, με σπασμένο κρανίο, κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές του Rahnsdorf.  Μια εβδομάδα αργότερα, το πτώμα της 46χρονης Gertrud Siewert βρέθηκε στο Karlshorst.  Όπως και τα προηγούμενα είχε θρυμματισμένο κρανίο και έμοιαζε να έχει πεταχτεί από τραίνο εν κινήσει.  Στις αρχές του Ιανουαρίου του 1941, το πτώμα της 28χρονης Hedwig Ebauer ανακαλύφθηκε, σε παρόμοια κατάσταση, κοντά στο Wuhlheide.  Η αστυνομία κατέληξε ότι και οι τρεις δολοφονίες, ταίριαζαν με το προφίλ των προηγούμενων επιθέσεων και των τριών άλλων φόνων που είχαν προηγηθεί.  Υπέθεταν ότι όλοι ήταν έργο του ίδιου δολοφόνου, ο οποίος πετούσε τα θύματά του από κινούμενα τραίνα  και που ήδη είχε γίνει γνωστός ως «ο δολοφόνος του αστικού σιδηροδρόμου».

Πέρασε πάνω από ένας μήνας, πριν ο δολοφόνος των τραίνων ξαναχτυπήσει.  Τη νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου το πτώμα της 39χρονης Johanna Voigt βρέθηκε στην ίδια, με τα προηγούμενα, κατάσταση, στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο Rummelsburg.  Το πτώμα του επομένου –και τελευταίου- θύματος, ανακαλύφθηκε πέντε μήνες αργότερα, στις αρχές του Ιουλίου του 1941.  Ανήκε στην 35χρονη Frieda Koziol.  Βρέθηκε, με σπασμένο κρανίο, στόν ίδιο τόπο όπου το πρώτο θύμα είχε χάσει τη ζωή του, δέκα μήνες νωρίτερα.

Η έρευνα

Δύο άλλα θύματα του Ogorzow, τα οποία επίσης βιάστηκαν και πετάχτηκαν από το κινούμενο τραίνο,η 22χρονη Mathilde Hollesch και η 30χρονη Lisa Nowak,  κατάφεραν να επιβιώσουν και να περιγράψουν την επίθεση και την απόπειρα φόνου.  Κατέθεσαν για έναν υπάλληλο των εθνικών σιδηροδρόμων, που φορούσε την χαρακτηριστική μαύρη στολή.  Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 1940, η αστυνομία είχε αρχίσει να αναζητά έναν ύποπτο, με τα χαρακτηριστικά του Paul Ogorzow.

Όμως, οι ναζιστικές αρχές λογόκριναν όλα τα «κακά» νέα και, ιδιαίτερα για τον «δολοφόνο του αστικού σιδηροδρόμου» ο ίδιος ο Joseph Goebbels, Υπουργός Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ, είχε δώσει εντολή να μην δημοσιεύεται το παραμικρό.  Έτσι, ο Επιθεωρητής Wilhelm Ludtke, αρχηγός της Κρίπο, ήταν ανήμπορος να ανακαλύψει πιθανούς μάρτυρες των επιθέσεων, ή να προειδοποιήσει τους βερολινέζους που ταξείδευαν νύχτα με τα τραίνα.  Έτσι, αφού οποιαδήποτε φανερή έρευνα ήταν απαγορευμένη, ο Ludtke έριξε στην υπόθεση τους καλύτερους ντετέκτιβς του.

Τον Δεκέμβριο του 1940, μια πρωτοφανής, μυστική επιχείρηση είχε στηθεί στο Βερολίνο.  Διακριτικά, 5.000 από τους 8.000 εργαζόμενους στον Εθνικό Σιδηρόδρομο, είχαν ανακριθεί και το ναζιστικό κόμμα είχε διαθέσει μερικά από τα μέλη του για την προστασία των γυναικών που μετακινούνταν μόνες στην περιοχή.  Γυναίκες αξιωματικοί της αστυνομίας καθώς και βοηθοί ντετέκτιβς, χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα, στη δεύτερη θέση των συρμών, εκεί που ο δολοφόνος εύρισκε τα θύματά του.  Άλλοι πράκτορες κυκλοφορούσαν στους σταθμούς μεταμφιεσμένοι σε εργάτες γραμμών.  Σε κάθε σταθμό, όλα τα βαγόνια ελέγχονταν ενδελεχώς.  Η ειρωνεία είναι ότι ο Ogorzow ήταν ένα από τα μέλη του κόμματος που πρόσεχαν τις μοναχικές ταξειδιώτισσες.

Η σύλληψη και η εκτέλεση

Ο Paul Ogorzow, σε συζητήσεις με τους συναδέλφους του, έκανε συχνά μισογυνικά σχόλια και, σε κάποια περίπτωση, είχε αναφέρει τη φαντασίωσή του να σκοτώνει.  Έτσι τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας, ιδίως μετά την κατάθεση ενός συναδέλφου του, ο οποίος τον είχε δει να πηδά συχνά το φράχτη της σιδηροδρομικής αποθήκης.  Η εξήγηση που έδωσε ο Ogorzow, ήταν ότι επισκεπτόταν την ερωμένη του, μια γυναίκα της οποίας ο άντρας ήταν στο μέτωπο.

Η δικαιολογία αυτή δεν έπεισε τον Επιθεωρητή Ludtke, ο οποίος εξέτασε όλες τις στολές του Ogorzow, για να ανακαλύψει σε όλες ίχνη αίματος.  Τον Ιούλιο του 1941 o Paul Ogorzow τέθηκε υπό κράτηση.  Εκεί, κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής ανάκρισης, ήρθε αντιμέτωπος με ένα από τα διασωθέντα θύματά του, καθώς και με τα κρανία μερικών εκ των θυμάτων του, που του τα παρουσίασαν σε έναν δίσκο!   Ο Ogorzow ομολόγησε όλα του τα εγκλήματα, όμως απέδωσε τη δολοφονική του μανία στον αλκοολισμό και στη σύφιλη, που ένας εβραίος γιατρός είχε αποτύχει να αντιμετωπίσει.  Στις 21 Ιουλίου του 1941 ο Paul Ogorzow διαγράφηκε από το ναζιστικό κόμμα.

Μετά την ομολογία του κατηγορήθηκε για οκτώ δολοφονίες, έξι απόπειρες φόνου και τριάντα μία επιθέσεις.  Η δίκη του έγινε στις 24 Ιουλίου και καταδικάστηκε από το Τρίτο Ειδικό Δικαστήριο του Βερολίνου, μετά από την παρουσίαση όλων των αποδεικτικών στοιχείων και τις καταθέσεις οκτώ μαρτύρων κατηγορίας.  Η απόφαση έκανε λόγο για εγκληματική βία και ανακήρυσσε τον Paul Ogorzow εχθρό του λαού.  Εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα των φυλακών Plotzensee, μόλις δυο μέρες μετά τη δίκη του, στις 26 Ιουλίου του 1941.

Συνεχίζεται


9 σκέψεις σχετικά με το “Paul Ogorzow, ο ναζί σειριακός δολοφόνος – ΙΙ”

 1. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ?
  ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ?

 2. @Παντελή, δεν γνωρίζουμε. Το σύνηθες, σε αυτές τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως χώρας και εποχής, είναι η οικογένεια του εγκληματία να εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση για να προστατευθεί από τον κόσμο, την απαξίωση και τον στιγματισμό από την κοινωνία. Υποθέτω κάτι ανάλογο θα έγινε και με την οικογένεια του Ogorzow.

 3. Πάλι καλά που έγινε μια σχετική έρευνα εκείνη την εποχή, διότι κάλλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν τα εγκλήματα στο σκοτάδι και το χειρότερο, τα θύματα να ήταν πολύ περισσότερα…!

 4. ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΚΑ…
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΚΠΛΗΣΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ!!!
  CONGRATULATIONS!!

 5. @Astrofegia, ναι, αν και είχαν στοιχεία για να καταλήξουν γρηγορότερα στον πραγματικό ένοχο.

 6. @Παντελή, καλωσορίσατε στην παρέα μας, λοιπόν. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, κι εγώ καμαρώνω για το blog αυτό. Enjoy!

 7. πολύ καλή δουλειά. ιδιαίτερα κόσμιες οι περιγραφές των εγκλημάτων, όπως πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να παρέχεται απλώς πληροφόρηση και όχι σύλληση των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s