Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελβετία – II

Προηγούμενο

Της  MARIA CHRISTENKONSTANTINIDIS*

ΣΤ. ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (VERDINGKINDER)

800px-Bündner_Schwabenkinder_1907Τον δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα η κοινωνική πρόνοια τοποθετεί  παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας και φροντίδας (ορφανά, εξώγαμα, έκθετα και τα λοιπά) σε αγροτικές, συνήθως, οικογένειες, οι οποίες αναλαμβάνουν, τυπικά, την διαπαιδαγώγηση και την συντήρησή τους (Verdingung). Τις περισσότερες φορές ωστόσο, τα παιδιά υπό φροντίδα, ζουν στις ανάδοχες οικογένειες υπό συνθήκες δουλείας ως φθηνές εργατικές δυνάμεις και βιώνουν σωματική ή/και ψυχική κακοποίηση.

24_Kultur_Verdingkinder_1ΕΤΗ

Μεταξύ 1800 και 1960.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Verdingkinder1Εκτιμούμενος αριθμός μεταξύ των ετών 1920 και 1960: εκατοντάδες χιλιάδες. Δημόσιες μαρτυρίες και καταγγελίες των πρώην θυμάτων.

Verdingkinder4ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ

Τα τελευταία έτη πραγματοποιούνται μελέτες και δημοσιεύονται μαρτυρίες σχετικές με τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών υπό φροντίδα στο παρελθόν. Το έτος 2011 προβάλλεται ένα φιλμ του Μάρκους Ιμπόντεν* με θέμα την ιστορία δύο τέτοιων παιδιών, ουσιαστικά, δύο παιδιών δούλων-εργατών στις αρχές της δεκαετίας 1950, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της χώρας.

Το έτος 2013  η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα**, ζητά δημόσια συγγνώμη από τα πρώην θύματα, για το φρικτό αυτό έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

vk1ΠΗΓΕΣ

http://www.verdingkinder.ch/

http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D16581.php http://www.swissinfo.ch/ger/gesellschaft/Bern_entschuldigt_sic h_bei_Verdingkindern.html?cid=29794854 http://de.wikipedia.org/wiki/Verdingkinder

*Markus Imboden: «Der Verdingbub», www.verdingbub.ch.

**Simonetta Sommaruga: http://www.nzz.ch/aktuell/newsticker/sommaruga-bittet- verdingkinder-um-entschuldigung-1.18062467#ticker-page:1.

Z. ΧΑΝΣΒΟΛΕΝΒΑΪΝΤΕΡ (HANS VOLLENWEIDER)

HANS VOLLENWEIDER

HANS VOLLENWEIDER

Μία Κυριακή του έτους 1939 ο, κρατούμενος για ληστεία και πρώην επιχειρηματίας κινηματογράφου, Χανς Βολενβάιντερ δεν επιστρέφει στην φυλακή ύστερα από την άδεια εξόδου. Ο Βολενβάιντερ κλέβει χρήματα από τους γονείς του, αγοράζει όπλα, δολοφονεί έναν σοφέρ κι έναν ταχυδρόμο με σκοπό την ληστεία, δολοφονεί, επίσης, κατά την σύλληψή του έναν αστυνομικό, καταδικάζεται σε θάνατο στην λαιμητόμο και εκτελείται την 18η Οκτωβρίου του έτους 1940 στην πόλη Ζάρνεντου καντονίου Όμπβαλντεν.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ – ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

1908 – 1940

Hans-Vollenweider-2ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Οι μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης (σε προσωπικό επίπεδο: επαγγελματικές αποτυχίες με καταστροφικές συνέπειες, σε συλλογικό επίπεδο: μαζική ανεργία και φτώχεια κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελβετία) οδηγούν τον δράστη στην ανατροπή του συστήματος αξιών του. Ως επακόλουθο αυτού ο δράστης επιλέγει την αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα«.

Η λαιμητόμος στην οποία εκτελέστηκε ο Χανς Βολενβάιντερ.

Η λαιμητόμος στην οποία εκτελέστηκε ο Χανς Βολενβάιντερ.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ – ΑΠΗΧΗΣΗ

Το έτος 1938 η θανατική ποινή καταργείται νομοθετικά στην Ελβετία. Στο καντόνι Όμπβαλντεν που καταδικάζεται και εκτελείται ο Βολενβάιντερ η κατάργηση της θανατικής ποινής εφαρμόζεται αργότερα, το έτος 1942, διότι υπάρχουν ακόμη πολλοί υποστηρικτές της. Οι εκκλήσεις για επιείκεια του Βολενβάιντερ και της συζύγου ενός εκ των θυμάτων απορρίπτονται. Πρόκειται για την τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελβετία.

ΠΗΓΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=uHbsdA0G8ME

http://www.tagblatt.ch/osso/so-hg/art304162,3471668

http://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Vollenweider

*Mάστερ στις Πολιτισμικές Επικοινωνιακές Σπουδές (Zürcher Hochschule der Künste – ZHdK), Λέκτορας.

Συνεχίζεται

crime_and_punishment22

Advertisements

~ από Nina C στο 22/02/2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

whodoneit1942dvd.jpg
Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: