Narcocorrido: Οι μπαλλάντες της ντρόγκας

6C-Narco_CorridoΤης Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1930.  Τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα τραγούδια του είδους.  Η γλώσσα, πάντα, τα ισπανικά της Λατινικής Αμερικής, η μουσική να θυμίζει μιαν εύθυμη πόλκα, οι στίχοι να εκθειάζουν τις συμμορίες και τα καρτέλ των ναρκωτικών.  Ένα νέο είδος τραγουδιού είχε γεννηθεί: η μπαλλάντα της ντρόγκας, το narcocorrido.

Tα corridos είναι παραδοσιακά τραγούδια της λαϊκής μεξικανικής μουσικής.  Η απαρχή τους βρίσκεται στην δεκαετία του 1910, κατά την διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης και τα ναρκωτικά απουσίαζαν από τον στίχο:  επρόκειτο, αποκλειστικά, για επαναστατικά τραγούδια.

imagesΘα περνούσαν είκοσι χρόνια για να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος, διαφοροποιούμενο κυρίως ως προς το περιεχόμενο των στίχων, που θα γίνει γνωστό και στις δύο πλευρές των αμερικανικομεξικανικών συνόρων και θ’ αποκτήσει ένθερμους θαυμαστές.  Οι μουσικοκριτικοί θα το παρομοιάσουν με τη ραπ των συμμοριών.

Όπως δηλώνει και η ονομασία του, narcocorrido, πρόκειται για τραγούδι οι στίχοι του οποίου αναφέρονται σε συγκεκριμένα γεγονότα, περιλαμβάνουν πραγματικά ονόματα και ημερομηνίες και περιγράφουν παράνομες δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, δολοφονίες κλπ και φτάνουν, ενίοτε, μέχρι την πολιτική διαμαρτυρία απέναντι στην κυβερνητική διαφθορά.

narcocorrido544Ιστορία

Όπως προανέφερα, τα πρώτα narcocorridos εμφανίζονται την δεκαετία του ’30, δεν θα είναι, όμως, παρά εκείνη του ’80 που θα ανθίσουν πραγματικά και θα περάσουν τα σύνορα του Μεξικού.  Ένας από τους πλέον διάσημους αναβιωτές του narcocorrido ήταν ο Rosalino ChalinoSanchez, γνωστός σε όλο το Μεξικό με τα ψευδώνυμα “El Pelavacas” (Γδάρτης Αγελάδων), “El Indio” (ο Ινδιάνος, από το τραγούδι του “El Indio Sanchez”) και “Mi Compa” (ο Φίλος μου).

Ο Chalino Sanchez ήταν ένας μεξικανός μετανάστης στην Αμερική, που ζούσε στο Los Angeles κι ασχολιόταν με τη μουσική.  Αρχικά ηχογραφούσε τα τραγούδια του μόνος του και τα πουλούσε πολύ φτηνά, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο δικός μας Νικόλας Άσιμος με τις περίφημες, πλέον, κασέτες του.  Οι στίχοι του Sanchez μιλούσαν για βασανισμένους και βασανιστικούς έρωτες, για επανάσταση και άπτονταν κοινωνικοοικονομικών θεμάτων και τα τραγούδια του δεν άργησαν να γίνουν επιτυχίες.  Δολοφονήθηκε το 1992, μετά το τέλος μιας συναυλίας του στο Culiacan.

Rosalino “Chalino” Sanchez
Rosalino “Chalino” Sanchez

Μετά τον θάνατό του οι πωλήσεις των δίσκων του εκτινάχθηκαν στα ύψη, και σήμερα είναι γνωστός σε όλο το Μεξικό και τις Η.Π.Α. ως “El Rey del Corrido”, ο Βασιλιάς του Corrido.

Τα narcocorridos, όπως ήταν αναμενόμενο, θα υποστούν σειρά διώξεων: κινήσεις πολιτών θα δραστηριοποιηθούν για την απαγόρευσή τους, κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις και εταιρίες θα προβούν σε μηνύσεις εναντίον των δημιουργών τους, καλλιτέχνες θα προπηλακιστούν, ραδιοφωνικοί σταθμοί που μεταδίδουν αυτό το είδος της μουσικής θα βανδαλιστούν.  Η δικαιολογία είναι πως δεν επιτρέπεται η μετατροπή εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου σε ήρωες.

neri250110Μουσική βαμμένη με αίμα

Την διετία 2006 – 2008, πάνω από δώδεκα –πολλά υποσχόμενοι- μεξικάοι μουσικοί θα δολοφονηθούν.  Η συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούταν με το είδος του narcocorrido και η βία αυτή εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του μεξικανικού «πολέμου» των ναρκωτικών.  Η ποιότητα της μουσικής των δολοφονημένων ήταν τόσο υψηλή ώστε, δύο από αυτούς, ο Valentin Elizalde και ο Sergio Gomez, ήταν υποψήφιοι, μετά θάνατον, για τα Βραβεία Grammy.

Ο πιο προφανής λόγος γι αυτές τις δολοφονίες, είναι η σύνδεση αυτών των μουσικών με το μεξικανικό καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.  Στα narcocorridos, όπως είπα, όλες οι πληροφορίες που δίνονται μέσω των στίχων είναι πραγματικές και το να εξυμνείς ή να εμπαίζεις έναν έμπορο ναρκωτικών δεν περνάει, πάντα, ατιμώρητο.  Για παράδειγμα, η δολοφονία του Valentin Elizalde εικάζεται ότι οφείλεται στο τραγούδι του “A mis enemigos” (Στους Εχθρούς μου), το οποίο θεωρήθηκε ως επίθεση στο καρτέλ του μεξικανικού κόλπου.

Υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι αμφισβήτησαν την όποια σύνδεση των δολοφονιών των μουσικών του narcocorrido με τα καρτέλ των ναρκωτικών, όπως ο ειδικός στο είδος, αυτό, της μουσικής Elijah Wald.  Όμως, λόγω της βιαιότητας και του είδους των δολοφονιών, πολλές από τις οποίες περιελάμβαναν βασανιστήρια και παραμορφώσεις, μπορούμε να θεωρήσουμε με ασφάλεια ότι οι έμποροι ναρκωτικών είχαν άμεση ανάμιξη σ’ αυτές.

Μετά από την αιματηρή διετία που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο narcocorrido, το είδος πέρασε σε μια ύφεση, καθώς πολλοί καλλιτέχνες ακύρωσαν εμφανίσεις τους ή αρνήθηκαν να εκτελούν δημόσια τα τραγούδια τους, φοβούμενοι μήπως προκαλέσουν ή προσβάλλουν τον λάθος άνθρωπο.  Ακόμα και οι δισκογραφικές εταιρίες ανέφεραν πτώση στις πωλήσεις δίσκων του είδους, καθώς το κοινό δήλωνε διστακτικό να αγοράζει μουσική και τραγούδια που ευνοούσαν το ένα ή το άλλο καρτέλ, φοβούμενο αντίποινα.

Σήμερα, μια σειρά narcocorridos είναι απαγορευμένα τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στο Μεξικό, καθώς έχουν θεωρηθεί ώς ύμνοι της ναρκο-κουλτούρας.  Ενώ, όμως, η αυστηρή νομοθεσία των H.Π.A. τα έχει όντως εξαφανίσει από την αγορά, στο Μεξικό τα βρίσκει κανείς εύκολα στις υπαίθριες αγορές, σε λογικές τιμές.

NarcocorridoΌπως η rap, το hip-hop και άλλα είδη μουσικής, έτσι και το narcocorrido περιγράφει τη ζωή των φτωχών και των κατατρεγμένων και όσων αναζητούν δύναμη μέσω βίαιων επιλογών.  Επίσης, όπως στη rap και το hip-hop, το κοινό των narcocorridos είναι βασικά ισπανόφωνο, διαφόρων ηλικιών και όχι απαραίτητα μέλος καρτέλ ή συμμοριών.  Εκτός από το Μεξικό, το είδος μεταφέρθηκε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες μέχρι τώρα ήταν άγνωστο, όπως η Γουατεμάλα, η Κολομβία, το Περού και η Βολιβία.  Πολλά από τα σύγχρονα τραγούδια του είδους είναι αφιερωμένα όχι στις δραστηριότητες των καρτέλ αλλά σε προσωπικότητες όπως ο Pancho Villa, o Che Guevara ακόμη και ο Osama Bin Laden.

NARCO_CULTURA_R01_04-1500x2221Τηλεόραση και Κινηματογράφος

Στην τηλεόραση πολλές σειρές (The Shield, CSI Las Vegas, Law and Order, America’s Most Wanted κ.α.) αφιέρωσαν επεισόδιά τους στο είδος και τους δημιουργούς του, εξυφαίνοντας τις ιστορίες τους γύρω από αυτούς.  Ένα εξαιρετικό narcocorrido γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες της σειράς “Breaking Bad”, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, εξιστορώντας τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή.

Το 2006, η Natalia Almeda γυρίζει το ντοκυμαντέρ “Al Otro Lado”, το οποίο χρησιμοποιεί το narcocorrido για να αφηγηθεί την ιστορία ενός μουσικού, του Magdiel  και το δίλημμά του ανάμεσα σε δύο επιλογές: να εμπλακεί στην διακίνηση ναρκωτικών ή να μεταναστεύσει παράνομα στις Η.Π.Α.

Πηγές

http://narcocorrido.wordpress.com/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3552370.stm

http://www.nytimes.com/2010/09/05/world/americas/05colombia.html?_r=1&

http://www.elijahwald.com/corrido.html

pl_narcoscorridos_fcrime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Narcocorrido: Οι μπαλλάντες της ντρόγκας”

  1. Θα τολμήσω να πω ότι το άρθρο δεν μου πολυαρέσει. Καταλαβαίνω πώς οι δύσκολες συνθήκες ζωής και η επαναστατική διάθεση γέννησαν «παράνομα» τραγούδια, αλλά μου φαίνεται εξύμνηση των ναρκωτικών, πράγμα το οποίο, όπως και να έχει, μου φαίνεται απεχθές.

  2. Βάγια!!!!! Σε πέτυχα online! Κατ’ αρχάς να σ’ ευχαριστήσω για την ενδελεχή ανάγνωση του blog και για τα τόσο καίρια και ουσιαστικά σου σχόλια. Αναγνώστες σαν εσένα με κάνουν και συνεχίζω.
    Όσο για την άποψη που εκφράζεις στο συγκεκριμένο άρθρο, δες το καθαρά σαν πολιτισμικό/κοινωνικό στοιχείο. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και στο δικό μας ρεμπέτικο τραγούδι, η αξία του οποίου, παρά τις όποιες διαφωνίες για τα πρότυπα, δεν αμφισβητείται.
    Και πάλι ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ!!!

  3. Να ‘στε καλά! Εμείς οι αναγνώστες σας ευχαριστούμε, εσάς και τους συνεργάτες σας, για τα ενδιαφέροντα, πρωτότυπα και ενημερωτικά άρθρα.
    (Το μπλογκ το διάβαζα εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα το έπιασα απ’ την αρχή και μ’ έπιασε και φλυαρία, απ’ ότι φαίνεται)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s