Η γυναίκα ντετέκτιβ: από την λογοτεχνία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση – II

Προηγούμενο

07

Της Νίνας Κουλετάκη

Η επιστήμων ντετέκτιβ

Πρώτη και καλύτερη σ’ αυτή την κατηγορία η Kay Scarpetta, ιταλικής καταγωγής, ιατροδικαστής, τελειομανής, σκληρά εργαζόμενη και απόλυτα αφοσιωμένη στη δουλειά της. Της αρέσει να μαγειρεύει ιταλικές συνταγές, φτιάχνει μόνη της τα ζυμαρικά και το ψωμί της και η κουζίνα του σπιτιού της είναι επαγγελματικών προδιαγραφών. Δημιουργός της είναι η Patricia Cornwell , η οποία έχει γράψει μέχρι στιγμής 21 βιβλία με πρωταγωνίστρια την Kay.

08Η Scarpetta είναι εξαιρετικά ευφυής και απόλυτα ικανή επιστήμων. Δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, είναι γοητευτική και αποφασιστική. Δεν φοβάται να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο, ούτε υποτάσσεται στα πολιτικά παιχνίδια και συμβιβασμούς των προϊσταμένων της. Τέλος, επιδεικνύει χωρίς αιδώ το life-style της: οδηγεί μιαν ακριβή Mercedes (την οποία αλλάζει συχνά με αυτοκίνητα ίδιου βεληνεκούς) και μένει σε ένα μεγαλόπρεπο σπίτι.

Παρόλο που η σειρά βιβλίων της Cornwell, με πρωταgωνίστρια την Kay Scarpetta έχει ήδη φτάσει τους 21 τόμους, η πρώτη κινηματογραφική ενσάρκωση της ηρωίδας αναμένεται το επόμενο έτος. Την Kay Scarpetta θα υποδυθεί ταιριαστά η Angelina Jolie.

09Το 1997 η Kathy Reichs παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό την ηρωίδα της Temperance Daesee Brennan, ανθρωπολόγο και ιατροδικαστή (όπως, εξάλλου, και η ίδια η Reichs). H σειρά αριθμεί ήδη 16 βιβλία, με το 17ο να αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Η Tempe μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ν. Καρολίνας και Καναδά: στην Αμερική διδάσκει στο Πανεπιστήμιο και στον Καναδά εργάζεται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της επαρχίας του Κεμπέκ. Οι γνώσεις της πάνω στην αρχαιολογία είναι εμφανείς καθώς, μέσα από τα βιβλία, αναδεικνύεται η εμμονή της στον εντοπισμό του ακριβούς χρόνου κατά τον οποίον διεπράχθη το έγκλημα.

Η προσωπική της ζωή δεν υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχισμένη (διαζευγμένη, με ιστορικό αλκοολισμού). Η δουλειά της είναι πολύ σημαντική γι αυτήν. Είναι μια παθιασμένη γυναίκα με έντονο χαρακτήρα, ενδιαφέρεται πολύ για τους νεκρούς που καταλήγουν στο τραπέζι της και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να τους δικαιώσει, ανακαλύπτοντας τους δολοφόνους τους, φτάνοντας στο σημείο να συνεχίζει τις έρευνες και εκτός εργαστηρίου, γεγονός που την φέρνει αντιμέτωπη με τους επικεφαλής της αστυνομίας του Κεμπέκ. Ενίοτε η δουλειά της δημιουργεί μεγάλο άγχος και τότε πρέπει να καταπολεμήσει την παρόρμησή της ν’ αρχίσει ξανά το ποτό.

Η άσβεστη επιθυμία της να βρει τους δολοφόνους των ατόμων που καταλήγουν στο ιατροδικαστικό της τραπέζι, συχνά την εμπλέκει σε περιπέτειες, κάποιες από τις οποίες αρκετά σοβαρές, που εμπεριέχουν και απτές απειλές για τη ζωή της. Εντούτοις, εξακολουθεί να μάχεται για την ανακάλυψη της αλήθειας και για τη δικαίωση των θυμάτων.

Η τηλεοπτική σειρά Bones, με την Emily Deschanel στον ρόλο της Tempe, βασίζεται στα βιβλία της Reichs, αν και ο κεντρικός χαρακτήρας είναι πολύ διαφορετικός. Εντούτοις, η σειρά έχει την έγκριση της συγγραφέως -η οποία ανήκει και στην ομάδα των παραγωγών, ώστε να υπάρχει αξιοπιστία στο επιστημονικό κομμάτι – και η οποία εμφανίστηκε, ως ηθοποιός, σε ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου και έγραψε το σενάριο για δύο επεισόδια του πέμπτου και ένατου κύκλου.

10Η επαγγελματίας ντετέκτιβ

H Vera Stanhope είναι η υπέρβαρη, απεριποίητη, οξύθυμη και ιδιοφυής επιθεωρητής της αστυνομίας της περιοχής της Northumbria. Δημιούργημα της αγγλίδας συγγραφέως Ann Cleeves, η Vera είναι μια μεσήλικη γυναίκα, χωρίς ερωτικό σύντροφο, με διάφορα μικροπροβλήματα υγείας, που πίνει για να ξεχάσει τον πεθαμένο πατέρα της, την κακή της σχέση μαζί του και τη μοναχική της ζωή. Η Vera ζωντανεύει και παραμένει σε εγρήγορση μόνο όταν βρεθεί μπροστά σε ένα πτώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν χαίρεται σαν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απαιτητική και καταπιεστική προς τους υφισταμένους της, συχνά νοιώθει τύψεις για την συμπεριφορά της. Στην δουλειά της είναι ακούραστη, πολλές φορές ξενυχτά πάνω σε μιαν υπόθεση, απαιτώντας το ίδιο και από τους υπόλοιπους του τμήματος, ξεχνώντας ότι εκείνοι έχουν οικογένειες και προσωπική ζωή.

Η Ann Cleeves ευτύχησε να δει την ηρωίδα της ενσαρκωμένη από την Brenda Blethyn, στην τηλεοπτική σειρά Vera των ITV Studios.

Σημαντικός, αν και δευτερεύων χαρακτήρας, στη σειρά βιβλίων της Elizabeth George, The Inspector Lynley Mysteries, είναι αυτός της Barbara Havers, βοηθού του Επιθεωρητή, και κύριου ήρωα των βιβλίων- Thomas Lynley. Η Barbara είναι τόσο οξύθυμη, ώστε να καταφέρει να την υποβιβάσουν και να αποκτήσει φήμη δύσκολου ατόμου ανάμεσα στους συναδέλφους της αστυνομικούς. Καθώς κατάγεται από χαμηλή κοινωνική τάξη, συχνά συγκρούεται με τον αριστοκράτη προϊστάμενό της καταφέρνοντας, ωστόσο, να συνεργάζεται αποτελεσματικά μαζί του. Στην τηλεοπτική σειρά του BBC 1 The Inspector Lynley Mysteries, την Barbara υποδύεται η Sharon Small.

Ο συγγραφέας Thomas Harris έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο τα βιβλία του The silence of the lambs και Hannibal. Πρωταγωνίστρια η πράκτωρ του FBI Clarice Starling, ενσαρκωμένη από την Jodie Foster στην πρώτη ταινία (1991) και την Julianne Moore στη δεύτερη (2001).

Θα τελειώσουμε το κομμάτι για τις επαγγελματίες ντετέκτιβ με δύο ηρωίδες/δημιουργήματα της ίδιας συγγραφέως. Η Lynda LaPlante είναι η εμπνεύστρια των αστυνομικών Jane Tennison και Anna Travis. Η πρώτη, ηρωίδα της τηλεοπτικής σειράς Prime suspect (την υποδύθηκε εξαιρετικά η Helen Mirren) δεν υπήρξε ποτέ χαρακτήρας βιβλίου. Η LaPlante έγραψε το σενάριο της αστυνομικής σειράς, σκιαγραφώντας την Tennison σαν μια αστυνομικό που μιλά σκληρά και πίνει πολύ και που είχε ν’ αντιμετωπίσει και τον σωβινισμό των αρρένων συναδέλφων της.

Η αστυνομικός Anna Travis είναι η ηρωίδα μιας σειράς εννέα βιβλίων της συγγραφέως, εκ των οποίων τέσσερα μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση, στην σειρά Above Suspicion. Eίναι μια νεαρή, όμορφη αστυνομικός, κόρη αστυνομικού, με ένστικτο αλλά και με τις αδυναμίες του «πρωτάρη». Αν και έχει κάποια κοινά στοιχεία με την Jane Tennison, εντούτοις οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν είναι διαφορετικές. Η Anna δεν έχει να αντιμετωπίσει διακρίσεις λόγω του φύλου της και, πιθανότατα, η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει είναι να προσαρμόζεται στον κώδικα συμπεριφοράς των αστυνομικών. Στην τηλεοπτική σειρά την Anna Travis υποδύεται η Kelly Reilly.

Επίλογος

Μέχρι στιγμής διαπιστώσαμε ότι η γυναίκα ντετέκτιβ, έτσι όπως παρουσιάζεται στο παγκόσμιο αστυνομικό μυθιστόρημα (και όπως αυτό μεταφέρεται στην μεγάλη και μικρή οθόνη), ανεξαρτήτως δημιουργού, συνήθως συνδυάζει χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Μπορεί να είναι δυναμική, ευαίσθητη, δυνατή, οξύθυμη, κομψή, σέξυ, διορατική, αισθαντική, έξυπνη, καλλιεργημένη, αποφασιστική και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους μας. Από την εμφάνιση του αστυνομικού μυθιστορήματος μέχρι και πριν τριάντα χρόνια περίπου, η γυναίκα ντετέκτιβ θα είναι ανύπαντρη, παντρεμένη με ή χωρίς παιδιά, χήρα, διαζευγμένη και, φυσικά, πάντα ετεροφυλόφιλη. Όμως, το 1977, μια λεσβία ντετέκτιβ έρχεται να ταράξει τους κύκλους της αστυνομικής λογοτεχνίας και να αποτελέσει την πρώτη από μία σειρά γυναικών διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Πρόκειται για την λατίνα Kat Guerrera, την οποία εμπνεύστηκε η Mary F. Beal, στο βιβλίο της Angel Death.

Θα είχα πολλά, ακόμη, να πω για τις γυναίκες ντετέκτιβ που πέρασαν από τα ράφια της βιβλιοθήκης στις οθόνες, αλλά δεν θα μου έφτανε όλη η εβδομάδα που θα είμαι στο νησί. Θα ήθελα, πριν κλείσω, να δούμε μαζί δυο τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά σ’ έναν πασίγνωστο άντρα ερευνητή του εγκλήματος, τον πιστό και αχώριστο σύντροφο του εμβληματικού ήρωα του Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes, τον Dr John Watson. Έχει μεταφερθεί άπειρες φορές στον κινηματογράφο και την τηλόραση με πιο «εκκεντρική» την τελευταία: στην τηλεοπτική σειρά Elementary, που διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη του σήμερα, ο Dr John Watson είναι γένος θηλυκού, ονομάζεται Dr Jοan Watson και είναι σαφώς εξυπνότερη και αποτελεσματικότερη από τον πρωτότυπο. Tην Joan υποδύεται η Lucy Liu.

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για γυναίκες ντετέκτιβ που πέρασαν στην οθόνη, αφού είχαν προϋπάρξει ως ηρωίδες κάποιου αστυνομικού μυθιστορήματος. Υπήρξαν –τουλάχιστον δύο- περιπτώσεις, που έγινε το αντίστροφο. Δηλαδή, τηλεοπτικές ηρωίδες, από το σενάριο και την τηλεοπτική σειρά –και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχαν-, πέρασαν σε βιβλία. Πρόκειται για την Jessica Fletcher (την υποδύεται η Angela Lansbury) της τηλεοπτικής σειράς Murder She Wrote, μια συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, η οποία αρέσκεται να εξιχνιάζει μυστήρια και η ίδια.

H δεύτερη δεν είναι άλλη από την ειδική πράκτορα του FBI Dana Scully, της πασίγνωστης και πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς The XFiles, η οποία προβλήθηκε από το 1993 μέχρι το 2002. Την σειρά, σαφώς επιστημονικής φαντασίας περισσότερο παρά αστυνομική, αλλά με ισχυρές δόσεις μυστηρίου και σασπένς, ακολούθησαν δυο κινηματογραφικές ταινίες και μια σειρά βιβλίων. Τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο, την Dana Scully υποδύθηκε η Gillian Anderson.

Για λόγους ολοκλήρωσης του πορτραίτου της γυναίκας ντετέκτιβ, οφείλω να πω πως είναι αμέτρητοι οι θηλυκοί Σέρλοκ Χολμς, έτσι όπως τους γνωρίσαμε μέσα από τη, μικρή, κυρίως, αλλά και την μεγάλη οθόνη όπου και εμφανίστηκαν, χωρίς να έχουν προηγούμενη καριέρα ως λογοτεχνικοί ήρωες, αλλά που μας έχουν πείσει με τις ολοκληρωμένες τους προσωπικότητες.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή και την προσοχή σας.

 Ρούσσα Εκκλησιά, 02.08.2014*

*Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση για την αστυνομική λογοτεχνία, τον Αύγουστο του 2014 στην Κρήτη, στα πλαίσια των ΚΟΡΝΑΡΕΙΩΝ 2014.

crime_and_punishment22

2 σκέψεις σχετικά με το “Η γυναίκα ντετέκτιβ: από την λογοτεχνία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση – II”

  1. Τα καλύτερα άφησες για το τέλος. Αγαπώ Τέμπερανς (αχ, αυτος ο Μπουθ!) , λατρεύω Βέρα παιγμένη από την φοβερή Μπρέντα Μπλέθιν, κλασσική σειρά το Murder she wrote κι εκτίμησα τη Λούσυ Λιου από το ρόλο της ως μοναδική Τζόαν Γουότσον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s