Παιδιά δολοφόνοι – 2

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

05. Brenda Ann Spencer05. Brenda Spencer

To πρωί της 29ης Ιανουαρίου του 1979, η 16χρονη Brenda Ann Spencer, πυροβολώντας με ένα τουφέκι, τραυμάτισε οκτώ παιδάκια του δημοτικού σχολείου που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι της και σκότωσε τον διευθυντή και τον φύλακα. Το όπλο ήταν χρισττουγεννιάτικο δώρο από τον πατέρα της. Όταν, μετά από έξι ώρες, την συνέλαβαν και την ρώτησαν γιατί είχε προβεί σ’ αυτό το μακελειό, απάντησε «Δεν μ’ αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό ζωντάνεψε λιγάκι τη μέρα». Επίσης δήλωσε πως δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, ήταν απλά πολύ διασκεδαστικό, σαν να πυροβολείς πάπιες σε μια λιμνούλα. Είπε πως τα παιδιά έμοιαζαν μ’ ένα κοπάδι αγελάδες, έτσι όπως στέκονταν στην είσοδο του σχολείου, όντας εύκολοι στόχοι. Για την αμετανόητη Brenda και για το τραγούδι που ενέπνευσε η υπόθεσή της, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο μου στο «Έγκλημα και Τιμωρία».

https://eglima.wordpress.com/2015/10/31/brenda-spencer

04. venables and thomson04. John Venables και Robert Thompson

Οι 10χρονοι John Venables και Robert Thompson βρίσκονταν από το πρωί στο εμπορικό κέντρο κι έκλεβαν μικροπράγματα: ζαχαρωτά, ένα κουκλάκι τρολ, μπαταρίες, ένα κουτί μπλε μπογιά κ.λ.π. Γιατί αποφάσισαν να κλέψουν και τον δίχρονο James Bulger; Ήταν προσχεδιασμένο ή μια απόφαση της στιγμής; Το σίγουρο είναι ότι, από την στιγμή που τον πήραν, δεν ήξεραν τι να τον κάνουν. Θα μπορούσαν να τον είχαν αφήσει κάπου, κοντά σε κάποιο μαγαζί ή σε σπίτια, ώστε να τον βρει κάποιος και να τον πάει στην αστυνομία. Όμως ο John και ο Robert, σαν τα παιδιά που προτιμούν να καταστρέψουν τα παιχνίδια τους παρά να τα παραχωρήσουν σε κάποιον άλλο, δολοφόνησαν το μωρό. Οι γονείς του James δεν θα ξανάβλεπαν ποτέ το παιδί τους ζωντανό. Οι κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου «έπιασαν» διάφορα στιγμιότυπα με τον James στα χέρια των δολοφόνων του. Τον πήγαν μια μεγάλη, άσκοπη βόλτα, βασανίζοντάς τον σε όλο τον δρόμο. Στο τέλος τον χτύπησαν μέχρι θανάτου και τον εγκατέλειψαν, χωρίς ίχνος τύψεων, στις σιδηροδρομικές γραμμές.

03. Jesse_Pomeroy03. Jesse Pomeroy

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όσο και ανατριχιαστική, υπόθεση του Jesse Pomeroy, είναι η πρώτη με την οποία θα ασχοληθεί το «Έγκλημα και Τιμωρία» την καινούρια χρονιά. Ας πούμε, όμως, δυο λόγια κι εδώ. Το 1874 ο Jesse ήταν μόλις 14 χρονών και συνελήφθη για την δολοφονία ενός τετράχρονου αγοριού, του Horace Mullen. Πριν από αυτό είχε επίσης δολοφονήσει ένα 10χρονο κορίτσι, το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του μαγαζιού της μητέρας του. Πριν τους φόνους είχε καταδικαστεί σε εγκλεισμό σε ένα αναμορφωτήριο (από το οποίο βγήκε γρήγορα), για τον σεξουαλικό βασανισμό οκτώ αγοριών. Ο Jesse καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά λόγω της κοινωνικής αντίδρασης κατά της επιβολής της θανατικής ποινής σε παιδιά, η ποινή του μετατράπηκε σε 40 χρόνια στην απομόνωση.

02. mary bell02. Mary Bell

H Mary Bell καταδικάστηκε για τον στραγγαλισμό του μικρού Martin Brown στις 25 Μαΐου 1968, μια ημέρα πριν από τα 11α γενέθλιά της. Δυο μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου, η Mary και η φίλη της Norma Bell (απλή συνωνυμία) στραγγάλισαν τον τρίχρονο Brian Howe. Από τις αναφορές της αστυνομίας προκύπτει ότι, μετά την δολοφονία του παιδιού, η Mary Bell επέστρεψε και χάραξε με ξυράφι ένα Ν στο στομάχι του, το οποίο στη συνέχεια άλλαξε σε Μ, πάλι με ξυράφι αλλά από διαφορετικό χέρι. Η Mary χρησιμοποίησε επιπλέον ένα ψαλίδι, με το οποίο έκοψε κάμποσα από τα μαλλιά του Brian, καθώς και κομμάτια από τα γεννητικά του όργανα. Καθώς τα δυο κορίτσια ήταν μικρά και οι καταθέσεις τους αντέκρουαν η μία την άλλη, ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε τι ακριβώς συνέβη. Ο θάνατος του Martin Brown, που είχε προηγηθεί, είχε αρχικά αποδοθεί σε ατύχημα, αλλά στην συνέχεια συνδέθηκε με εκείνον του Brian Howe και την Μary Bell. Tον Αϋγουστο του 1968 τα δυο κορίτσια καταδικάστηκαν για δυο ανθρωποκτονίες. Η Mary Bell αποφυλακίστηκε το 1980 με δικαστική εντολή ανωνυμίας, για την προστασία της. Το 2003, το δικαστήριο χορήγησε στην ίδια και στην κόρη της ανωνυμία εφ’ όρου ζωής. Διαβάστε για την Mary Bell στους παρακάτω συνδέσμους στο «Έγκλημα και Τιμωρία».

https://eglima.wordpress.com/2012/12/08/bell1/

https://eglima.wordpress.com/2012/12/15/bell2/

01. school shootings01. Πυροβολισμοί σε σχολεία

Η αύξηση των περιστατικών που εμπλέκουν πυροβολισμούς σε σχολεία είναι ιλιγγιωδώς μεγάλη, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κάνοντας όλους μας να αναρωτιόμαστε: γιατί; Τα περισσότερα από τα παιδιά που εμπλέκονται είχαν υποστεί κακοποίηση (bullying), όχι μόνο από τους συμμαθητές τους στο σχολείο, αλλά και από μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι. Αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα μεγάλου διαμετρήματος, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες μαχαίρια ή περίστροφα μεταφέρονται στο σχολείο και χρησιμοποιούνται. Δάσκαλοι, διοικητικό προσωπικό και μαθητές χάνουν τη ζωή τους, μέσα σε λουτρό αίματος, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εντελώς επιγραμματικά, κάποια ελάχιστα περιστατικά, από τα πολλά του είδους, μόνο για την δεκαετία του ‘90.

-15 Νοεμβρίου 1995, Σχολείο Richland, Tennessee. O 17χρονος Jamie Rouse σκοτώνει δύο και τραυματίζει τέσσερις.

-2 Φεβρουαρίου 1996, Σχολείο Moses Lake, Eashington. Ο 14χρονος Barry Loukaitis σκοτώνει τρεις και τραυματίζει δύο.

-24 Μαρτίου 1998, στην αυλή του σχολείου Westside Middle. Ο 11χρονος Andrew Golden και ο 13χρονος Mitchell Johnson πυροβολούν 15 άτομα.

-21 Μαΐου 1998, σε σχολείο στο Springfield, Oregon. O 14χρονος Kipland Kinkle σκοτώνει τέσσερις (οι δύο ήταν οι γονείς του) και τραυματίζει οκτώ.

-20 Απριλίου 1999, στο λύκειο Columbine θα συμβεί το πιο πολύνεκρο μακελειό σε σχολείο της δεκαετίας. Ο 18χρονος Eric Harris και ο 17χρονος Dylan Klebold θα σκοτώσουν δεκατρία άτομα και θα τραυματίσουν είκοσι πέντε.

Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν είναι παρά η άκρη της κορυφής ενός παγόβουνου που γιγαντώνεται.

Σκηνή από την ταινία "Orphan", του 2009
Σκηνή από την ταινία «Orphan», του 2009

Συνεχίζεται

crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Παιδιά δολοφόνοι – 2”

  1. Αυτό το έγκλημα που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτό που έκαναν τα δύο δεκάχρονα! Γιατί οι άλλοι που αναφέρονται είναι σε εφηβική ηλικία και όσο να είναι δε φαίνεται τόσο παράδοξο όσο το να γίνουν δολοφόνοι δυο δεκάχρονα!
    Πιθανόν όμως εξηγείται από κάτι που έχω διαβάσει στην ψυχολογία: τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν την έννοια «θάνατος» και ίσως τα συγκεκριμένα παιδιά να επηρεάστηκαν απ’ τα καρτούν, όπου οι πρωταγωνιστές παθαίνουν τα πάνδεινα και μετά ξαναζωντανεύουν. Επίσης, τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τις έννοιες καλού-κακού (για αυτό χρειάζεται και η διαπαιδαγώγηση).
    Πολύ φρικιαστική περίπτωση πάντως… Το καημένο το νήπιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s