Sean Richard Sellers: του κανενός το παιδί – II

hqdefaultΠροηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Τα επακόλουθα – Οι άλλοι δύο φόνοι
Κανένας δεν συνέδεσε την δολοφονία του Robert Bower με τον Sean και την εικόνα του ήσυχου εφήβου που έβγαζε προς τα έξω. Ο ίδιος δεν σκεφτόταν συχνά την πράξη του, αλλά όποτε το έκανε ένοιωθε ανώτερος. Πολύ θα ήθελε να μπορούσε να το ομολογήσει στον Paul, για να διαπιστώσει αν ο πατριός του θα ήταν υπερήφανος για εκείνος που αφαίρεσε μια ζωή, χωρίς να νοιώθει τύψεις και ενοχές. Ο Paul του είχε περάσει την ιδέα πως οι στρατιώτες που υπέφεραν από μετατραυματικό άγχος ήταν αδύναμοι χαρακτήρες.

Ο Sean έπιασε δουλειά υπαλλήλου ασφαλείας σε ένα κέντρο νεολαίας. Εκεί γνώρισε την συνομήλική του Angel και για πρώτη φορά ένοιωσε ερωτευμένος. Η Vonda, όμως, δεν ενέκρινε την Angel επειδή κάπνιζε και είχε παρατήσει το σχολείο. Την αποκαλούσε «αλήτισσα» και «σκύλα» και προσπάθησε με κάθε τρόπο να χωρίσει το νεαρό ζευγάρι. Ο Sean πίστευε πως η Angel θύμιζε στην μητέρα του τον εαυτό της σ΄αυτήν την ηλικία.

112535607_137999132574Οι έξι μήνες που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολοι στο σπίτι των Bellofatto. Ο Sean άρχισε να παίρνει μαθήματα οδήγησης, ώστε να γίνει περισσότερο ανεξάρτητος. Τις ώρες που βρισκόταν στο σπίτι, τις περνούσε κλεισμένος στο δωμάτιό του, ασχολούμενος με τις σατανιστικές του τελετές. Η Vonda εξακολουθούσε να του γκρινιάζει για την σχέση του με την Angel, έφτασε μάλιστα στο σημείο να τον πετάξει έξω από το σπίτι. Ο Paul, πιο ψύχραιμος, τον αναζήτησε στην δουλειά του και τον έφερε πίσω. Η Vonda τον απείλησε να τον στείλει στον βιολογικό του πατέρα, Rick Sellers, στην Καλιφόρνια, θέτοντας έτσι οριστικό τέλος στον δεσμό του με την Angel.

Ο Sean δεν ανεχόταν πλέον την Vonda. Την τελευταία φορά που εκείνη προσπάθησε να τον χτυπήσει την έσπρωξε βίαια, δίνοντάς της να καταλάβει πως θα αντιμετώπιζε τη βία της με βία. Ευχόταν να την έβλεπε νεκρή, πιστεύοντας πως έτσι θα τελείωναν όλα του τα προβλήματα. Γνώριζε πως στα 18 του θα ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, μόνο που δεν μπορούσε να περιμένει: ήταν ακόμη 16 και ήθελε να γίνει κύριος του εαυτού του. Ήταν μόνο 16, όμως είχε συσσωρεύσει πολύ μίσος και οργή μέσα του.

Σκεύη του Sean για την λατρεία του Σατανά
Σκεύη του Sean για την λατρεία του Σατανά

Αρχικά προσπάθησε να δολοφονήσει την Vonda με δηλητήριο, βάζοντας ποντικοφάρμακο στον καφέ της, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Το βράδυ της 5ης Μαρτίου του 1986, περίμενε μέχρι η Vonda κι ο Paul να πέσουν για ύπνο. Στην συνέχεια γδύθηκε και πραγματοποίησε την σατανική του ιεροτελεστία, πριν μπει στο δωμάτιο των γονιών του με το 44άρι ρεβόλβερ του Paul στα χέρια. Έβαλε το όπλο στο κεφάλι του 43χρονου πατριού του και πυροβόλησε, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Στη συνέχεια έκανε το ίδιο με την 32χρονη μητέρα του, τραυματίζοντάς την. Χρειάστηκε να την πυροβολήσει και δεύτερη φορά για να την αποτελειώσει.

Τα πτώματα της Vonda και του Paul
Τα πτώματα της Vonda και του Paul

Ξέσπασε σε γέλια, όπως είχε κάνει και μετά τον φόνο του Bower. Στη συνέχεια έκανε μπάνιο για να εξαφανίσει τα ίχνη του μακελειού από πάνω του και σκηνοθέτησε την σκηνή του εγκλήματος ώστε να μοιάζει με ληστεία που πήγε στραβά. Μετά πήγε στο σπίτι του Richard για να προετοιμάσουν τι θα έλεγε στην αστυνομία, την οποία ειδοποίησε την επόμενη ημέρα, υποκρινόμενος ότι είχε μόλις ανακαλύψει τα πτώματα των γονιών του.

O τάφος των Bellofatto
O τάφος των Bellofatto

Η σύλληψη – Η κοινή γνώμη – Η δίκη
Κατά την διάρκεια των ερευνών, η αστυνομία επισκέφθηκε και το σχολείο του Sean. Εκεί πληροφορήθηκε για τις διαταραγμένες του σχέσεις με τους γονείς του και για την τάση του προς τον αποκρυφισμό και τον σατανισμό. Αστυνομικοί πλησίασαν και τον Richard και τον έπεισαν να καταθέσει εναντίον του Sean, υποσχόμενοι απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τον ίδιο. Εξάλλου ο Sean ήταν ο δολοφόνος, εκείνος είχε πυροβολήσει και τα τρία θύματα, γιατί ο Richard να κατέστρεφε τη ζωή του εξαιτίας του; Ο Richard ομολόγησε τα πάντα.

512sellersΟ τύπος οργίασε με την υπόθεση: ένας έφηβος που δολοφονεί τους γονείς του ήταν θέμα ανατριχιαστικό όσο και «πιασάρικο». Η στάση του Sean μετά την ομολογία του, δεν βοήθησε καθόλου να τον δουν τα μέσα με συμπάθεια. Δήλωσε ότι την στιγμή που πυροβολούσε τους γονείς του, πυροβολούσε και γκρέμιζε την πόρτα μιας φυλακής, στην οποία τον είχαν κλεισμένο.

Όλοι έψαχναν να βρουν τους λόγους και τις αιτίες που έκαναν τον έφηβο Sean δολοφόνο. Μια μεγάλη μερίδα του τύπου υποστήριξε πως έφταιγε το παιχνίδι φαντασίας Dungeons & Dragons που του άρεσε να παίζει, καθώς τα παιδιά υποδύονταν φανταστικά πρόσωπα και λόγω του νεαρού της ηλικίας ταυτίζονταν με αυτά, μπερδεύοντας την φαντασία με την πραγματικότητα. Από την άλλη, διάφορες χριστιανικές ενώσεις και σωματεία, πίστευαν πως για όλα ευθυνόταν ο σατανισμός που είχε πιάσει στα νύχια του τον Sean και η ασχολία του με τις αποκρυφιστικές λατρείες.

The-Daily-Gazette-May-19-1990Αυτές οι δύο θεωρίες είχαν περισσότερο ενδιαφέρον και άνοιγαν συζητήσεις με έντονη επιχειρηματολογία, εξάπτοντας την περιέργεια του κοινού. Η αλήθεια, όμως, για τις πράξεις του Sean βρισκόταν στο γεγονός ότι από τα εννιά του χρόνια μέχρι τα δεκαέξι, πέρασε συνολικά ένα εξάμηνο με τους γονείς του. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του να γυρίζει από συγγενικό σπίτι σε συγγενικό σπίτι, σαν πακέτο που κανείς δεν ήθελε να παραλάβει ή να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χωρίς σταθερή εστία, άλλαξε έξι διαφορετικές πόλεις. Οι αναγκαστικές του μετακινήσεις τον εμπόδισαν από το να αναπτύξει σταθερούς δεσμούς και φιλίες με άλλα άτομα και τον έκαναν να αναζητήσει παρηγοριά όπου μπορούσε. O Sean βρήκε αυτήν την παρηγοριά στον αποκρυφισμό και στην ελπίδα ότι ο Σατανάς θα τον έκανε δυνατό και αναγνωρίσιμο. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δαίμονας δεν όπλισε το χέρι του Sean. Ήταν ένα βασανισμένο, κακοποιημένο παιδί που, κάποια στιγμή, βρέθηκε με ένα όπλο στο χέρι. Η κατάληξη ήταν δεδομένη.

Sellers_interviewΗ πρώτη κίνηση των συνηγόρων υπεράσπισης του Sean ήταν να προσπαθήσουν να δικαστεί ως ανήλικος. Όταν αυτό απέτυχε, προσπάθησαν να επικαλεστούν παράνοια, ισχυριζόμενοι ότι μόνο κάποιος παράφρων θα ασχολιόταν στα σοβαρά με τον Σατανισμό. Η πολιτική αγωγή υποστήριξε πως ήταν εν ψυχρώ δολοφονίες. Το σώμα των ενόρκων χρειάστηκε μόνο τρεις ώρες για να εκφράσει την ετυμηγορία του.

Την εποχή που διεξήχθη η δίκη του Sean στην Oklahoma, τον Οκτώβριο του 1986, δεν επιτρεπόταν να καταδικαστεί κάποιος σε ισόβια, χωρίς δικαίωμα αναστολής. Έτσι, κάποιοι από τους ενόρκους φοβήθηκαν ότι αν καταδίκαζαν τον Sean σε ισόβια, θα ήταν έξω σε επτά χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ψηφίσουν να του6 επιβληθεί η εσχάτη των ποινών: ο Sean Richard Sellers καταδικάστηκε σε θάνατο και κλείστηκε στην φυλακή McAlester της Oklahoma, όπου πέρασε τα επόμενα δεκατρία χρόνια της ζωής του στα κελιά των μελλοθανάτων.

Sean Sellers (en su celda)Τα χρόνια που έζησε στην φυλακή ο Sean στράφηκε στον χριστιανισμό. Ανακάλυψε, ξανά, τον θεό και «ξαναγεννήθηκε». Ισχυριζόταν πως ένας δαίμονας, που τον είχε κυριεύσει, τον ανάγκασε να διαπράξει τις δολοφονίες. Άρχισε να γράφει θρησκευτική ποίηση και να δέχεται δεκάδες επισκέψεις αναγεννημένων χριστιανών, σαν εκείνον. Έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριξε πως όλα τα δεινά του κόσμου οφείλονται στην μαύρη μαγεία, την heavy metal μουσική και τα ναρκωτικά. Έδινε συνεντεύξεις αναφορικά με τους κινδύνους του σατανισμού και των αποκρυφιστικών τεχνών.

tumblr_nqlhqms1Ay1tlljfxo1_500Μέσα σε όλη αυτήν την παράνοια όμως, υπήρχαν στιγμές που αναφερόταν στις κακοποιήσεις που είχε υποστεί κι εξηγούσε γιατί επιθυμούσε κι ευχόταν τον θάνατο της μητέρας του. Η κύρια επωδός του όμως ήταν ότι «η θρησκεία σώζει». Φυσικά, δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά δολοφόνοι που προέρχονται από πρησκευόμενα περιβάλλοντα αλλά το ίδιο συμβαίνει και με κάμποσους από τους πιο σαδιστές ενήλικες δολοφόνους: οι Ted Bundy, Rose West, Dean Corll, Richard Ramirez και Robert Berdella είχαν βαθειά χριστιανική ανατροφή. Το ίδιο συνέβη και με τον νεκρόφιλο δολοφόνο Ed Gein ή τον John List, που δολοφόνησε ολόκληρη την οικογένειά του.

Ο Sean το 1995 παντρεύτηκε μέσα στην φυλακή μια «αναγεννημένη χριστιανή», η οποία δήλωσε πως «όταν τον είδε στην τηλεόραση, αντίκρυσε τον Χριστό στο βλέμμα του». Ο γάμος ακυρώθηκε το 1997, Αρχές του 1999 απορρίφθηκε η τελευταία του έφεση και στις 4 Φεβρουαρίου του 1999 μπήκε, τραγουδώντας ύμνους, στον θάλαμο εκτελέσεων της φυλακής McAlester. Εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, μπροστά σε 14 μάρτυρες. Ήταν 29 χρονών.

sellers_03Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν ομάδες που αποδίδουν τις ενέργειες του Sean Sellers σε δαιμονικές επεμβάσεις και όχι στην παραμέληση και κακοποίηση που υφίστατο επί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.

ΠΗΓΕΣ
-Sean Sellers: The Devil and Death Row, by Doug Mesner
-Profiles of Pre-teen and Teenager Killers, by Carol Anne Davies
-Εφημερίδα The Daily Oklahoman, άρθρογραφία του 1999

Ο τάφος του Sean Sellers
Ο τάφος του Sean Sellers

crime_and_punishment22

3 σκέψεις σχετικά με το “Sean Richard Sellers: του κανενός το παιδί – II”

  1. Κρίμα που δεν έδωσαν στο παιδί αυτό την ευκαιρία να ζήσει, που δεν κατάλαβαν ότι το χέρι του επί της ουσίας το όπλισε η ίδια του η μάνα. Ίσως σήμερα να ήταν διαφορετικός άνθρωπος έχοντας φυσικά την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

  2. Η οικογένειά του προετοίμασε τα εγκλήματα. Ο άτυχος νεαρός απλώς τα εκτέλεσε. Και το πιο σύντομο ανέκδοτο: αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s