Παιδιά δολοφόνοι – 3

Προηγούμενο

Σκηνή από την ταινία "Village of the Damned", του 1960
Σκηνή από την ταινία «Village of the Damned», του 1960

Της Νίνας Κουλετάκη

Αν και η ανθρωποκτονία, ευτυχώς, δεν βρίσκεται μέσα στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου, εντούτοις υπάρχει παντού γύρω μας: τα βιβλία, ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια, η τέχνη, οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει την προσοχή μας και να εξάψει την φαντασία μας κατακλύζεται από εικόνες υπερβολικής βίας. Έτσι, ένας ιδιαίτερα ειδεχθής φόνος είναι σίγουρο πως θα βρει την μέγιστη κάλυψη στον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι δολοφόνοι ασκούν μιαν περίεργη γοητεία πάνω μας και θέλουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι αυτούς και το έγκλημά τους. Αναρωτιόμαστε για το τι προκάλεσε το ξέσπασμά τους, πώς γίνεται να είναι τόσο ψυχροί και χωρίς συνασισθήματα, τι είναι αυτό που τους οδηγεί να αφανίσουν μιαν ανθρώοθνη ζωή, στην οποία δεν δίνουν καμία αξία.

Αυτό, όμως, που πάντα θα μας σοκάρει είναι όταν ο δολοφόνος είναι παιδί. Ως κοινωνία είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε το παιδί στο ρόλο του θύματος και όχι του θύτη. Όλα τα παιδιά υποτίθεται πως είναι αγνά και αθώα, επομένως πώς γίνεται κάποια από αυτά να κάνουν ταινίες τρόμου σαν το «Village of the Damned» και το «Τhe Bad Seed» να μοιάζουν με κωμωδίες; Κι όμως. Οι ανήλικοι δολοφόνοι είναι γεγονός. Τα εγκλήματά τους χαράζονται τόσο έντονα στη μνήμη και τη συνείδησή μας ώστε, αν και πολλά από αυτά έχουν διαπραχθεί πολλές δεκάδες χρόνια πριν, όταν τα ανακαλούμε μας φαίνεται σαν να έγιναν χθες. Είναι ακριβώς αυτή η ασυμβατότητα μεταξύ της παιδικής φύσης κι ενός αιμοσταγούς εγκλήματος, που μας δίνει αυτή την αίσθηση.

Σε δύο μέρη, δέκα ακόμα υποθέσεις παιδιών (με χρονολογική σειρά) που έκαναν τον φόνο παιχνίδι τους.

1.HannahOccuish01. Hannah Ocuish

H Hannah Ocuish ήταν μια μικρή μιγάδα της φυλής των Ινδιάνων Pequot, με νοητική υστέρηση. Κατηφορήθηκε ότι δολοφόνησε την Eunice Bolles, ηλικίας 6,5 χρονών, που ήταν κόρη ενός πλούσιου αγρότη της περιοχής. Στις 21 Ιουλίου του 1786 και γύρω στις 10 το πρωί, ανακαλύφθηκε το πτώμα της Eunice στον δημόσιο δρόμο που οδηγούσε από το New London στο Norwich. To παιδί ήταν χτυπημένο και στραγγαλισμένο. Η Hannah, η οποία είχε θεαθεί μαζί με την μικρή Eunice νωρίς το πρωί της ίδια ημέρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά ισχυρίστηκε πως είχε δει μια παρέα τεσσάρων άγνωστων αγοριών εκεί κοντά. Η έρευνα για τα αγόρια δεν απέφερε καρπούς και η Hannah ανακρίθηκε ξανά, αυτή την φορά μπροστά στον πατέρα της Eunice και στο πτώμα της μικρής. Εκεί ξέσπασε σε κλάματα και ομολόγησε τα πάντα. Πριν από πέντε εβδομάδες, η Eunice την είχε κατηγορήσει ότι έκλεβε φράουλες από τα χωράφια του πατέρα της, κατά την διάρκεια της συγκομιδής τους. Με συνοπτικές διαδικασίες η Hannah τιμωρήθηκε σκληρά. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο 1786, η μαύρη φυλή δεν έχει αποκτήσει πλήρη ισοτιμία και η Hannah, αν και δεν είναι μαύρη, δεν παύει να είναι αποδέκτης ρατσιστικού μίσους ως Ινδιάνα και μάλιστα του χειρότερου είδους: μιγάδα. Η Hannah, ένοιωσε αδικημένη και, με το λιγοστό της μυαλό, αποφάσισε να εκδικηθεί την Eunice. Έτσι, την παραμόνεψε ενώ έφευγε για το σχολείο, την παρέσυρε σ’ ένα δρομάκι με το πρόσχημα ότι είχε ένα δώρο για εκείνη, την χτύπησε και την στραγγάλισε.

Η Hannah Ocuish εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στις 20 Δεκεμβρίου του 1786, στο New London. Ενώ ανέβαινε στο ικρίωμα, ευχαρίστησε τον σερίφη για την ευγένειά του και για τον καλό τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκε κατά την διάρκεια της κράτησής της. Ήταν μόλις δώδεκα χρονών και εννέα μηνών και είναι το νεαρότερο άτομο που εκτελέστηκε νόμιμα στις Η.Π.Α.

2. George Junius Stinney, Jr.02. George Junius Stinney Jr.

O George Junius ήταν ένας αφροαμερικανός που το 1944, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο, στο Alcolu της Νότιας Καρολίνας, στις Η.Π.Α.  Ήταν το νεαρότερο άτομο που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις Η.Π.Α., τον 20ο αιώνα.

Η δίκη του κράτησε μόνο μία ημέρα και στο τέλος της οι ένορκοι τον βρήκαν ένοχο για την δολοφονία δύο λευκών κοριτσιών: της εντεκάχρονης Betty June Binnicker και της οκτάχρονης Mary Emma Thames. Υποτίθεται ότι ο George, αμέσως μετά την σύλληψή του, ομολόγησε τους φόνους. Δεν υπάρχει γραπτή και υπογεγραμμένη ομολογία του, πέρα από τις ανεπίσημες σημειώσεις του σερίφη που διεξήγαγε την ανάκριση. Πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η καταδίκη και η εκτέλεση του Stinney, η αμφισβήτηση της ενοχής του, η υποτιθέμενη –αλλά μη αποδεικνυόμενη- ομολογία του και το σύντομο της δικαστικής διαδικασίας, αμφισβητήθηκαν σφοδρά για μακρά σειρά ετών. Μία ομάδα δικηγόρων και ακτιβιστών επανεξέτασαν την υπόθεση του Stinney, για λογαριασμό της οικογένειάς του. Το 2013 η οικογένεια έκανε αίτηση για επανάληψη της δίκης. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, η καταδίκη του ακυρώθηκε, 70 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, καθώς η έδρα έκρινε ότι ο μικρός δεν είχε μια δίκαιη δίκη. Η υπεράσπισή του ήταν απολύτως ανεπαρκής και μόνο για τους τύπους και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του σύμφωνα με την Έκτη Τροπολογία του Συντάγματος των Η.Π.Α. Η νέα απόφαση όριζε πως, αν και ο Stinney είχε ενδεχομένως όντως διαπράξει τους φόνους, η διαδικασία κατά την δίκη του και η καταδικαστική απόφαση ήταν ελλειπείς και με προβλήματα.

The Leader Files | Eric Smith sits in court during his trial for the murder of 4-year-old Derrick Robie in 1994. Smith, now 24, is an inmate at Clinton Correctional Facility.

03. Eric Smith

O διαβόητος παιδί-δολοφόνος Eric Smith είναι σήμερα 36 ετών, αλλά ήταν μόλις 13 όταν δολοφόνησε άγρια ένα τετράχρονο αγόρι, τον Derrick Robie, τον Αύγουστο του 1993.

Η υπόθεση του Smith είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς –από πολύ νεαρή ηλικία- είχε διαγνωστεί με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (intermittent explosive disorder), που χαρακτηρίζεται από αναιτιολόγητα και έντονα ξεσπάσματα υπερβολικού θυμού. Έτσι, μια ημέρα, συναντήθηκε στον δρόμο με τον Derrick και τον παρέσυρε στο κοντινό δάσος με κάποιο πρόσχημα. Εκεί, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, επιτέθηκε στο παιδί, το στραγγάλισε και το χτύπησε στο κεφάλι με μια μεγάλη πέτρα, σχεδόν συνθλίβοντας το κρανίο του.

Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Έγδυσε τον, ήδη νεκρό, μικρό Derrick και τον σοδόμισε με ένα κλαδί. Το πτώμα του παιδιού ανακαλύφθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς η μητέρα του είχε ειδοποιήσει την αστυνομία αμέσως μόλις αντιλήφθηκε την εξαφάνισή του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί άμεσα ο Smith και να καταδικαστεί, για φόνο δεύτερου βαθμού, το 1994. Παραμένει έγκλειστος μέχρι σήμερα, καθώς έχουν απορριφθεί πάνω από έξι αιτήσεις του για αποφυλάκιση, πρωτίστως για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των γονιών του Derrick, εναντίον της ζωής των οποίων ο Smith έχει εξαπολύσει τρομακτικές απειλές.

loukaitis04. Barry Dale Loukaitis

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1996, ο δεκατετράχρονος Barry Loukaitis, ντυμένος σαν πιστολέρο του Far West, μπήκε στο Γυμνάσιο Frontier στο Moses Lake της Washington. Μαζί του είχε δύο πιστόλια, μια επαναληπτική καραμπίνα και 78 δεσμίδες πυρομαχικών. Πυροβόλησε και σκότωσε την καθηγήτριά του των μαθηματικών Leona Caires και δύο συμμαθητές του, τους δεκατετράχρονους Arnold Fritz and Manuel Vela, Jr. Τραυμάτισε σοβαρά την δεκατριάχρονη Natalie Hintz και κράτησε ομήρους τους συμμαθητές του για δέκα λεπτά, πριν τον θέσει εκτός μάχης ο γυμναστής του σχολείου.

Ο Loukaitis απέδωσε το γεγονός στις ευμετάβλητες διαθέσεις του και είπε πως σκέφτηκε ότι «θα είχε πλάκα» να κάνει τους σκοτωμούς. Καταδικάστηκε για τις τρεις δολοφονίες για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε δις σε ισόβια, με ημερομηνί δυνατής αίτησης αποφυλάκισης το 2021.

article-2248651-1686e8b3000005dc-914_306x423505. Andrew Golden & Mitchell Johnson

Οι Golden και Johnson ήταν μαθητές στο Γυμνάσιο Westside της Κομητείας Craighead στο Arkansas. Ο Johnson ήταν δεκατριών ετών και ο Golden μόλις έντεκα. Τα παιδιά είχαν γνωριστεί και γίνει φίλοι στο σχολικό λεωφορείο. Ήταν αρκετά ατίθασοι, ισχυρίζονταν πως ανήκαν σε συμμορία, έμπλεκαν σε καυγάδες με τους συμμαθητές τους και μιλούσαν άσχημα στους καθηγητές.

Την παραμονή του μακελειού, φόρτωσαν στο φορτηγάκι της μητέρας του Johnson εφόδια και εξοπλισμό για κάμπινγκ, διάφορα τρόφιμα, εννέα όπλα κλεμμένα από το σπίτι του παππού του Golden και πολλές σφαίρες. Την επομένη, 24 Μαρτίου 1998, οδήγησαν το φορτηγάκι στο σχολείο, πήραν τα όπλα και τα πυρομαχικά και, ενώ ο Johnson τα έκρυψε στο δασάκι απέναντι από το σχολείο, ο Golden μπήκε μέσα και ενεργοποίησε τον συναγερμό φωτιάς. Όταν μαθητές και καθηγητές εκκένωσαν το σχολείο και βγήκαν έξω, τα δύο αγόρια πήραν τα όπλα από το δασάκι και άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσουν δέκα άτομα και να σκοτώσουν πέντε. Νεκρές από τις σφαίρες των Golden και Johnson έπεσαν οι μαθήτριες Natalie Brooks (11), Paige Ann Herring (12), Stephanie Johnson (12), Brithney Ryen Vamer (11) και η καθηγήτρια Shannon Wright (32).

Στη συνέχεια προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο φορτηγάκι με σκοπό να εξαφανιστούν. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαν μαζί τους τρόφιμα και εφόδια. Δεν τα κατάφεραν καθώς αστυνομικοί, που είχαν ήδη σπεύσει στο σχολείο, τους συνέλαβαν. Δικάστηκαν ως ανήλικοι στην μεγαλύτερη δυνατή ποινή για την περίπτωσή τους, να παραμείνουν δηλαδή έγκλειστοι μέχρι την ενηλικίωσή τους, στα 21 τους χρόνια.

Ο Johnson αποφυλακίστηκε στις 11 Αυγούστου του 2005, ημέρα των 21ων γενεθλίων του και έχοντας περάσει επτά χρόνια στη φυλακή και ο Golden, αντίστοιχα, στις 25 Μαΐου του 2007, μετά από εννέα χρόνια εγκλεισμού. Ο πρώτος ξαναμπήκε φυλακή, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, μετά από νέα σύλληψη και καταδίκη του για οπλοκατοχή.

Συνεχίζεται

crime_and_punishment22

2 σκέψεις σχετικά με το “Παιδιά δολοφόνοι – 3”

  1. Τα λευκά παιδάκια μια χαρά την σκαπούλαραν. Η μιγάδα και το αφρικανάκι που σκότωσαν λευκά παιδάκια το ένα στην κρεμάλα, το άλλο στην καρέκλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s