Υπόθεση Christine και Léa Papin – 1

16250298944_9592a78b60_cΤης Νίνας Κουλετάκη

Εισαγωγή

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δύο εγκλήματα συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.  Το πρώτο ήταν η απαγωγή και η δολοφονία του Charles Augustus Lindbergh Jr. στο New Jersey των Η.Π.Α. τον Μάρτιο του 1932 (μπορείτε να διαβάσετε την υπόθεση στο «Έγκλημα και Τιμωρία», σε πέντε μέρη: 1, 2, 3, 4, 5) και το δεύτερο η δολοφονία των γυναικών της οικογένειας Lancelin στο Le Mans της Γαλλίας –σχεδόν έναν χρόνο αργότερα- τον Φεβρουάριο του 1933.

Η υπόθεση των Αδελφών Papin αποτελεί την «χαρά» του ερευνητή.  Υπάρχει διαθέσιμη πληθώρα πηγών, τόσο πρωτογενούς υλικού (αστυνομικοί και δικαστικοί φάκελοι, δημοσιεύματα σύγχρονου τύπου) όσο και μεταγενέστερων πηγών, όπως βιβλία δημοσιογραφικού, λογοτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου αλλά και ταινίες και ντοκυμαντέρ.  Και ενώ στην ιστορία του εγκλήματος έχουν καταγραφεί πολύ αγριότερες δολοφονίες, η υπόθεση Papin επηρέασε όσο λίγες την κοινωνία κι εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα.  Θεωρείται το γαλλικό «έγκλημα του αιώνα» -όπως η απαγωγή του μικρού Lindberg για την Αμερική-  και παραμένει το πιο βίαιο, εν καιρώ ειρήνης, έγκλημα από γυναίκες εναντίον γυναικών.

Η Christine και η Léa Papin, στην Πρώτη Κοινωνία τους

Η Christine και η Léa Papin, στην Πρώτη Κοινωνία τους

Παιδική ηλικία – Η αρχή των πάντων

Η Clémence Derée, εξωτερική οικιακή βοηθός σε πλούσια αστικά σπίτια στο Le Mans στη Γαλλία, γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον Gustave Papin, τον οποίο παντρεύτηκε, το 1901, με την ελπίδα ότι μαζί θα έφτιαχναν μιαν ευτυχισμένη οικογένεια κι ένα χαρούμενο σπιτικό, όπου θα αφιέρωνε όλη της την φροντίδα, χωρίς να χρειάζεται, πια, να δουλεύει στα ξένα νοικοκυριά.  Ως προς την οικογένεια, απέκτησαν τρεις κόρες: την πρωτότοκη Emilia που γεννήθηκε το 1902, την Christine το 1905 και την Léa, το στερνοπούλι της οικογένειας, γεννημένη το 1911. Σχεδόν αμέσως μετά την γέννησή της και χωρίς κανέναν προφανή λόγο, η ανατροφή της Léa γίνεται υπόθεση της θείας της, αδελφής του πατέρα της, η οποία αναλαμβάνει το μωρό, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κορίτσια της οικογένειας παραμένουν με τους γονείς.

Η συμβίωση με τον Gustave απείχε πολύ από αυτό που είχε ονειρευτεί η Clémence: φτώχεια, εξαθλίωση, εκείνη να εξακολουθεί να δουλεύει στα σπίτια για πεντεροδεκάρες και επιπλέον να πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά έναν σύζυγο βίαιο και μέθυσο που κάθε άλλο παρά φροντίζει την οικογένειά τους.  Το ζευγάρι θα χωρίσει το 1913, όταν ο Gustave μεθυσμένος θα βιάσει την πρωτότοκη κόρη τους Emilia, ηλικίας τότε μόλις 11 ετών.  Τόσο η Emilia όσο και η Christine θα σταλούν εσώκλειστες σ’ ένα αυστηρό θρησκευτικό ίδρυμα της περιοχής, το «Le Bon Pasteur», το οποίο είναι περισσότερο αναμορφωτήριο απ’ ότι ορφανοτροφείο, ενώ η Léa θα επιστρέψει σπίτι και θα μεγαλώσει με την μητέρα της.

8675337534_f46585ca82Τα δύο κορίτσια θα περάσουν αρκετά χρόνια εκεί, μέχρι την στιγμή που η Emilia θα πάρει τους όρκους της μοναχής.  Η Christine εκδηλώνει την επιθυμία της να ακολουθήσει κι αυτή τον μοναχισμό, αλλά η  Clémence είναι ανένδοτη.  Η ζωή της μοναχής ήταν σχεδόν επιβεβλημένη για την Emilia, καθώς είχε τόσο βάναυσα κακοποιηθεί από τον πατέρα της, αλλά η Christine και η Léa  θα έμπαιναν σε κάποιο σπίτι, ως υπηρέτριες, όπως εξάλλου έκανε και η ίδια.

Ο κόσμος της Christine καταρρέει.  Δεν είναι μόνο η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Emilia, αλλά και η σκληρότητα της μητέρας της που δεν αναγνωρίζει για εκείνη κανένα άλλο μέλλον από αυτό της υπηρέτριας.  Η Christine στρέφει όλη της την αγάπη και το ενδιαφέρον στην μικρότερη και άβουλη Léa, προσπαθώντας να την αποτραβήξει από την επιρροή της μητέρας τους και να την κάνει σύμμαχό της εναντίον της.  Η Léa καταλήγει να γίνει ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο συνδέεται η Christine, η οποία αναπτύσσει μια διαρκώς αυξανόμενη κτητικότητα απέναντι στην αδελφή της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαρρήξει τον όποιο δεσμό της τελευταίας με την μητέρα τους, η οποία καταλήγει να εκπροσωπεί για την Christine ό,τι πιο μισητό πάνω στη γη.

Η οικία Lancelin to 1933 (επάνω) και όπως είναι σήμερα

Η οικία Lancelin to 1933 (επάνω) και όπως είναι σήμερα

Στο σπίτι των Lancelin

Οι δυο αδελφές αρχίζουν να εργάζονται ως υπηρέτριες σε διάφορα σπίτια.  Καθώς, όμως, δεν ήταν πάντα εφικτό να δουλεύουν μαζί –κάτι που επιθυμούσε διακαώς και επεδίωκε η Christine- αποφασίζουν να μπουν εσωτερικές στο σπίτι του κ. René Lancelin, συνταξιούχου δικηγόρου, στη οδό Bruyère στο Le Mans, ο οποίος ζει με την οικογένειά του: την σύζυγό του Léonie και την ενήλικη κόρη τους Geneviève. Ήταν το 1926: η Christine ήταν 21 ετών και η Léa μόλις 15.

Πρώτη έπιασε δουλειά η Christine, ως μαγείρισσα.  Δυο μήνες αργότερα κατάφερε να προσληφθεί και η αδελφή της, ως καμαριέρα της οικογένειας, στην θέση της προηγούμενης που είχε αποχωρήσει. Οι δύο αδελφές περιγράφονται ως ήσυχες, εσωστρεφείς κοπέλες, προσεκτικές και αποτελεσματικές στην δουλειά τους, χωρίς φίλους και επαφές εκτός σπιτιού.  Τα πρώτα χρόνια τις επισκέπτεται η μητέρα τους, μέχρι που η Christine αποφασίζει να διακόψει κάθε επαφή «με αυτήν την γυναίκα», όπως την αποκαλεί.  Η Léa, ως συνήθως, συμφωνεί με την μεγαλύτερη αδελφή της και υποτάσσεται στην θέλησή της.  Την φιγούρα της μητέρας φαίνεται ότι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή της κ. Lancelin, την οποία τα κορίτσια αποκαλούν «μαμά», όταν μιλούν για εκείνη μεταξύ τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην κοινωνία της δεκαετίας του ’30, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση το υπηρετικό τους προσωπικό.  Το κατηγοριοποιούν, ανάλογα με τις συνήθειες ή τα ελαττώματά του: υπηρέτες που καπνίζουν, πίνουν, κλέβουν κ.λ.π.  Οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τους υπηρέτες τους, κυρίως τις καμαριέρες, με τις οποίες η επαφή ήταν πιο άμεση και προσωπική.  Η Christine, κατά την διάρκεια της θητείας της στα διάφορα σπίτια, είχε συναντήσει αφεντικίνες που μετρούσαν τα φρούτα, μην τυχόν φάει κάποιο, ή την παρακολουθούσαν την ώρα που βουτύρωνε το ψωμί τους, για να μην κλέψει καμιά φέτα για τον εαυτό της.

Οι αδελφές βιώνουν την πραγματικότητα κάθε υπηρέτη και υπηρέτριας της εποχής: σκληρές συνθήκες εργασίας με δυσανάλογα μικρές αμοιβές –τις περισσότερες φορές ένα κρεββάτι κι ένα πιάτο φαγητό-, σχεδόν ολοήμερη απασχόληση με ελάχιστο ελεύθερο, προσωπικό χρόνο, βαρειές τιμωρίες για οπουδήποτε είδους παράπτωμα –αρκεί το αφεντικό να το θεωρήσει τέτοιο.  Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την δυσαρέσκεια της Christine γι αυτήν της την τύχη και σε αντίθεση με όσα εκείνη επιθυμούσε για τη ζωή της, ένας προσεκτικός και υποψιασμένος παρατηρητής θα περίμενε την έκρηξη, σίγουρα όμως όχι με τόση σφοδρότητα.

Βρισκόμαστε στο 1933.  Οι αδελφές Papin εργάζονται ήδη έξι χρόνια στο σπίτι των Lancelin, χωρίς τίποτα να προϊδεάζει για όσα φρικτά θα ακολουθήσουν, εκτός ίσως από την δυσαρέσκεια της Christine σε οποιαδήποτε παρατήρηση ή υπόδειξη της κυρίας ή της δεσποινίδος Lancelin.  Κατά γενική ομολογία η κ. Lancelin ήταν απόλυτα ευχαριστημένη από τις αδελφές Papin, τόσο ως προς την εργατικότητά τους όσο και ως προς τον χαρακτήρα τους, αλλά κι εκείνες δεν είχαν εκφράσει ούτε μεταξύ τους κάποιο παράπονο για την συμπεριφορά των Lancelin απέναντί τους.  Αφήνουν το σπίτι μόνο για την κυριακάτικη λειτουργία και για να πάνε στην αγορά για τα αναγκαία ψώνια ή για να διεκπεραιώσουν κάποιο θέλημα της οικογένειας.    Δεν κάνουν και δεν δέχονται επισκέψεις. Δεν υπάρχει κανένας άντρας στη ζωή τους και η μία είναι το κέντρο του κόσμου για την άλλη. Τις ώρες που δεν δουλεύουν, ζουν αποτραβηγμένες στο δωμάτιό τους, στον τελευταίο όροφο του σπιτιού, και ασχολούνται η μία με την άλλη.  Με τα χρόνια, η στενή και αποκλειστική επαφή των δύο αδελφών μεταξύ τους οδήγησε σε μια αιμομικτική σχέση.

Συνεχίζεται

crime_and_punishment

Advertisements

~ από Nina C στο 28/01/2017.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

whodoneit1942dvd.jpg
Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: