Υπόθεση Christine και Léa Papin – 2

Οι αδελφές Papin΄, μετά τη σύλληψή τους, κι ενώ βρίσκονται ακόμη στον τόπο του εγκλήματος, φορώντας τις ρόμπες τους

Οι αδελφές Papin, μετά τη σύλληψή τους, κι ενώ βρίσκονται ακόμη στον τόπο του εγκλήματος, φορώντας τις ρόμπες τους

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Το έγκλημα

Το βράδυ της 2ης Φεβρουαρίου 1933 ο Lancelin, μαζί με τον φίλο του Audoire, εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα του Mans.  To ίδιο βράδυ ήταν καλεσμένος να δειπνήσει με την σύζυγο και την κόρη του στο σπίτι των Chabron, φίλων της οικογένειας.  Το ραντεβού είχε οριστεί κατά τις 6 το απόγευμα και οι γυναίκες θα τον συναντούσαν εκεί, αφού προηγουμένως είχαν πάει για ψώνια.  Όταν η ώρα πήγε 6.30 και δεν είχαν εμφανιστεί, τους τηλεφώνησε στο σπίτι, χωρίς όμως να απαντήσει κάποιος.  Πιστεύοντας ότι θα ήταν μια απλή καθυστέρηση, πηγαίνει σπίτι του για να τις πάρει, αλλά φθάνοντας διαπιστώνει πως δεν μπορεί να μπει στο σπίτι, καθώς η πόρτα είναι κλειδωμένη και αμπαρωμένη από μέσα.  Υποθέτει πως, την ώρα που εκείνος κατευθυνόταν στο σπίτι του, οι γυναίκες πήγαιναν στο σπίτι των Chabron και οι υπηρέτριες είχαν κλειδώσει για λόγους ασφαλείας και δεν άκουσαν τα χτυπήματά του, καθώς η κουζίνα βρισκόταν στο πίσω μέρος του σπιτιού.  Παρ’ όλα αυτά, φθάνοντας εκ νέου στην οικία των Chabron, διαπιστώνει πως η γυναίκα και η κόρη του δεν είχαν φτάσει ακόμη.  Τηλεφωνεί ξανά χωρίς απάντηση και, ανησυχώντας πια σοβαρά, επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά και πάλι δεν καταφέρνει να ανοίξει την πόρτα ούτε κάποιος απαντά στα κτυπήματά του.  Το σπίτι είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, εκτός από ένα κερί που καίει στο δωμάτιο των υπηρετριών, στη σοφίτα.  Καθώς φοβάται ότι το σκοτάδι οφείλεται σε κάποια βλάβη στο γκάζι του σπιτιού, κατευθύνεται, μαζί με τον γείτονά του Audoire, τρέχοντας στο αστυνομικό τμήμα, για να ζητήσει βοήθεια.

Δυο αστυνομικοί τον συνοδεύουν στο σπίτι της οδού Bruyère, το οποίο εξακολουθεί να είναι σκοτεινό κι αμπαρωμένο.  Οι αστυνομικοί, περνώντας από το διπλανό σπίτι, σκαρφαλώνουν στον τοίχο και μπαίνουν στο σπίτι των Lancelin σπάζοντας ένα παράθυρο.  Δοκιμάζουν τους διακόπτες αλλά το φως δεν ανάβει, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τους φακούς τους.  Στο ισόγειο του σπιτιού, όπου βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και η κουζίνα, όλα μοιάζουν να είναι στη θέση τους εκτός από το συρτάρι με τα μαχαίρια του κρέατος στην κουζίνα, που χάσκει ανοιχτό.

Αρχίζουν ν’ ανεβαίνουν την εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας, αλλά σταματούν αποσβολωμένοι όταν ανακαλύπτουν ένα ανθρώπινο μάτι σ’ ένα από τα σκαλιά.  Φτάνουν στο κεφαλόσκαλο για να βρεθούν μπροστά στα κατακρεουργημένα πτώματα των γυναικών Lancelin.  Εκείνη τη στιγμή οι δύο αστυνομικοί είναι σίγουροι πως θα βρουν στην ίδια φρικτή κατάσταση και τα πτώματα των δύο υπηρετριών, καθώς υποθέτουν ότι και οι τέσσερις γυναίκες είχαν δολοφονηθεί άγρια από άγνωστους εισβολείς.  Ανεβαίνουν, λοιπόν, με προσοχή την στενή σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα, για να φτάσουν μπροστά στην κλειδωμένη πόρτα της.  Την σπάνε για να μπουν και βρίσκονται μπροστά στις αδελφές Papin, που είναι ολοζώντανες, γυμνές και αγκαλιασμένες στο κρεβάτι.  Στο πάτωμα υπάρχει ένα βουτηγμένο στο αίμα σφυρί. Οι δύο κοπέλες πετάγονται από το κρεβάτι, φορούν τις λουλουδάτες ρόμπες τους και ομολογούν την δολοφονία των γυναικών Lancelin.  H Christine σπεύδει να δηλώσει πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα.  Ας δούμε, όμως, πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα μέχρι εκεί.

Το σχεδιάγραμμα της σκηνής του εγκλήματος

Το σχεδιάγραμμα της σκηνής του εγκλήματος

Η αιτία και η αφορμή

Εκείνον τον χειμώνα του 1933, η  οικογένεια των Lancelin αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα. Ο René Lancelin, ο οποίος ως συνταξιούχος νομικός είχε τοποθετηθεί πρόεδρος σε μια ασφαλιστική εταιρεία, είχε εμπλακεί σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που είχε οδηγήσει στην καταστροφή των μικρομετόχων της εταιρείας.  Λόγω του γεγονότος, αλλά και του κλίματος που είχε δημιουργηθεί εναντίον του, η κατάσταση ήταν έκρυθμη στο σπιτικό των Lancelin, με αποτέλεσμα η κυρία του σπιτιού συχνά να ξεσπά τα νεύρα της πάνω στις αδελφές Papin. Η συμπεριφορά της είχε ξεφύγει από τα συνηθισμένα κι όταν, κάποια φορά, τσίμπησε δυνατά την Christine για μια απροσεξία της εκείνη ορκίστηκε πως «την επόμενη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ανταπέδιδε».

Μια ημέρα του Ιανουαρίου του ιδίου έτους, η Léa Papin θα κατηγορηθεί από την κυρία της ότι χάλασε το ηλεκτρικό σίδερο και θα υποχρεωθεί να το φτιάξει.  Η Léa θα το πάει για επισκευή και θα φέρει τον λογαριασμό του τεχνίτη στην κ. Lancelin.  Εκείνη, εκνευρισμένη, βρίζει την  Léa και κρατά τα πέντε φράγκα της αμοιβής του τεχνίτη από τον μισθό της.  Οι δύο αδελφές συζητούν θυμωμένες για την αυστηρότητα και σκληρότητα της κυρίας τους και καταριούνται τη μοίρα τους –και την μητέρα τους- που τις υποχρέωσαν να είναι «δούλες σε σκληρούς ανθρώπους».

Το απόγευμα της 2ας Φεβρουαρίου, οι αδελφές Papin σιδερώνουν τα ασπρόρουχα σ’ ένα δωμάτιο του πρώτου ορόφου της οικίας Lancelin.  Είναι μόνες τους, καθώς η κ. Lancelin και η κόρη της έχουν πάει για ψώνια, ενώ ο κ. Lancelin βρίσκεται σε σπίτι φίλων.  Στις 5 το απόγευμα συμβαίνει κάτι –ασήμαντο από μόνο του- που θα πυροδοτήσει την τραγική εξέλιξη: το σίδερο –το ίδιο σίδερο για το οποίο είχε τιμωρηθεί η Léa μερικές ημέρες πριν- θα βραχυκυκλώσει και θα ρίξει τις ασφάλειες, βυθίζοντας το σπίτι στο σκοτάδι.  Οι αδελφές πανικοβάλλονται για την επερχόμενη τιμωρία.  Τρέχουν στο δωμάτιό τους και ξαπλώνουν στο κρεβάτι, προσποιούμενες ότι κοιμούνται, για να αποφύγουν τον θυμό της κυράς τους, χωρίς να σηκώσουν τις ασφάλειες.  Όταν, λίγα λεπτά αργότερα, οι γυναίκες Lancelin θα επιστρέψουν και θα προσπαθήσουν να ανάψουν, χωρίς τύχη, τα φώτα και η κ. Lancelin θα βάλει τις φωνές, το αδιανόητο θα συμβεί.  Οι αδελφές ορμούν έξω από τη σοφίτα και δολοφονούν την Léonie και την Geneviève.

Tα κατακρεουργημένα πτώματα της Léonie και της Geneviève Lancelin, στο πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου

Tα κατακρεουργημένα πτώματα της Léonie και της Geneviève Lancelin, στο πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου

H αγριότητα

Η αγριότητα του εγκλήματος ήταν πρωτοφανής, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του το φύλο του δράστη.  Προξενεί φρίκη το γεγονός ότι ανθρώπινα όντα μπόρεσαν να δολοφονήσουν άλλα ανθρώπινα όντα με τέτοιο τρόπο.

Και οι δύο γυναίκες είχαν χτυπηθεί τόσο άγρια στο πρόσωπο, ώστε δεν ήταν πλέον αναγνωρίσημες.  Το μάτι που βρέθηκε στο σκαλοπάτι ανήκε στην Geneviève, το δεύτερο βρέθηκε στο πάτωμα δίπλα της.  Και τα δύο μάτια της  Léonie είχαν επίσης ξεριζωθεί από τις κόχες τους και βρέθηκαν στις δίπλες του φουλαριού της, που ήταν τυλιγμένο στον λαιμό της. Η εξόρυξη των ματιών ήταν το πρώτο που έκαναν.  Στη συνέχεια, με αντικείμενα που βρήκαν εύκολα μέσα στο σπίτι -όπως ένα κουζινομάχαιρο, ένα σφυρί, ένα μεταλλικό κανάτι κ.λ.π.- επιτέθηκαν με λύσσα στα κορμιά των δύο γυναικών.  Πολτοποίησαν τα πρόσωπα, κατακρεούργησαν τα γεννητικά όργανα, πετσόκοψαν τους γλουτούς, πασάλειψαν το ένα πτώμα με το αίμα του άλλου.  Όταν θεώρησαν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους, γθύθηκαν, έκαναν μπάνιο και ξάπλωσαν ήρεμες κι αγκαλιασμένες στο κρεβάτι τους, όπου τις βρήκε η αστυνομία.

Η κηδεία  της Léonie και της Geneviève Lancelin έγινε λίγες μέρες αργότερα.  Τις άμαξες, που μετέφεραν τα φέρετρα στο Δυτικό Νεκροταφείο του Mans, ακολούθησε πλήθος κόσμου.

Η κηδεία  της Léonie και της Geneviève Lancelin

Η κηδεία της Léonie και της Geneviève Lancelin

Ο οικογενειακός τάφος των lancelin, στο κοιμητήριο του Mans

Ο οικογενειακός τάφος των lancelin, στο κοιμητήριο του Mans

Συνεχίζεται

crime_and_punishment

Advertisements

~ από Nina C στο 04/02/2017.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

whodoneit1942dvd.jpg
Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: