Υπόθεση Christine και Léa Papin – 5

Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Jacques Lacan

Jacques Lacan

Ο ψυχίατρος

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενδιαφέρον για την υπόθεση Papin δεν εκδηλώθηκε αποκλειστικά από την κοινωνία και τους λογοτέχνες της Γαλλίας, αλλά και από τους ειδικούς.  Όχι μόνο από την στρατιά των ψυχιάτρων που εξέτασε τις αδελφές πριν από τη δίκη τους και κατέθεσε από τη θέση του μάρτυρα σε αυτήν, αλλά και από άλλους.  Ιδιαίτερα ένας νεαρός, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Hôpitaux Universitaires Paris Seine, τόσο εντυπωσιάστηκε από αυτήν ώστε, εξαιτίας της, θα ασχοληθεί και θα αναπτύξει το θέμα της παρανοϊκής ψύχωσης. Δεν ήταν άλλος από τον Jacques Lacan που στο μέλλον θα γινόταν ο πιο αμφιλεγόμενος ψυχαναλυτής μετά τον Freud.

Eίναι η εποχή που ο Lacan έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει την θέση του για την παρανοϊκή ψύχωση σε σχέση με την προσωπικότητα, που τότε θα έχει ελάχιστη αναγνώριση καθώς θα δημοσιευτεί πολύ αργότερα.  Προς το παρόν κάνει τις πρώτες του επιστημονικές δημοσιεύσεις σ’ ένα περιοδικό των υπερρεαλιστών της εποχής, το Minotaure, το οποίο κυκλοφόρησε από το 1933 μέχρι το 1939.  Ήταν μια ιδιαίτερα κομψή και πολυτελής έκδοση, στην οποία γράφουν όλα τα μεγάλα ονόματα του υπερρεαλισμού και που τα εξώφυλλά του κοσμούν πρωτότυπες δημιουργίες καλλιτεχνών όπως οι Picasso, Miró, Chagall, Magritte, Matisse, de Chirico, Dalí, Rivera, Kandisnky κ.α.

Στο 4ο τεύχος του Minotaure, o Lacan ασχολείται με την υπόθεση των αδελφών Papin.  Κάνει μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα αυτά καθεαυτά, επισημαίνοντας την έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο «ομάδων», αυτής των αφεντικών και των υπηρετριών. Παρατηρεί ότι ουδέποτε οι Papin είχαν παρουσιάσει σημάδια ανησυχητικής συμπεριφοράς εκτός, ίσως, από την έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιονδήποτε και οτιδήποτε, πέρα από τις μέρες της αργίας τους, που περνούσαν μαζί, κλεισμένες στο δωμάτιό τους.  Η Christine θα εκδηλώσει τρομακτικά βίαιη συμπεριφορά, αυτοτραυματισμό, επίδειξη έντονου σεξουαλισμού και τέλους βαρειάς κατάθλιψης, μόνο μετά τον αποχωρισμό της αδελφής της.

Ο Lacan γράφει για την νοσηρή υπόσταση της παράνοιας, που φέρει τα εξής κλασικά χαρακτηριστικά: α) διανοητικό παραλήρημα που καλύπτει όλο το φάσμα από τις ιδέες του μεγαλείου μέχρι εκείνες τις καταδίωξης,  β) βίαιες αντιδράσεις με, συχνά, εγκληματικές τάσεις και γ) χρόνια εξέλιξη.  Κατά την διάρκεια της φυλάκισής της, η Christine θα εκδηλώσει τα συμπτώματα της παράνοιας, άλλοτε τυπικό παραλήρημα -κατά την διάρκεια του οποίου ρωτά τι κάνουν τα θύματά της και δηλώνει σίγουρη για την επιστροφή τους σε άλλα σώματα- και άλλοτε εκδηλώνοντας πεποιθήσεις πιο αμφιλεγόμενες που μεταφράζονται σε φράσεις όπως «νομίζω πως σε μιαν άλλη ζωή ήμουν ο άνδρας της αδελφής μου».  Για τον Lacan η Christine και η Léa ήταν «αυθεντικές σιαμαίες ψυχές.  Ανάμεσά τους, οι δύο αδελφές, δεν μπορούσαν ν’ αφήσουν ούτε την αναγκαία απόσταση, την αναγκαία για να πληγώσουν η μία την άλλη». Ολόκληρο το άρθρο του Lacan στο Minotaure μπορείτε να διαβάσετε (στα γαλλικά) εδώ.

1-vertΤα βιβλία

Η υπόθεση των αδελφών Papin έβαλε φωτιά στις πένες δημοσιογράφων, ερευνητών και λογοτεχνών.  Είναι πάρα πολλά τα βιβλία που είτε αναφέρονται ευθέως στο έγκλημα και αναζητούν τα αίτιά του, είτε εμπνέονται από αυτό και δημιουργούν νέα έργα.  Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω κάποια από αυτά:

LES SOEURS PAPIN, R. le Texier

L’AFFAIRE PAPIN, Paulette Houdyer

LA SOLUTION DU PASSAGE A L’ACTE, Frances Dupré

PARIS WAS YESTERDAY, Janet Flanner

LES MEURTRES PAR PROCURATION, Jean-Claude Asfour

LADY KILLERS, Joyce Robins

A JUDGEMENT IN STONE, Ruth Rendell

L’AFFAIRE PAPIN DANS LES GRANDS PROCES DE L’HISTOIRE, M, Mamouni

L’AFFAIRE PAPIN, G. Fortin

THE PAPIN SISTERS, Rachel Edwards – Keith Reader

3

Tέλος, νομίζω ότι αξίζει ιδιαίτερη μνεία στην γραφική νουβέλα του Christopher και του Julien Moca, πάνω στην υπόθεση των αδελφών Papin.

4-horz-vertTα περιοδικά

Εκτός από τα δύο εξαιρετικά και εμβληματικά περιοδικά των υπερρεαλιστών της δεκαετίας του 1930, που αναφέραμε σ’ αυτό και στο προηγούμενο τμήμα του άρθρου, το Le Surréalisme au service de la revolution και το Minotaure, η υπόθεση των αδελφών Papin δεν άφησε αδιάφορα και τα περιοδικά που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό.  Από την εποχή που διαπράχθηκε το έγκλημα μέχρι τις μέρες μας, εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα εξακολουθούν να αφιερώνουν, κατά διαστήματα, σελίδες τους στις δυο αδελφές.

Στην φωτογραφία βλέπετε τα εξώφυλλα του 5ου τεύχους του Le Surréalisme au service de la revolution και του 4ου του Minotaure όπου είχαν δημοσευτεί οι απόψεις του Eluard και το άρθρο του Lacan αντίστοιχα, καθώς και τα εξώφυλλα δύο περιοδικών της εποχής που είχαν ασχοληθεί με το έγκλημα.

0019cc073a2a4b30108f5f51f3b24a3c-horzΤο θέατρο

Πέρα από το πασίγνωστο θεατρικό έργο του Genet «Les bonnes» (Οι δούλες),  το οποίο εξακολουθεί και αποτελεί αγαπημένο ανάμεσα στα ρεπερτόρια πολλών θιάσων παγκοσμίως, υπήρξαν και άλλοι που έγραψαν θεατρικά έργα, βασισμένα ή εμπνευσμένα από τη ζωή και το έγκλημα των αδελφών Papin.  Ενδεικτικά αναφέρω τα «My sister in this house» της Wendy Kesselman και «Blood sisters» του Neil Paton.

2419e5b8ada536743a981780fdc6d3c6a00e368dΚαι βέβαια, οφείλω να αναφέρω την πολύ επιτυχημένη όπερα του Peter Bengston «The maids».

1-horzΟι ταινίες

Τα πραγματικά εγκλήματα έγιναν πολλές φορές κινηματογραφικές ή/και τηλεοπτικές ταινίες, ενίοτε με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Η υπόθεση των αδελφών Papin δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που θα έκαναν μια ταινία ενδιαφέρουσα για το κοινό.  Κατάφερα να εντοπίσω τις ακόλουθες ταινίες πάνω στο θέμα και τις παραθέτω με χρονολογική σειρά.

Les Abysses (1963), του Νίκου Παπατάκη

les-abysses

The Maids (1975), του Christopher Miles

Sister my Sister (1994), της Nancy Meckler

La Cérémonie (1995), του Claude Chabrol

Les blessures assassins (2000), του Jean-Pierre Denis

Το ντοκυμαντέρ

Όπως προείπα, η Léa Papin πιστεύεται πως πέθανε το 1982, σε ηλικία 71 ετών.  Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν το 1996, σε μια συνέντευξη που της πήρε δημοσιογράφος της εφημερίδας France-Soir στην οποία, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι το πνεύμα της Christine την επισκεπτόταν συχνά και πως βρισκόταν στον Παράδεισο.  Κρατούσε φυλαγμένες φωτογραφίες της αδελφής της καθώς κι ένα μπαούλο γεμάτο όμορφα φορέματα, που οι αδελφές είχαν ράψει για τους εαυτούς τους, πριν το έγκλημα.  Δήλωσε πως ήθελε να επιστρέψει στο Le Mans και να συναντηθεί με την άλλη της αδελφή, την Emilia, που ήταν μοναχή.

Η υποτιθέμενη Lea Papin, το 2000

Η υποτιθέμενη Lea Papin, το 2000

Το 2000 βγαίνει στις αίθουσες το ντοκυμαντέρ του Claude Ventura «En quête des sœurs Papin», το οποίο προσπάθησε να ρίξει νέο φως στην υπόθεση.  Σε αυτό ο σκηνοθέτης ισχυρίστηκε πως η  Léa Papin ήταν ακόμη ζωντανή το 2000 και βρισκόταν σ’ ένα γηροκομείο.  Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία, μόνο άφησε τους επίδοξους ερευνητές να συγκρίνουν φωτογραφίες της ηλικιωμένης γυναίκας που εμφανίζεται στην ταινία με τις φωτογραφίες από την νεότητα της Léa.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το ντοκυμαντέρ εδώ:

Συνεχίζεται

crime_and_punishment

Advertisements

~ από Nina C στο 25/02/2017.

4 Σχόλια to “Υπόθεση Christine και Léa Papin – 5”

  1. […] Συνεχίζεται […]

  2. […] Προηγούμενο […]

  3. Reblogged στις Peach6972's Blog.

  4. Love. Ur. Blog. I used. Google translate to. Read. Ur. blog, i will like to kno more about the papin sis,im a true crime fan. I jst like to read n do my own research i follow you on f b too..you always post interesting subject…thk u gdevenin friend 😘😍

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

whodoneit1942dvd.jpg
Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: