Robert Berdella: Ο χασάπης του Kansas City – 3

 


Προηγούμενο

Της Νίνας Κουλετάκη

Καταδίκες

Παρά τα ανατριχιαστικά ευρήματα στο σπίτι του Berdella, αρχικά καταδικάστηκε μόνο για σοδομισμό, παράνομη κράτηση και επίθεση πρώτου βαθμού για τον Christopher Bryson. Χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε να συγκεντρώσουν οι αρχές όλες τις αποδείξεις για τα υπόλοιπα εγκλήματα του Berdella, καθώς τα πτώματα από τα περισσότερα θύματά του δεν είχαν βρεθεί.

Στις 22 Ιουλίου του 1988, ένα ένορκο δικαστικό συμβούλιο απήγγειλε κατηγορία στον Berdella για την δολοφονία του Larry Wayne Pearson και έναν μήνα αργότερα ο ίδιος δήλωσε ένοχος για την συγκεκριμένη δολοφονία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Με σκοπό να αποφύγει την θανατική ποινή –και ύστερα από συμβουλή του δικηγόρου του- ο Berdella ομολόγησε και τους υπόλοιπους φόνους για τους οποίους δήλωσε επίσης την ενοχή του. Η συμφωνία με τον εισαγγελέα ήταν να γλιτώσει τον θάνατο και να καταδικαστεί σε ισόβια, χωρίς δυνατότητα αναστολής και αποφυλάκισης.

Στην ομολογία του είπε στο δικαστήριο ότι τα θύματά του, από την στιγμή που τα αιχμαλώτιζε, έχαναν την ανθρώπινη διάστασή τους. «Δεν ήταν άνθρωποι για εμένα, δεν τους σκεφτόμουν ως τέτοιους, από τη στιγμή που τους έδενα και τους χρησιμοποιούσα… Για εμένα γίνονταν κάτι άλλο, όχι άνθρωποι. Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι κάποιος θα σκεφτόταν να ελευθερωθεί και να δραπετεύσει… Είχα καταφέρει οι πιο σκοτεινές μου φαντασιώσεις να γίνουν η πραγματικότητά μου ».

Ο Berdella εξήγησε πλήρως και τις σημειώσεις του πάνω στα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε τα θύματά του. Έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για τους βασανισμούς και τη θανάτωσή τους, καθώς και το τι είχε κάνει με τα πτώματά τους. Τα περισσότερα από αυτά τα είχε διαμελίσει και διαμοιράσει σε σακούλες σκουπιδιών, γι αυτό και δεν κατέστη δυνατή η ανακομιδή των οστών τους. Θυμόταν όλα τους τα ονόματα όπως και το τι ακριβώς έκανε στο καθένα από αυτά. Είπε ότι περνώντας από θύμα σε θύμα, επινοούσε νέα βασανιστήρια, κατέγραφε τα αποτελέσματα και τα απαθανάτιζε με την Polaroid του.

Φυλάκιση και θάνατος

Το 1988 ο Berdella οδηγήθηκε στις Κρατικές Φυλακές του Missouri, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1992. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, έδωσε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του Κάνσας KCPT. Επίσης διατηρούσε αλληλογραφία με πολλά άτομα. Τόσο στη συνέντευξη όσο και στην επικοινωνία του με διάφορα άτομα, ο Berdella προσπάθησε να ανασκευάσει την εικόνα του «ευσυνείδητου πολίτη» ο οποίος, απλά, «έκανε μερικά λάθη» εννοώντας τις δολοφονίες. Επίσης, καταφέρθηκε κατά του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι τον δαιμονοποίησαν και τον παρουσίασαν πολύ χειρότερο από όσο πραγματικά ήταν.

Κρατικές Φυλακές του Missouri

Στα χρόνια που έμεινε στη φυλακή κατέθεσε αρκετά ενυπόγραφα έγγραφα διαμαρτυρίας κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με κοινοποίηση και στον Υπουργό, ισχυριζόμενος ότι οι φύλακες δεν του έδιναν τα φάρμακά του, που του ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την καρδιά του.

Για τον ίδιο λόγο, το 1992, ζήτησε να δει τον ιερέα Roger Coleman, που είχε υπάρξει σύμβουλός του το πρώτο διάστημα της φυλάκισής του, στον οποίο υπέβαλε τα ίδια παράπονα.

Στις 8 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, στις 2 το απόγευμα, ο Berdella παραπονέθηκε στο προσωπικό των φυλακών για πόνο στην καρδιά και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της φυλακής. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε στις 3.55’.  Ήταν 43 ετών.

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους ο Berdella έπασχε από καταθλιπτική διαταρραχή προσωπικότητας και ήταν διαγνωσμένος σεξουαλικός σαδιστής, που απολάμβανε και διεγειρόταν σεξουαλικά από την ταπείνωση, τον πόνο και τον βασανισμό των θυμάτων του. Παρά τα παράπονά του για το πώς τον μεταχειρίστηκαν τα ΜΜΕ, ουδέποτε έδειξε σημάδια μετάνοιας ή συμπόνοιας για τα θύματά του. Εξακολούθησε, μέχρι το τέλος, να αναφέρεται σε αυτά ως «τα παιχνίδια μου».

Επιμύθιο

Τα εγκλήματα του Berdella ενέπνευσαν κινηματογραφιστές και συγγραφείς, ακόμη και μουσικούς.

– Το 2004 κυκλοφορεί το ντοκυμαντέρ «Bazaar Bizzare» σε σκηνοθεσία του Benjamin Meade και σε παραγωγή του διάσημου συγγραφέα James Ellroy, ο οποίος κρατά και τον ρόλο του αφηγητή.

– Το 2009 κυκλοφορεί η ταινία του William Taft «Berdella», με τον Seath Correa στον ομώνυμο ρόλο.

– Τον Νοέμβριο του 1988, έπιπλα και αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το μαγαζί του Bob Berdella βγήκαν σε πλειστηριασμό. Η δημοπρασία κράτησε τέσσερις ημέρες και τα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί των δικηγόρων της υπεράσπισης του Berdella. H δημοπρασία συγκέντωσε το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλη την χώρα και μόνο την πρώτη ημέρα συγκεντρώθηκε το ποσό των 125.000 δολαρίων, σε σημερινή ισοτιμία. Ακόμη και σήμερα μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα, πίνακες και χειροτεχνήματα του Berdella στο διαδίκτυο.

Robert Berdella

– Το σπίτι του Bob Berdella αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία της περιοχής, για άγνωστο ποσό, τον Δεκέμβριο του 1988 και αργότερα κατεδαφίστηκε.

– Αν σήμερα πάει κάποιος στην αγορά του Westport Flea Market, δεν θα βρει κάποια πλακέτα ή ταμπέλα στο σημείο που βρισκόταν το Bizarre Bazaar του Bob Berdella. Οι περισσότεροι, όμως, από τους ντόπιους το θυμούνται και δείχνουν στους ενδιαφερόμενους το ακριβές σημείο.

Πηγές
– The Heinous Crimes Of Robert Berdella – The Kansas City Butcher, Gabe Paoletti, 2017.

http://www.bobberdella.com/

– Εφημερίδα The Kansas City Star
https://journal.com.ph/

– Robert Berdella, Ryan Becker

– Robert Berdella, Jack Rosewood

3 σκέψεις σχετικά με το “Robert Berdella: Ο χασάπης του Kansas City – 3”

  1. Γειά σου Τάσο, ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και για την παρέμβαση. Το σπίτι έχει όντως κατεδαφιστεί, και μάλιστα βρισκόταν στο κενό οικόπεδο που φαίνεται στον σύνδεσμό σου. Αν παρατηρήσεις, όλα σχεδόν τα σπίτια στο συγκεκριμένο σημείο είναι πανομοιότυπα, προφανώς κατασκευασμένα την ίδια χρονική στιγμή από τον ίδιο κατασκευαστή. Σύρε τον κέρσορα και θα δεις ότι στον αρ. 4315 της Charlotte St δείχνει το άδειο οικόπεδο.

Σχολιάστε