Έγκλημα τα Χριστούγεννα

Της Νίνας Κουλετάκη

Το σημερινό άρθρο εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία, με το όνομα «Τα εγκλήματα του Moleskine».  Πρόκειται για εισηγήσεις, ομιλίες και άρθρα που γράφτηκαν με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, τον χειρόγραφο δηλαδή, στο Moleskine σημειωματάριό μου, και χρησίμευσαν ως σημειώσεις για ομιλίες μου σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε δημόσιες συζητήσεις για την αστυνομική λογοτεχνία και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

**********

Τα εγκλήματα την περίοδο των Χριστουγέννων είναι από τα αγαπημένα θέματα τόσο των συγγραφέων βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας, όσο και των σεναριογράφων αντίστοιχων ταινιών καθώς και τρόμου.  Δεκάδες b και splatter movies έχουν γυριστεί με αυτή τη θεματολογία.  Όμως, υπάρχει ένας άγραφος νόμος στον οποίο  συγγραφείς και σεναριογράφοι υπακούουν τυφλά.  Στα αστυνομικά βιβλία και στις ταινίες τρόμου «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ»!

Στη ζωή, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει.  Είναι παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν γιορτή αγάπης για την οικογένεια και –κυρίως- για τα παιδιά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η ενδοοικογενειακή βία να φτάνει στο απόγειό της αυτές τις μέρες και από τα θύματα να μην εξαιρούνται ούτε τα παιδιά, ούτε τα σκυλιά –αν υπάρχουν.

Όλες οι στατιστικές από τις αστυνομίες πολλών χωρών συμφωνούν: την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρείται δραματική αύξηση στην εγκληματική κίνηση.  Αυτό, κυρίως, αφορά σε κλοπές και διαρρήξεις, καθώς οι πιθανοί στόχοι αυξάνονται κατά τη γιορτινή περίοδο, αλλά και σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.  Οι μέρες που η οικογένεια βρίσκεται και πάλι συγκεντρωμένη στο σπίτι, αντί να αποτελέσουν πηγή χαράς για όλους καταλήγουν, ενίοτε, σε λουτρό αίματος.

Η «γλυκιά μελαγχολία» που περιβάλλει τις γιορτινές ημέρες, μετατρέπεται σε αβάσταχτο άγχος, τα όποια προβλήματα μεγεθύνονται, το οικονομικό αδιέξοδο –αν υπάρχει- γίνεται εντονότερο.  Και οι διαφωνίες, οι αντιθέσεις, τα προβλήματα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας έρχονται ξανά στην επιφάνεια.  Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες αυτές, συντελεί σημαντικά αποφαίνονται οι ειδικοί.

Εκτός από οικιακές δολοφονίες έχουμε και άλλα εγκλήματα που έχουν συμβεί κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.  Ας δούμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

1929, Charlie Lawson.  Δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα πηγαίνει με την οικογένειά του για ψώνια.  Αν και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πληρώνει επαγγελματία φωτογράφο για να τους απαθανατίσει όλους σε οικογενειακό πορτραίτο και αγοράζει καινούρια ρούχα για όλους τους.  Θα τους θάψουν με αυτά.  Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο 37χρονος αγρότης δολοφονεί τη γυναίκα του και τα έξι από τα επτά παιδιά του.  Θα γλιτώσει μόνο ο μεγαλύτερος γιος του, καθώς ο πατέρας του τον είχε στείλει σε κάποιο θέλημα, πριν ξεσπάσει η δολοφονική του μανία.  Προφανώς αυτό έγινε καθώς ο νεαρός ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στα σχέδιά του.  Δολοφονεί όλη του την οικογένεια με την καραμπίνα του, καθώς και τα δυο πιστά του σκυλιά.  Στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Ο οικογενειακός τάφος των Lawson, όπου θύτης και θύματα αναπαύονται μαζί.

1951, πολιτική δολοφονία.  Δέκα επτά χρόνια πριν τη δολοφονία του Martin Luther King, ένας άλλος αφροαμερικανός, ο Harry Moore, ηγέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας για την Πρόοδο των Εγχρώμων, δολοφονείται ανήμερα τα Χριστούγεννα, μαζί με τη σύζυγό του, Harriette, από βόμβα που τοποθετήθηκε σπίτι τους.  Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ.  Υπάρχουν, όχι αβάσιμες, υποψίες πως το FBI κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία και έκλεισε την υπόθεση.

Harry και Harriette Moore

1954, Harold Oilar.  Έμπορος χαλιών και πράος οικογενειάρχης, δολοφονεί την οικογένειά του: τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, ένα αγόρι και δύο κορίτσια, ηλικίας 12, 9 και 7 ετών αντίστοιχα, αμέσως μετά το χριστουγεννιάτικο πάρτυ που είχαν διοργανώσει σπίτι τους.  Όπλο της τετραπλής δολοφονίας είναι ένα τσεκούρι.  Έχοντας ως αποκλειστικό στόχο μόνο τα μέλη της οικογένειάς του, βγάζει έξω από το σπίτι τη φίλη μιας από τις κόρες του που φιλοξενούσαν.  Αμέσως μετά τους φόνους θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, αλλά θα αποτύχει.  Θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί σε θάνατο.  Τελικά θα καταφέρει να απαγχονιστεί με τις πετσέτες του, μέσα στο κελί του μελλοθανάτου, στις φυλακές του San Quentin.

Η οικογένεια Oilar

1957, Harvey Francis Rawlings Jr. Παραμονές Χριστουγέννων ο, κατά γενική ομολογία, πετυχημένος δικηγόρος της Pasadena και ευτυχής οικογενειάρχης, δολοφονεί τη σύζυγο και τα δύο του αγόρια, ηλικίας 16 και 12 ετών αντίστοιχα.  Στη συνέχεια στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονεί.  Τα κατοικίδια της οικογένειας, δύο γάτες, ήταν τα μόνα που γλίτωσαν και με τα επίμονα νιαουρίσματά τους οδήγησαν στην ανακάλυψη του μακελειού.  Υπήρξαν υποψίες πως οικονομικά προβλήματα οδήγησαν το δικηγόρο στην απονενοημένη πράξη του, όμως οι καταθέσεις μελών της οικογένειας και φίλων αποκάλυψαν πως δεν άντεχε την αναπηρία του μικρού του γιου που είχε γεννηθεί κωφός.

Τα νιαουρίσματα των πεινασμένων γατιών οδήγησαν στην αποκάλυψη του οικογενειακού δράματος των Rawlings

1996, JonBenét Ramsey.  Ανήμερα τα Χριστούγεννα το εξάχρονο κοριτσάκι, «βασίλισσα της ομορφιάς» και νικήτρια πολλών καλλιστείων για παιδιά, θα χάσει τη ζωή του με φρικιαστικό τρόπο.  Το πτώμα της θα ανακαλύψει ο πατέρας της, την επόμενη ημέρα, στο υπόγειο της κατοικίας της οικογένειας.  Η μικρή θα βρεθεί στραγγαλισμένη και με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.  Ο παρθενικός της υμένας είχε διαρραγεί, αν και όχι με τον συμβατικό τρόπο, πιθανότατα με δάχτυλο ή κάποιο αντικείμενο.  Επίσης υπήρχαν ίχνη και παλαιότερης σεξουαλικής κακοποίησης.  Στο εσώρουχο της μικρής καθώς και στο σώμα της, βρέθηκε DNA που δεν ανήκε σε κανένα από τα μέλη της οικογένειάς της, που –κάτω από τις συνθήκες- ήταν και οι πρώτοι ύποπτοι.  Το 2006, ο John Mark Karr, ένας πρώην δάσκαλος κατηγορούμενος για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, ομολογεί το φόνο της μικρής, απαλλάσσεται όμως, καθώς το DNA του δεν ταιριάζει με αυτό που ανακαλύφθηκε στο πτώμα της άτυχης μικρής.  Μέχρι σήμερα ο δολοφόνος της JonBenét παραμένει ασύλληπτος.

JonBenét Ramsey

2002, Scott Peterson. Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, ο εν λόγω κύριος αναφέρει στην αστυνομία την εξαφάνιση της ετοιμόγεννης γυναίκας του, Laci.  Τέσσερις μήνες αργότερα, τα πτώματα της συζύγου και του παιδιού του, τυλιγμένου ακόμα στον ομφάλιο λώρο του, θα ανακαλυφθούν χωριστά και με μία μέρα διαφορά.  Ο Peterson δεν θα ομολογήσει ποτέ την ενοχή του ούτε θα βρεθούν ατράνταχτες αποδείξεις εναντίον του.  Οι ενδείξεις, όμως, ισχυρές: συνδρομές σε πορνογραφικά κανάλια, πώληση του αυτοκινήτου της συζύγου, προετοιμασία για διαφυγή του στο Μεξικό κ.λ.π. Τελικά φάνηκαν να έπεισαν τους ενόρκους που τον καταδίκασαν σε θάνατο με θανατηφόρα ένεση.  Αυτή τη στιγμή περιμένει την εκτέλεσή του στην πτέρυγα μελλοθανάτων των φυλακών του San Quentin.

Laci και Scott Peterson

Και, φυσικά, υπάρχουν και οι κατά συρροή δολοφόνοι, που δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τη γιορτή της αγάπης.  Ο Chicatillo άρχισε την εγκληματική του σταδιοδρομία τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1978, ενώ άλλοι, όπως ο David Bergowitz (ο Γιος του Σαμ), ο John Wayne Gacy (ο κλόουν δολοφόνος) αλλά και πολλοί άλλοι συνέχισαν απτόητοι τη δράση τους.

(23/12/2007,  εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA», καλεσμένη των Οικονομέα-Καμπουράκη  μαζί με τον Γιάννη Ράγκο, ο οποίος μίλησε για αντίστοιχα εγκλήματα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα).


9 σκέψεις σχετικά με το “Έγκλημα τα Χριστούγεννα”

  1. Γιορτή της αγάπης σου λένε μετά! Η οικογένεια είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις! 😛

    Πόσες φορές μέσα στις γιορτές μ’ έχει φέρει στο αμήν η μανούλα, να ΄ξερες! 🙄

  2. Εξαιρετικό ποστ!
    πάντα αυτού του είδους οι ιστορίες διεγείρουν τους απλούς θνητούς.Πάντα επίσης απορώ μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος!
    Καλές γιορτές!

  3. Τα ορια της ανθρωπινης φαντασιας και παρανοιας απλα δεν υπαρχουν…Αντε, καλη χρονια κι αναιμακτη!

  4. Τι να πεις πάλι; Μόνο ότι ο κ. Peterson μοιάζει με τον Σούπερμαν Dean Cain.

  5. annanas πλακα πλακα ο Dean Cain εχει υποδυθει τον κ. Peterson σε μια αμερικανικη τηλεταινια

  6. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ SITE ΑΥΤΟ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ(ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ)ΠΟΤΕ.

  7. Κάπου διάβασα ότι τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο δολοφόνος της JonBenet ήταν ο αδερφός της και οι γονείς έστησαν μια απαγωγή για να τον καλύψουν!Ισχύει;

Σχολιάστε