Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου II

Προηγούμενο

zodiac1.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Ο τρόμος συνεχίζεται

1paul-stine.jpgΣτις 11 Οκτωβρίου του 1969, ένας ταξιτζής του Σαν Φρανσίσκο, ο PaulStine, βρίσκεται πυροβολείται στο κεφάλι με ένα πιστόλι 9 χιλιοστών.Ο δολοφόνος του πήρε το πορτοφόλι, καθώς κι ένα κομμάτι από το ματωμένο του πουκάμισο και διαφεύγει πεζός ενώπιον πολλών μαρτύρων.Η περιοχή γεμίζει με αστυνομικούς και, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ένας από αυτούς συνομιλεί με έναν σωματώδη άνδρα, ο οποίος του υποδεικνύει την κατεύθυνση προς την οποία έφυγε ο δράστης.Ο αστυνομικός αγνοεί πως μόλις είχε μιλήσει με το δολοφόνο.

stineclose.jpg

Δυο μέρες αργότερα η εφημερίδα Chronicle λαμβάνει μία επιστολή.Στο φάκελο υπάρχει το χαρακτηριστικό σημάδι του Zodiac (ο σταυρός με τον κύκλο) και περιέχει μια χειρόγραφη σελίδα και ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του άτυχου ταξιτζή.Στο σημείωμα ο Zodiacαναλαμβάνει την ευθύνη για το φόνο του Stine, ισχυρίζεται πως τα θύματά του συνολικά είναι 7 και όχι 5, και απειλεί ότι «κάποιο πρωί θα ξεπαστρέψει ένα ολόκληρο σχολικό λεωφορείο».Ενημερώνει ακόμη ότι, από εκεί και πέρα, ο τρόπος των δολοφονιών θα αλλάξει και θα μοιάζουν περισσότερο με ληστείες ή αυτοκτονίες.Τέλος, ζητά να του δοθεί χρόνος σε μια τηλεοπτική εκπομπή, αίτημα που γίνεται δεκτό.

zodiacmessage10p1taxi1.jpg

zodiacmessage10p2taxi.jpg

Την καθορισμένη ημερομηνία, χιλιάδες άνθρωποι στήνονται μπροστά στις οθόνες για να παρακολουθήσουν την εκπομπή του JimDunbar, που άρχιζε νωρίς το πρωί.Στις 07.45’ τηλεφωνεί κάποιος με απαλή φωνή και συστήνεται ως Zodiac.Κάλεσε γύρω στις 15 φορές και συνομίλησε με το δικηγόρο MelvinBelli.melvin-belli200.jpgΤου είπε για τους φόνους που είχε διαπράξει και για τους πονοκεφάλους από τους οποίους υπέφερε.Τρία άτομα που είχαν ακούσει τη φωνή του Zodiac (ο BryanHartnell, μια τηλεφωνήτρια και ένας αστυνομικός) κατέθεσαν πως η φωνή του άνδρα που τηλεφώνησε στην εκπομπή δεν έμοιαζε σε τίποτα με του πραγματικού δολοφόνου.

Οι απειλές και οι επιστολές στις εφημερίδες, εκ μέρους του Zodiac συνεχίζονται.Φτάνει, μάλιστα στο σημείο, να αποστέλλει σχεδιαγράμματα του τρόπου, σύμφωνα με τον οποίο, θα πραγματοποιούσε τη βομβιστική ενέργεια στο σχολικό λεωφορείο.

13chrb.jpg

Δυο μήνες αργότερα ο MelvinBelliλαμβάνει μιαν επιστολή από το Zodiac, η οποία περιέχει άλλο ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του Stine.Ο δολοφόνος γράφει ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 9.Δεν κάνει, όμως, καμία κουβέντα για τον άνθρωπο που παρουσιάστηκε ως Zodiac στην εκπομπή του Dumbar.

belli.jpg

Στις 22 Μαρτίου του 1970, η KathleenJohn, με τη μόλις λίγων μηνών κόρη της, οδηγούσε το αυτοκίνητό της όταν, ξαφνικά, αντιλήφθηκε ένα άλλο όχημα πίσω της να της κορνάρει και να της αναβοσβήνει τα φώτα.Η Kathleen σταμάτησε και ο άλλος οδηγός την πλησίασε και της είπε ότι η μία πίσω ρόδα της ήταν έτοιμη να φύγει.Προσφέρθηκε να της τη σφίξει, αλλά όταν η Kathleen ξεκίνησε το αυτοκίνητό της η kathleen-johns-survivor.jpgρόδα έφυγε εντελώς.Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου της πρότεινε να την μεταφέρει στο κοντινότερο γκαράζ και η Kathleenεπιβιβάστηκε με την κόρη της στο αυτοκίνητό του.Η κατάληξη ήταν να κάνουν βόλτες στη μέση του πουθενά και η Kathleenνα ακούει έντρομη τον οδηγό να απειλεί τη ζωή της και τη ζωή της κόρης της.Σε κάποια στάση, καταφέρνει να του ξεφύγει και να κρυφτεί, με το μωρό, σ’ ένα χαντάκι.Διασώζεται από διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου τη μεταφέρει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.Την ώρα που δίνει την κατάθεσή της, η Kathleen προσέχει ένα σκίτσο του Zodiac στον πίνακα των ανακοινώσεων του τμήματος και αναγνωρίζει τον άντρα που την είχε απειλήσει.

comp1.jpg

kjart.jpg

Οι τελευταίες επιστολές

Από τον Απρίλιο του 1970 μέχρι το Μάρτιο του 1971, ο Zodiac έστειλε 9 επιστολές στις εφημερίδες.Σε αυτά ανέφερε ακόμα περισσότερα εγκλήματα που είχε διαπράξει, η αστυνομία όμως δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.Για τα επόμενα τρία χρόνια επικρατεί σιωπή, μέχρι τον Ιανουάριο του 1974, όπου η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο Chronicle, λαμβάνει μιαν επιστολή από τον Zodiac, η οποία διαφέρει στο ύφος από τις άλλες.Δεν μιλάει για φόνους, αλλά κάνει αναφορά στην ταινία της εποχής «Εξορκιστής», την οποία χαρακτηρίζει ως «την καλύτερη σατιρική κωμωδία που είχε δει».

exor.gif

Στην επιστολή αυτή παραλείπει τα δύο του χαρακτηριστικά: τον αρχικό χαιρετισμό «ΤhisistheZodiacspeaking» και την υπογραφή με τον σταυρό και τον κύκλο.Αντ’ αυτής υπογράφει ως εξής: Me-37 SFPD-0.Η γνησιότητα της επιστολής αμφισβητήθηκε, όμως η ενδελεχής εξέταση από διακεκριμένους γραφολόγους της χώρας απέδειξε πως ήταν γνήσιο.Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο Zodiacεπικοινώνησε.Κάποιες άλλες επιστολές που στάλθηκαν το 1978, αποδείχθηκε πως δεν είχαν γραφεί από το ίδιο πρόσωπο.

badlands.gif

1978hoax.jpg

1987hoax.jpg

Πολλοί θεωρήθηκαν ύποπτοι για τους φόνους που διέπραξε ο Zodiac.Οι επικρατέστεροι, ανάμεσά τους, ήταν ο ArthurLeighAllen, ένας παιδεραστής που πέθανε το 1992 σε ηλικία 58 ετών, λόγω κακής υγείας και ο TheodoreKaczynski, πρώην μέλος της συμμορίας του CharlesManson, τον οποίο υπέδειξε ο ίδιος του ο αδελφός ως τον Zodiac.Παρ’ όλο που η αστυνομία διεξήγαγε εξονυχιστικούς και εξαντλητικούς ελέγχους, δεν προέκυψε τίποτα που να συνδέει τους δύο υπόπτους με τις δολοφονίες που διέπραξε ο Zodiac.

suspects.jpg

Όπως η υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, έτσι και αυτή του Zodiac, μπαίνει στο χρονοντούλαπο, μέχρι η αστυνομία να καταφέρει να αναπτύξει ένα πλήρες προφίλ DNA που να ταιριάζει με κάποιον ύποπτο.Μέχρι τότε, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Τζακ, η φαντασία θα οργιάζει, το μυστήριο θα παραμένει άλυτοκαι ύποπτοι θα ανακαλύπτονται διαρκώς, ακόμα ανάμεσα και στα πιο απίθανα πρόσωπα.

Βιβλία

Για την ιστορία του Zodiac έχουν γραφεί δεκάδες βιβλία, με όλων των ειδών τις υποθέσεις.Ο συγγραφέας που έχει ασχοληθεί επί μακράν σειρά ετών με την υπόθεση είναι ο RobertGraysmith, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα.

books.jpg

Κινηματογράφος

SteveMcQueenβάσισε τον χαρακτήρα του στην ταινία του 1968 «Bullitt», στον ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Σαν Φρανσίσκο DaveToschi, ο οποίος διακρίθηκε για τη δουλειά του στην υπόθεση Zodiac, και από τον οποίο αντέγραψε τον τρόπο στήριξης του όπλου για γρήγορο τράβηγμα.

bullitt.jpg

-Η ταινία «TheZodiacKiller» του TomHansen, με πρωταγωνιστές τους HalReedκαι BobJones, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1971.

-Στην υπόθεση Zodiacβασίζεται η ταινία «DirtyHarry» του DonSiegel, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ClintEastwood, στο ρόλο του επιθεωρητή HarryCallahan και ο AndyRobinsonστο ρόλο του κατά συρροή δολοφόνου Scorpio.

dirty-harry.jpg

-Η ταινία του 1985 «TheMeanSeason», στην οποία πρωταγωνιστεί ο KurtRussell στο ρόλο ενός δημοσιογράφου με τον οποίο έρχεται σε επαφή ένας κατά συρροή δολοφόνος, βασίζεται κατά πολύ στον Zodiac.

200px-mean_season_poster.jpg

-O«GeminiKiller», χαρακτήρας της ταινίας «Εξορκιστής ΙΙΙ» του 1990, βασίζεται επίσης στον Zodiac.

4200.jpg

-To 1996, o Edward James Olmos πρωταγωνίστησεστηνταινία «The Limbic Region», ηοποίαείχεβασιστείστοβιβλίοτου Robert Graysmith «Zodiac», έκδοσης 1986.

the-limbic-region.jpg

-Στην ταινία «Constantine» του 2005, στην οποία πρωταγωνιστεί ο KeeanuReeves, η χαρακτηριστική υπογραφή του Zodiac, ο σταυρός με τον κύκλο, χρησιμοποιείται ως το σύμβολο του Mamnon, γιου του Σατανά.

pf_1219713constantine-posters.jpg

-Η ταινία «TheZodiac» του AlexBulkley, αναφέρεται σε έναν ντετέκτιβ του Vallejo, ο οποίος ερευνά μανιωδώς την υπόθεση Zodiac.Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου του 2006, ημερομηνία κατά την οποία η DarleneFerrin θα συμπλήρωνε τα 59 της χρόνια.Μία από τις αίθουσες βρισκόταν στο Vallejo, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίου από τον τόπο της δολοφονίας της από τον Zodiac, το 1969.

newthezodiacmovieposterlarge.jpg

-Oσκηνοθέτης DavidFincher (Alien, Se7en, TheGame, FightClub, PanicRoom), ολοκλήρωσε πρόσφατα μια ταινία με τίτλο «Zodiac», η οποία βασίζεται στην υπόθεση του Zodiac, έτσι όπως την παρουσιάζει, μέσα από τα βιβλία του, ο RobertGraysmith.Το trailerτης ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε πιό κάτω.

zodiacposter.jpg

Μουσική

Πολλά heavymetalκαι punkrockσυγκροτήματα έχουν αποτίσει φόρο τιμής στους φόνους του Zodiac.Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι Slayer, με το τραγούδι τους «Gemini» του 1996, οι Macabre με το τραγούδι «Zodiac» και το punkσυγκρότημα του Σαν Φρανσίσκο TheZodiacKillers.Τέλος, το συγκρότημα Balzac έχει κάνει αρκετά μουσικά βιντεοκλίπ, στα οποία εμφανίζεται ο Zodiac, καθώς και μια μικρού μήκους ταινία τρόμου.

Βιβλιογραφία

-Crime Library

-«Zodiac» – Robert Graysmith

-www.answers.com

-IMDb

front-page-detective.jpg

14 σκέψεις σχετικά με το “Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου II”

  1. Μάλιστααα!!! Εγώ μόνο το Bulittκαι Dirty Harry έχω δει απ΄αυτά, γιατί τρέμω τα θρίλερ! 🙂

  2. τι δουλειά έκανες βρε παιδί μου. μπράβο…

  3. Πολύ πριν από την εποχή του web ο zodiac δημιούργησε μια πολύπλοκη περσόνα. Ίσως και γι αυτό ασχολήθηκαν ύστερα τόσοι πολλοί μαζί του.
    Το γεγονός ότι η μορφή της περσόνας ήταν δανεισμένη από το μυθιστόρημα the most dangerous game, όπου ένας πρώην κυνηγός θηραμάτων στρέφεται στο κυνήγι ανθρώπων, μας υποδηλώνει κάποια πράγματα για τον serial killer.
    Στο μυθιστόρημα ο Zaroff ισχυρίζεται ότι προτιμά αυτό το κυνήγι επειδη είναι πιο δίκαιο, αφού ο άνθρωπος ως έξυπνο θήραμα έχει πολλές ευκαιρίες για να γλυτώσει. Ο Zodiac όμοια διαλέγει ανθρώπους μέσα στην πόλη, τους οποίους εξοντώνει με όπλα κοντινής δράσης για να κάνει πιο ίσους τους όρους επιτυχίας μεταξύ θύτη και θύματος.
    Σε πολλούς δίνει επίσης την ευκαιρία να διαφύγουν κατά τη διάρκεια μιας περιπλάνησης στους δρόμους.
    Το παιχνίδι που παίζει συνεχώς με τις διωκτικές αρχές και τις εφημερίδες, ίσως δείχνει ότι είναι πρώην μπάτσος που ζητάει την εκδίκησή του γελοιοποιώντας την αστυνομία.
    Το σχεδίασμα της βομβιστικής διάταξης δείχνει ότι είχε γνώσεις εκρηκτικών και ταλαντευόταν αν θα γινόταν και ο πρώτος μαζικός τρομοκράτης στην δυτική ακτή.

  4. Είδα εχτές το Zodiac του Alex Bulkley, εν αναμονή της ταινίας του Φίντσερ. Αισχρή κι απαράδεκτη μπαλαφάρα ολκής, καλύτερα να μην τη διαφήμιζες.

  5. @Renata, εγώ τα λατρεύω!

    @Gabrielle, ευχαριστώ, γλυκέ μου!!!

    @Νικ, εξαιρετικά ανδιαφέροντα αυτά, ευχαριστούμε που τα μοιραστήκατε μαζί μας.

    @Τρελοφαντασμένη, και γι αυτό έγινε μύθος.

    @Jago, δεν το διαφημίζω, όπως βλέπεις. Απλά φρόντισα να κάνω μια, όσο το δυνατόν, πιο πλήρη αναφορά στις ταινίες που, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, είχαν επιρροές από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν αναφέρομαι πουθενά στην καλλιτεχνική τους αξία. 🙂

  6. @Alex, οι φόνοι σταμάτησαν το ίδιο ξαφνικά, όπως είχαν αρχίσει. Εικάζουν ότι ο Zodiac είτε πέθανε, είτε εκτίει μακρόχρονη ποινή φυλάκισης για κάποιο άλλο έγκλημα, το οποίο δεν συνδέθηκε με τους συγκεκριμένους φόνους. Είναι μια άλυτη υπόθεση.

  7. Σίγουρα η ταινία του David Fincher βρίκσεται πιο κοντά στα πραγματικά γεγονότα και δίνει την δική της εκδοχή στο ποιός ηταν πραγματικά ο Zodiac σε αντίθεση με την ταινία «The Zodiac» του Alex Bulkley.Το γεγονός πάντος οτι αρκετοί προσπάθησαν να κλέψουν την φήμη του δολοφόνου και να τρομοκρατίσουν τον κόσμο είναι και έκανε την υπόθεση πιο δύσκολο για να λυθεί

  8. ΗΡΘΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG.. ΑΡΤΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Κ ΔΟΜΗ,ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ Κ ΣΩΣΤΗ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.. ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ Κ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ AMITYVILLE Κ ΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΣΑΣ Κ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΗΓΕΣ! Κ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!

  9. To τραγουδι Gemini των Slayer ειναι ενα απο τα πολλα τραγουδια τους που μιλουν για serial killers.Αλλα παρομοια κοματια ειναι το dead skin mask που μιλα για την δραση του Mr.Gein…..
    Οσο για το σημαδι του zodiac πραγματι συμβολιζει τον ζοδιακο κυκλο διαφορων παγανιστικων θρησκειων οπως των αρχαιων ελληνων και και δεν ειναι συμβολο του χριστιανισμου που συχνα το συνανταμε σε εκλησιες δηλ τον σταυρο μεσα σε κυκλο.

  10. Ο Ted Kaczynski υπήρξε μέλος της συμμορίας του Μάνσον ; Kαι συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπλοκή στην υπόθεση Zodiac ; Ισχύουν πράγματι αυτά ; Γιατί αλλιώς τα έχω ακούσει.

  11. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της πραγματικά αλλόκοτης υπόθεσης είναι το «παιχνίδι» του Zodiac με την αστυνομία και τη δημοσιότητα.

Σχολιάστε