Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου III

clipping_zodiac.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Στις 17 Νοεμβρίου του 1989, το 75ο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, έλαβε μια επιστολή που άρχιζε με τη φράση: «Εδώ Zodiac». Το γράμμα απευθυνόταν στο εγκληματολογικό και περιείχε μια προειδοποίηση για 12 φόνους, έναν για κάθε ζώδιο. Ο δολοφόνος ισχυρίζονταν πως ο πρώτος φόνος είχε ήδη συμβεί. Χωρίς ενδεικτικά στοιχεία να συνδέουν το γράμμα με κάποιο έγκλημα, η αστυνομία το εξέλαβε ως φάρσα. Τίποτε άλλο δεν συνέβη για τους επόμενους 5 μήνες.

tb_notorious09.gifΣτις 8 Μαρτίου του 1990μ στις 01.45’ π.μ., ο Mario Orozco πυροβολήθηκε στην πλάτη από έναν μυστηριώδη σκοπευτή, ενώ περπατούσε στο Μπρούκλιν. Ο Mario θα επιζήσει της επίθεσης.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 29 Μαρτίου 1990, ο 34χρονος German Montenedro από το Equador, επιστρέφει σπίτι του μισομεθυσμένος, ύστερα από έναν καυγά που είχε με τη φίλη του. Ξαφνικά ο German πέφτει κάτω πυροβολημένος, χτυπά το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο και μένει αναίσθητος. Η σφαίρα χτύπησε τον άντρα στην αριστερή πλευρά, τρύπησε το συκώτι και σταμάτησε στη δεξιά πλευρά. Ο German συνήλθε μέσα σε πόνους, αλλά ζωντανός. Κατάφερε να φτάσει στο σπίτι του πατέρα του και να διαμετακομιστεί στο νοσοκομείο. Ήταν ο δεύτερος επιζών του μυστηριώδους εκτελεστή.

Μόλις δυο μέρες είχαν περάσει, όταν ο 78χρονος Joe Proce περπατούσε, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην περιοχή του Queens, κοντά στο σπίτι του. Ένας άγνωστος τον πλησίασε και μετά από έναν σύντομο διαπληκτισμό για χρήματα, τον πυροβόλησε χαμηλά στην πλάτη, καταστρέφοντας το νεφρό του. Οι γείτονες του Joe κάλεσαν ασθενοφόρο, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε εγχείριση, με επιτυχή έκβαση. Ο Joe πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο, τρεις μήνες αργότερα.

4a.jpgΣτις 6 Ιουνίου η εφημερίδα New York Post λαμβάνει μιαν επιστολή που απευθύνεται στον εκδότη. Την υπογράφει ο Zodiac, με τον κύκλο και τον σταυρό, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις τρεις επιθέσεις και αναφέρει τα ζώδια των θυμάτων. Επίσης δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει, μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό των ζωδίων.

Περνούν 13 μέρες πριν η εφημερίδα δημοσιεύσει για το κοινό τις απειλές του Zodiac. Δυο μέρες αργότερα, ένας τέταρτος πυροβολισμός λαμβάνει χώρα. Ο Larry Parham κοιμόταν σε ένα παγκάκι του Central Park, όταν ο άγνωστος, που όλοι πλέον αποκαλούσαν Zodiac, τον πυροβόλησε στο στήθος. Η σφαίρα δεν χτύπησε την αορτή, αλλά βγήκε από το σώμα του μέσω της δεξιάς μασχάλης. Επειδή ήταν πολύ νωρίς το πρωί, πέρασαν δυο ώρες πριν το ασθενοφόρο φτάσει στον τόπο του εγκλήματος και μεταφέρει το θύμα στο νοσοκομείο. Αν και είχε χάσει πολύ αίμα, επέζησε. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα σημείωμα που έφερε το γνωστό σημάδι του Zodiac.seda.jpg

H New York Post λαμβάνει μια δεύτερη επιστολή από τον Zodiac, στην οποία περιγράφει την απόπειρα του Central Park. Στην επιστολή υπάρχει και ένα σκίτσο του αυθεντικού Zodiac, που είχε δράσει στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’60, και που ο δολοφόνος έχει αντιγράψει από το βιβλίο του Robert Graysmith. Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με τον Graysmith για να επιβεβαιώσει ότι κάποιος από τους αρχικούς υπόπτους δεν είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Ο Graysmith το επιβεβαίωσε.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης κυκλοφορεί μιαν αφίσα με καταζητούμενο έναν μαύρο άντρα, ο οποίος είχε θεαθεί να συνομιλεί με τον Larry πριν αυτός πυροβοληθεί. Ανακρίνουν αρκετούς που μοιάζουν με τον άντρα στην αφίσα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αστρολόγοι προβλέπουν πως το επόμενο θύμα θα ανήκει στο ζώδιο του Λέοντα, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν όσοι ανήκαν στο ζώδιο αυτό.

clipping_zodiachunt.jpg

Οι επιθέσεις του Zodiac σταματούν για δυο, περίπου, χρόνια. Στις 10 Αυγούστου του 1992 η Patricia Fonti περιπλανιόταν στο Highland Park και ζητούσε τσιγάρα από τους περαστικούς. Ένας άντρας προσφέρθηκε να της δώσει όσα ήθελε, αρκεί να τον ακολουθούσε, όπως και έγινε. Η πρώτη σφαίρα πέρασε μέσα από το σώμα της. Περπατούσε ακόμη ενώ δέχτηκε τη δεύτερη, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ο Zodiac την κλώτσησε κι εκείνη ζούσε ακόμη. Τότε τράβηξε ένα μαχαίρι και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Οι ιατροδικαστές μέτρησαν πάνω από 100 μαχαιριές. Η Patricia ήταν το πρώτο άμεσο θύμα του Zodiac.

Δέκα μήνες αργότερα, στις 4 Ιουνίου του 1993, o Jim Weber πυροβολήθηκε στα οπίσθια και επέζησε. Το επόμενο θύμα δεν ήταν τόσο τυχερό. Ο Zodiac πυροβόλησε τον Joseph Diacone εξ επαφής στο λαιμό, τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου 1993. Στις 2 Οκτωβρίου του 1993, ο Zodiac θα χτυπούσε ξανά. Η Diane Ballard πυροβολείται στο λαιμό. Η σφαίρα δεν χτυπά ζωτικές αρτηρίες. Ο Zodiac τρέπεται σε φυγή, πιστεύοντας πως η Diane είναι νεκρή, αλλά εκείνη θα επιζήσει.

seda2.jpg

Έχουν περάσει 4 χρόνια με τους πυροβολισμούς του Zodiac στη Νέα Υόρκη, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί, μα η αστυνομία δεν έχει προβεί σε συλλήψεις, ούτε έχει ενδείξεις για την ταυτότητα του δολοφόνου. Στις 10 Μαρτίου του 1994, ο αστυνομικός Brian Fleming σταματά έναν νεαρό ισπανικής καταγωγής, με την υποψία ότι οπλοφορεί. Κατά τη σωματική έρευνα, ο Flemming βρίσκει ένα στιλέτο και ένα όπλο με μια σφαίρα των 22 χιλιοστών. Ο Heriberto Seda συλλαμβάνεται για οπλοκατοχή. Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία, λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα του Seda κι εκείνος προφυλακίζεται. Την επόμενη μέρα βγαίνει με εγγύηση. Από σφάλμα της αστυνομίας τοποθετείται λανθασμένη ετικέτα στο όπλο, δεν το εξετάζουν και το καταστρέφουν. Οι κατηγορίες αποσύρονται, τα αρχεία σφραγίζονται και, με εντολή δικαστηρίου, τα δακτυλικά αποτυπώματα του Seda καταστρέφονται. Ο Seda είναι ελεύθερος.

Στις 3 Αυγούστου του 1994, η New York Post λαμβάνει μιαν ακόμα επιστολή από τον Zodiac, στην οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις5a.jpg επιθέσεις στην Patricia Fonti και στον Jim Weber.

O Zodiac θα εξαφανιστεί ξανά. Η αστυνομία, έχοντας πάρει δακτυλικά αποτυπώματα από τις επιστολές, αρχίζει να τα συγκρίνει με εκείνα οποιουδήποτε συλλαμβάνει στην περιοχή, χωρίς αποτέλεσμα. Σε μία περίπτωση, εξετάστηκαν κρυφά και τα ούρα ενός υπόπτου με την ελπίδα να ταιριάξουν στο τεστ DNA με το σάλιο από τους φακέλους των επιστολών του Zodiac. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ας γυρίσουμε, όμως στον Heriberto Seda.

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1967. Ο Seda ήταν πολύ θρησκευόμενος και πήγαινε τακτικά στην εκκλησία. Ζούσε με τη μητέρα του και την ετεροθαλή αδελφή του στην Ανατολική Νέα Υόρκη. Δεν εργαζόταν και συχνά ήταν αποτραβηγμένος στον εαυτό του. Σε ηλικία 16 ετών ο Seda παράτησε το σχολείο και συνελήφθη να οπλοφορεί.

9a.jpgΟ Seda κακοποιούσε την αδελφή του Reyes και τη βίαζε κατ’ επανάληψη. Κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας μαζί της και με τον φίλο της, στις 18 Ιουνίου του 1996, ο Seda τράβηξε όπλο και απείλησε το ζευγάρι. Ενώ ο φίλος της Reyes κρύφτηκε στο υπνοδωμάτιο, εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει από την κύρια είσοδο. Ο Seda την πυροβόλησε στα οπίσθια. Τραυματισμένη, κατάφερε να ζητήσει καταφύγιο σε ένα γειτονικό διαμέρισμα, απ’ όπου κάλεσε την αστυνομία.

Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, ο Seda οχυρώθηκε στο διαμέρισμα και άρχισε να ανταλλάσσει πυροβολισμούς μαζί τους. Μετά από έναν 15λεπτο καταιγισμό πυρών, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Seda και του ντετέκτιβ Joey Herbert. Μετά από τρεις ώρες ήρεμων συνομιλιών ο Seda παραδόθηκε στον Herbert. Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα ανακάλυψαν πολλά όπλα, ακόμα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

8437825.jpg

Μετά τη σύλληψή του ο HeribertoEddieSeda, κατηγορήθηκε για επίθεση, απόπειρα δολοφονίας και για την κατοχή όλων αυτών των όπλων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα. Του ζήτησαν να γράψει την ομολογία του και εκείνος δέχτηκε ευχαρίστως. Στη συνέχεια του ζήτησαν να τη συμπληρώσει με τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών. Ο Seda υπάκουσε πρόθυμα, φαινόταν, μάλιστα, να διασκεδάζει με την όλη υπόθεση. Όταν ο ντετέκτιβ Danny Powers πήρε στα χέρια του τη χειρόγραφη κατάθεση του Seda, παρατήρησε τη χρήση συμβόλων, ένα από τα οποία έμοιαζε με σταυρό. Ο Powers μίλησε γι αυτό στον Joey Herbert, ο οποίος εξέτασε με τη σειρά του το χειρόγραφο και απεφάνθη έκπληκτος: «Αυτός είναι ο Zodiac!». Οι επιστολές του Zodiac ανασύρθηκαν από το αρχείο και τις συνέκριναν με το χειρόγραφο του Seda. Το ίδιο έγινε και με τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Η ανάκριση του Seda ξανάρχισε.

8a.jpgΌσο οι ντετέκτιβς Joey Herbert και Louie Savarese ανέκριναν τον Seda για την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, ήταν ομιλητικότατος. Όταν η συζήτηση στράφηκε στον Zodiac, o Seda σφράγισε τα χείλη του και κοίταζε το πάτωμα. Οι ντετέκτιβς είχαν τις απαντήσεις τους. Στο μεταξύ, γραφολόγοι και ειδικοί επί των αποτυπωμάτων εργάζονταν σκληρά. Η απόφαση ήταν ομόφωνη: ο Zodiac και ο Seda ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο! Οι ντετέκτιβς ζήτησαν από τον Seda να ομολογήσει. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις εξαντλητικές ώρες συνομιλιών πριν αρχίσει να μιλάει για τους φόνους και υπογράψει την πλήρη ομολογία του. Ο Seda κατηγορήθηκε ως ο δολοφόνος Zodiac.

Η δίκη του άρχισε στις 15 Μαΐου του 1998 στο Queens της Νέας Υόρκης και διήρκεσε πέντε εβδομάδες, στο τέλος των οποίων κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός άλλου. Ο δικαστής Robert Hanophy καταδίκασε τον Seda σε 82 χρόνια φυλάκισης, τα οποία αργότερα αυξήθηκαν σε 152.

kissofscorpion040412_175.jpgΣήμερα είναι έγκλειστος στις φυλακές Attica και χαίρεται τον έρωτα με έναν τρανσέξουαλ συγκρατούμενό του,kissofscorpion040412_6_175.jpg που ακούει στο όνομα Synthia-China Blast. Θεωρούνται «παντρεμένοι» αλλά η μητέρα του Eddie, η οποία κάθε βδομάδα τον επισκέπτεται στη φυλακή ταξιδεύοντας για οκτώ ώρες με το λεωφορείο, αγνοεί τα πάντα για τη «νύφη» της. Ο Eddie ισχυρίζεται πως δεν είναι ομοφυλόφιλος και ήταν η θηλυκή πλευρά της Synthia που τον γοήτευσε.

Της ζωγραφίζει κουνελάκια και γατάκια,

kissofscorpion040412_4_175.jpg

της γράφει γράμματα στα οποία υπογράφει ως Zodiac

sedamessage2.jpg

κι εκείνη έχει κάνει τατουάζ με τα ζώδιά τους.

kissofscorpion040412_5_175.gif

Βιβλιογραφία

«Sleep My Little Dead: The True Story of the Zodiac Killer» – Kieman Crowley

sedabook1.jpg

10 σκέψεις σχετικά με το “Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου III”

  1. Γιατί του την βάρεσε και πήρε το παρατσούκλι ενός παλαιότερου δολοφόνου τους εξήγησε;

  2. Δεν είναι μόνο ο zodiac αλλά και άλλοι διαβόητοι δολοφόνοι κατά συρροήν που «ενέπνευσαν» μεταγενέστερα, διαταραγμένες προσωπικότητες ώστε να μιμηθούν το μακάβριο έργο τους. Πάράδειγμα, οι φόνοι του Τζακ του Αντεροβγάλτη που βρήκαν μιμητή περίπου 100 χρόνια αργότερα από τους αυθεντικούς. Είναι προφανές ότι ο τύπος και η κοινή γνώμη προσδίδουν στους δολοφόνους και στις πράξεις τους αίγλη pop idol μετατρέποντάς τους σε αστέρες που λατρεύουμε να μισούμε.
    Doll θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για τον John Douglas (τον διάσημο profiler του FBI) και για το βιβλίο του The Crimes that Haunt Us στο οποίο επανεξετάζει όλες τις άλυτες ή με αμφισβητισιμες λύσεις υποθέσεις που στοίχειωσαν την παγκόσμia ιστορία του εγκλήματος. Ετοιμάζομαι να το παραγγείλω από το amazon!

  3. Ναι αλλα αυτος έκανε τους τελευταίους φόνους …τους άλλους πριν στη δεκαετία των 60’s ποιος τους έκανε…γιατι αυτός γεννηθηκε το 67 άρα υπήρχε κι άλλος Zodiac πριν…?

  4. Όπως πάντα πολύ ωραία! Και επίκαιρα! Χτες έκανα μια βόλτα από έναν κινηματογράφο και είδα ότι παιζόταν η ταινία «Οι δολοφόνοι των μοναχικών καρδιών» ενώ το «Zodiac» είναι στα προσεχώς!

  5. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ?ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΥΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ?ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΟDIAC ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ?SORRY AΛΛΑ Δ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ….ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΒLΟG EΙΝΑΙ TEΛEIO!!!!!!!!!ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ SERIAL KILLER ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ…ΠΟΛΛΑ ΕΙΠΑ..ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!

  6. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τον Zodiac:

    1. Τα δύο πρώτα μέρα του άρθρου «Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου» αναφέρονται στον original Zodiac, που έδρασε τη δεκαετία του 60 στο San Francisco. Δεν συνελήφθη ποτέ και οι φόνοι σταμάτησαν το ίδιο ξαφνικά, όπως είχαν αρχίσει.

    2. Το τρίτο μέρος του άρθρου, αναφέρεται στον Heriberto Seda, που έδρασε στη Νέα Υόρκη, σχεδόν 30 χρόνια αργότερα από τον Zodiac. Χρησιμοποίησε το όνομα και το θρύλο του, αλλά αυτός συνελήφθη. Γι αυτό και το τρίτο μέρος του άρθρου δεν συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα «Ανεξιχνίαστα Εγκλήματα».

  7. O zodiac υπέπεσε σε πληθώρα λαθών πριν 40 χρόνια λάθη όμως που για εκείνη την εποχή ευτυχώς για αυτόν δεν του στοίχισαν… αν έκανε τα ίδια πράγματα τώρα ήταν υπόθεση λήγον ημερών να ανακαλυφθεί..

  8. @Chameleon, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας. Με την προϋπόθεση πάντα πως θα εξακολουθούσε να εγκληματεί στην Αμερική. 🙂

Σχολιάστε