Μέθοδοι εκτέλεσης: 3. Αποκεφαλισμός με ξίφος ή τσεκούρι

firstheadinggg.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Ο αποκεφαλισμός, με ξίφος ή τσεκούρι, πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Όπως και ο απαγχονισμός ήταν μια φθηνή μέθοδος εκτέλεσης από την αρχαιότητα, τότε που ένα ξίφος ή ένα τσεκούρι ήταν πάντα πρόχειρο.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον αποκεφαλισμό λιγότερο ατιμωτική και λιγότερο επώδυνη μέθοδο εκτέλεσης, σε σύγκριση με άλλες που ήταν σε χρήση εκείνη την εποχή. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνήθιζε να αποκεφαλίζει τους πολίτες της, ενώ σταύρωνε τους υπόλοιπους.

400px-beheading.jpg

482px-beheading_duke_somerset.jpg

beheadinnng.jpg

Ο αποκεφαλισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία μέχρι τον 20ο αιώνα, αλλά σήμερα εφαρμόζεται μόνο στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Υεμένη και το Ιράν. Στο Ιράν αποκεφαλίστηκε ένας άνδρας το 2003, ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια. Στο Κατάρ και στην Υεμένη είναι ακόμα σε ισχύ, αν και δεν έχουν σημειωθεί εκτελέσεις με αυτό τον τρόπο.

saudi.jpg

Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν σε χρήση μέχρι το 1747 και ήταν ο καθιερωμένος τρόπος εκτέλεσης στη Νορβηγία (καταργήθηκε το 1905), στη Σουηδία (μέχρι το 1903), στη Δανία και την Ολλανδία (καταργήθηκε το 1870) και χρησιμοποιήθηκε μερικώς στη Γαλλία μέχρι το 1792, οπότε και άρχισε η χρήση της γκιλοτίνας. Στη Γερμανία ο τελευταίος αποκεφαλισμός έγινε το 1938.

mary-cipher-execution.jpg

Η Κίνα, επίσης, εφήρμοσε τον αποκεφαλισμό ευρέως, μέχρι την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία, οπότε και τον κατήργησαν, τον 20ο αιώνα.

beheadiiiing.jpg

beheading2.jpg

beheadingee.jpg

beherrading.jpg

execution-beheadingqt.jpg

Η Ιαπωνία χρησιμοποιούσε τον αποκεφαλισμό ως μέθοδο εκτέλεσης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και τον εγκατέλειψε για τον απαγχονισμό.

beheadingjapan.jpg

pow-beheading.jpg

Υπήρχαν δύο διαφορετικοί τρόποι αποκεφαλισμού – με ξίφος και με τσεκούρι. Όταν κάποιος επρόκειτο να αποκεφαλιστεί με ξίφος, τον έβαζαν να γονατίσει και στη Γερμανία επέτρεπαν στις γυναίκες να είναι καθιστές.

beeeheading.jpg

Ένα τυπικό ευρωπαϊκό ξίφος εκτέλεσης είχε μήκος 90-120 εκατοστά και 5-6,5 εκατοστά πλάτος. Η λαβή του ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί ο δήμιος να το κρατά και με τα δύο χέρια για μεγαλύτερη δύναμη. Ζύγιζε γύρω στα 2 κιλά.

basle_1552.jpg

Όταν το επιλεγμένο όπλο εκτέλεσης ήταν το τσεκούρι, ήταν απαιτητό ένα κούτσουρο, συχνά σκαλισμένο ώστε να έχει υποδοχή για το λαιμό. Το κούτσουρο μπορούσε να είναι δύο ειδών. Ψηλό, 45-60 εκατοστά, και ο καταδικασμένος σε θάνατο γονάτιζε μπροστά του και έβαζε το λαιμό του στο κοίλο μέρος που είχαν σκαλίσει. Σε αυτή τη θέση, με το κεφάλι να κλίνει ελαφρά προς τα εμπρός, ο λαιμός του θανατοποινίτη αποτελούσε ευκρινέστερο στόχο για το δήμιο. Το ψηλό κούτσουρο χρησιμοποιήθηκε στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια της εφαρμογής του συγκεκριμένου τρόπου εκτέλεσης, και ήταν κοινή πρακτική στη Γερμανία μέχρι το 1930.

axe2.jpg

Μερικές χώρες χρησιμοποιούσαν ένα χαμηλό κούτσουρο. Σε αυτή την περίπτωση, το προς εκτέλεση πρόσωπο, ξάπλωνε στο πάτωμα και έβαζε το λαιμό του στο χαμηλό κούτσουρο, ύψους μερικών εκατοστών. Αυτός ο τρόπος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε στη Σουηδία σε περίπου 600 άτομα, μεταξύ των οποίων και 200 γυναίκες, κατά τον 19ο αιώνα, μέχρι που ο αποκεφαλισμός με τσεκούρι αντικαταστάθηκε από τη γκιλοτίνα.

sweden.jpg

Το σχέδιο από πάνω δείχνει την εκτέλεση της 48χρονης Anna Månsdotter, στο Kristianstad, στη Νότια Σουηδία, στις 7 Αυγούστου του 1890. Ήταν η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Σουηδία και είχε καταδικαστεί για τον στραγγαλισμό της νύφης της, Hanna Johansdotter. Η Anna είχε αιμομικτική σχέση με το γιο της Per, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τη συνεργία του στο έγκλημα.

behead.jpg

Το χαμηλό κούτσουρο παρουσίαζε μερικές δυσκολίες κατά την εκτέλεση. Η γωνία στην οποία βρισκόταν το τσεκούρι κατά την κάθοδό του προς το λαιμό του καταδικασμένου ήταν τέτοια, που καθιστούσε πιο δύσκολο τον αποκεφαλισμό με ένα μόνο κτύπημα. Στην περίπτωση της Anna, πέρασε πάνω από την κάτω της σιαγώνα, αφήνοντάς τη κολλημένη στο λαιμό της.

gray.jpg

Τα τσεκούρια ήταν επίσης δύο ειδών και αποτελούσαν εξελίξεις του κοινού τσεκουριού των ξυλοκόπων. Στη Βρετανία χρησιμοποιούσαν ένα με λεπίδα ύψους περίπου 50 εκατοστών και πλάτους 25. Η λαβή είχε μήκος 152,5 εκατοστά. Στη Γερμανία το τσεκούρι που χρησιμοποιούσαν ήταν μια μεγαλύτερη εκδοχή του μπαλτά του χασάπη με αρκετά μακριά λαβή ώστε ο δήμιος να μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια. Σε κάποιες από τις επαρχίες της Γερμανίας χρησιμοποιούσαν το τσεκούρι και το ψηλό κούτσουρο για τους αποκεφαλισμούς. Οι εκτελέσεις γίνονταν δημόσια μέχρι το 1851. Σε άλλες επαρχίες χρησιμοποιούσαν το ξίφος ή τη γκιλοτίνα.

Το 1938, ο Hitler θέσπισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλες οι μελλοντικές εκτελέσεις θα γίνονταν με απαγχονισμό ή γκιλοτίνα. Η τέως Δυτική Γερμανία κατήργησε τη θανατική ποινή το 1951 και η τελευταία εκτέλεση έλαβε χώρα το 1949.

200_execution.jpg

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον αποκεφαλισμό με ξίφος ως θανατική ποινή για δολοφονίες, βιασμούς, εμπορία ναρκωτικών, σοδομισμό, ένοπλη ληστεία και αποστασία. 45 άνδρες και 2 γυναίκες αποκεφαλίστηκαν το 2002, 52 άνδρες και 1 γυναίκα το 2003 και 35 άνδρες και 1 γυναίκα το 2004. Το 2005 ο αριθμός των εκτελέσεων ανέβηκε, φθάνοντας τους 88 άνδρες και 2 γυναίκες, ενώ το 2006 μειώθηκε στους 35 άνδρες και 4 γυναίκες.

beheaded.jpg

Στους καταδικασμένους και των δύο φύλων δίνονται ηρεμιστικά και στη συνέχεια μεταφέρονται με κλούβα της αστυνομίας σε μια πλατεία ή σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων, που είναι και η συνηθισμένοι τόποι εκτελέσεων. Η εκτέλεση ορίζεται πάντα μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Η αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο και απλώνει στο έδαφος ένα μπλε πλαστικό φύλο, 16 τετραγωνικών μέτρων.

flog2.jpg

Ντυμένος με τα δικά του ρούχα, ξυπόλητος, με δεμένα χέρια και πόδια, ο καταδικασμένος οδηγείται από έναν αστυνομικό στο κέντρο του μπλε πλαστικού, όπου και γονατίζει με το πρόσωπο στραμμένο στη Mecca. Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών διαβάζει στο πλήθος το όνομα και το έγκλημα του μελλοθανάτου.

saudi_killings.jpg

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί για τους αποκεφαλισμούς ένα παραδοσιακό αραβικό γιαταγάνι, μήκους 100-110 εκατοστών. Ένας αστυνομικός παραδίδει το γιαταγάνι στο δήμιο κι εκείνος το υψώνει, στριφογυρνώντας το στον αέρα μια-δυο φορές για να προθερμάνει τους μύες του βραχίονά του. Στη συνέχεια πλησιάζει τον μελλοθάνατο από πίσω και τον ακουμπά με τη μύτη του σπαθιού στην πλάτη. Ο μελλοθάνατος υψώνει το κεφάλι του και ο δήμιος του το παίρνει με ένα μόνο κτύπημα.

sacuudi-beheading.jpg

Το κομμένο κεφάλι κυλάει αρκετά μέτρα πιο μακριά από το σώμα και νοσοκόμοι το περισυλλέγουν και το φέρνουν σε έναν γιατρό ο οποίος, φορώντας χειρουργικά γάντια, σταματά τον πίδακα του αίματος που αναβλύζει από το λαιμό. Στη συνέχεια ράβει το κεφάλι στο σώμα το οποίο, με τη σειρά του, τυλίγεται στο μπλε πλαστικό και μεταφέρεται με ασθενοφόρο στη φυλακή, στο κοιμητήριο της οποίας θάβεται σε τάφο χωρίς διακριτικά.

Οι αποκεφαλισμοί των γυναικών στη Σαουδική Αραβία δεν άρχισαν παρά τη δεκαετία του 1990. Πριν τις πυροβολούσαν. Μέχρι το τέλος του 2006, 40 γυναίκες είχαν αποκεφαλιστεί.

female_beheaded.jpg

Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις: Riyadh, Jeddah και Dahran. Οι σαουδάραβες δήμιοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι για το επάγγελμά τους, και η θέση περνάει από πατέρα σε γιο.

Ο αποκεφαλισμός είναι αποτελεσματική μέθοδος και τόσο ανθρωπιστική όσο οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη μέθοδος εκτέλεσης, αρκεί να γίνει σωστά. Όταν επιτυγχάνεται ο αποκεφαλισμός με ένα μόνο χτύπημα, η συνείδηση χάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Πεθαίνουν από σοκ και μη οξυγόνωση των ιστών (anoxia), οφειλόμενη στην αιμορραγία και την πτώση της πίεσης του αίματος σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Εντούτοις, επειδή οι μύες και οι σπόνδυλοι του λαιμού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, ενδέχεται να χρειαστούν πάνω από ένα χτυπήματα. Ο θάνατος επέρχεται από τον διαχωρισμό εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, μετά την αποκοπή των συνδετικών ιστών. Η συνείδηση χάνεται πιθανότατα μέσα σε 2 ή 3 δευτερόλεπτα.

Έχει αναφερθεί συχνά ότι τα μάτια και το στόμα ανθρώπων που έχουν αποκεφαλιστεί, έδειχναν σημεία κίνησης. Έχει υπολογιστεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αρκετό οξυγόνο το οποίο διαρκεί για περίπου 7 δευτερόλεπτα μετά την αποκοπή του κεφαλιού.

beheading.jpg

Ο αποκεφαλισμός απαιτεί έναν επιδέξιο δήμιο για να θεωρηθεί ανθρωπιστικός τρόπος εκτέλεσης, παρά το οξύμωρο της έκφρασης. Τα μάτια των μελλοθανάτων είναι δεμένα ώστε να μη βλέπουν το ξίφος και κινηθούν την κρίσιμη στιγμή. Πολύ συχνά επίσης, τόσο στους αποκεφαλισμούς με τσεκούρι και ξίφος, όσο και σε αυτούς με γκιλοτίνα, ο βοηθός του δήμιου κρατά τα μαλλιά του καταδικασμένου, ώστε να τον εμποδίσει να κινηθεί.

Όπως και νάχει, το θέαμα είναι τρομακτικό, λόγω της απίστευτης ποσότητας αίματος που εκτοξεύεται από τις αρτηρίες και τις φλέβες του λαιμού, της αορτής και της σφαγίτιδας φλέβας συμπεριλαμβανομένων,

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τον αποκεφαλισμό ως μέθοδο εκτέλεσης, έχουν σήμερα καταργήσει τη θανατική ποινή.

07500.jpg

22 σκέψεις σχετικά με το “Μέθοδοι εκτέλεσης: 3. Αποκεφαλισμός με ξίφος ή τσεκούρι”

  1. Tελικά νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό ιστολόγιο. Πάλι ξενύχτησα διαβάζοντας παλιές υποθέσεις. Όσο για τη σημερινή αναρτηση, τι να πω…Και μετά έρχονται στο φαρμακείο και παραπονιούνται για πονόλαιμο…Μπράβο για την εξαιρετική έρευνα.

  2. Εγώ πάντως βάρβαρο το βλέπω! Πολύύ!
    Κι αυτό με τη Σ.Αραβία, που ξαναγύρισε σε τέτοιες μεθόδους, καλό δεν είναι! 🙂

  3. Ενδιαφέρον…
    Βάρβαρο κι ανατριχιαστικό βέβαια, αλλά απλά δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Πολύ ενδιαφέρον…

    Πάνω στην κυρία Anna Månsdotter μπορούμε να κάνουμε μια πιο λεπτομερή ανάλυση;

  4. Λάθος. Επαναδιατυπώνω: Πάνω στην κυρία Anna Månsdotter μπορείτε να κάνετε μια πιο λεπτομερή ανάλυση;

  5. eutuxws pou to diabasa prwi apogeuma den nomizw oti tha koimomoun!!!
    pantws an katadikastei kapoios se uanato uparxoun endiaferontes tropoi ekteleseis!!!
    na rwtisw kai kati akoma
    giati ektelesan mono thn Anna Månsdotter kai oxi ton kai to gio ths!!!
    apories pou exw:!!!

  6. @Παναγιώτη, μας κακομαθαίνετε με τα καλά σας λόγια! 😀 Για να απαντήσω, όμως, σοβαρά πρέπει να πω ότι δουλεύουμε με πολύ κέφι στο «Έγκλημα και Τιμωρία» και αυτό φαίνεται. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

    @Ρενάτα, δεν θα έλεγα ότι η Σ. Αραβία ξαναγύρισε στη μέθοδο του αποκεφαλισμού, καθως ουδέποτε την εγκατέλειψε. Απλά το 1990 άρχισε να εκτελεί πάλι με αποκεφαλισμό και γυναίκες, ενώ μέχρι τότε τις απαγχόνιζε.

    @Μεγαλειοτάτη, παρόλο που το όνομα της Αnna Månsdotter είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Σουηδία (μαζί με την Sofia Maria Ekwall είναι οι πλέον γνωστές φόνισσες της χώρας), δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το έγκλημά της. Μαζί με το γιο της σχεδίασε και προχώρησε στη δολοφονία της νύφης της, αν και, στα χρόνια που ακολούθησαν, επικράτησε η άποψη ότι μόνο αυτή είχε πραγματοποιήσει το φόνο. Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι αιτία του φονικού ήταν οι σεξουαλικές σχέσεις που είχε με το γιο της. Καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο, αν και μόνο η δική της ποινή εκτελέστηκε, καθώς του γιου της μετατράπηκε σε ισόβια. Ο Per αποφυλακίστηκε, τελικά, το 1913 και πέθανε από φυματίωση το 1918.

    @Ν.Αgo, χε χε χε… Τα ανατριχιαστικότερα έπονται!!!

    @Gia, δες την απάντηση που έδωσα στη Μεγαλειοτάτη.

  7. Τώρα που το θυμήθηκα -και αν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος- αποκεφαλισμούς είχαμε και στην Ιαπωνία. Κατά την τελετή αυτοκτονίας των σαμουράι υπήρχε κι ένας δήμιος που τους αποκεφάλιζε, προφανώς για να μην υποφέρουν οι ευγενείς πολεμιστές.

  8. @Ax, Παναγιώτη, αχ!!!! Δείτε κάτω από τις φωτό της Κίνας! Λέει:

    «Η Ιαπωνία χρησιμοποιούσε τον αποκεφαλισμό ως μέθοδο εκτέλεσης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και τον εγκατέλειψε για τον απαγχονισμό¨.

    Και έχει και δυο φωτό από Γιαπωνέζικους αποκεφαλισμούς!!!!

  9. Όταν έγραψα για τη Σαουδική Αραβία, εννοούσα για τις γυναίκες , που ξανάρχισαν να εκτελούνται έτσι ! Δεν το ΄χα γράψει σωστά!

  10. Καλή μου doll το πρόσεξα. Διαβάζω με πολλή προσοχή και αμέριστο ενδιαφέρον όλες σου τις αναρτήσεις. Εκεί μιλάς όμως για εκτελέσεις. Εγώ μιλώ (αν και λίγο εκτός θέματος) όχι για εκτελέσεις εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά για την «τιμητική» τελετή του χαρακίρι.Αυτό φυσικά επιτείνει την ισχύ των όσων παραθέτεις. Οι Ιάπωνες εξάλλου λατρεύουν τα ξίφη (και τους ξιφίες).

  11. Α! και θα μου άρεσε να διαβάσω περισσότερα για τους φοβερούς «αγγέλους της λύτρωσης», τους δημίους.Πράγματι είναι ένα προσοδοφόρο επάγγελμα δεδομένής της ανεπάρκειας εργαζομένων και πράγματι είναι κληρονομικό.Ξέρω μάλιστα και μια περίπτωση όπου ο γιος αποκεφάλισε τον πατέρα του που είχε υποπέσει σε αδίκημα (στην Βοημία τον 16ο αιώνα)!

  12. Ενδιαφέρον το θέμα.
    Συνεισφέρω την περίπτωση αποκεφαλισμού με χορδή πιανου.
    Χρησιμοποιηθηκε απο τους χιτλερικούς για -νομίζω- τον φον καναρις.
    Κάπου αλλού?

  13. «Τα ανατριχιαστικότερα έπονται!!!»
    Πόσο περισσότερο ανατριχιαστικά;

    Αυτές οι μέθοδοι θανάτου, κανουν το στομάχι μου να σφίγγεται ασυναίσθητα.

    Η έρευνα (όπως πάντα άλλωστε) εξαιρετική.

  14. Να προσθέσω κι εγώ ότι η Ιαπωνία συνέχισε τους αποκεφαλισμούς (όχι ως δικαστική τιμωρία) μέχρι και τον Β΄ Π.Π. Συγκεκριμένως, ιάπωνες αξιωματικοί έκαναν μέχρι και διαγωνισμούς ταχύτητας αποκεφαλισμού με τα σπαθιά τους, εις βάρος κινέζων αιχμαλώτων. Για την πλάκα τους, δηλαδή!
    Στην φωτό ακριβώς πάνω από τη λεζάντα «Υπήρχαν δύο διαφορετικοί τρόποι αποκεφαλισμού …» φαίνεται ο αποκεφαλισμός αυστραλού αιχμαλώτου πολέμου από ιάπωνα αξιωματικό.

  15. @Παναγιώτη, ενδιάφέρον θέμα οι δήμιοι, θα το ψάξω! Μπορεί να έρθει ως συνέχεια των μεθοδων εκτέλεσης.

    @Underinformation, o Von Canaris απαγχονίστηκε (μαζί με άλλους) με χορδή πιάνου και δεν αποκεφαλίστηκε.

    @Μαριλένα, όρεξη νάχετε! 😛

    @Βαλιοκαλντόσκυλο, ευχαριστούμε για την πληροφορία και την παραπομπή.

  16. Αγαπητή Νίνα, το ιστολόγιο σας είναι πραγματικά εξαιρετικό.
    Το ανακάλυψα μόλις πρόσφατα, αλλά ομολογώ ότι το διαβάζω ανελλιπώς πλέον . . . (μήπως πρέπει να συμβουλευτώ κάποιν ειδικό γι’ αυτό??).
    Όσον αφορά τουσ αποκεφαλισμούς, είναι αληθές ότι οι κατάδικοι, πριν την εκτέλεση, έδιναν στους δημίους ένα νόμισμα ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι τελευταίοι θα ενεργούσαν ως καλοί επαγγελματίες (δηλ. τελειώνοντας την υπόθεση με ένα και μόνο χτύπημα ??)

  17. makari na ginotan pantou afto se foniades kai viastes,den 8a ipirxe egklimatikotita istera.

  18. εκεινο που εχω να πω .ειναι οτι δεν κατεβηκαμε ακομα απο το δενδρο….!!! θελουμε ακομα 100.000 χρονια.και ισως…..!

Σχολιάστε