Γεννημένοι δολοφόνοι, II

Προηγούμενο

311_1.jpg

Της Νίνας Κουλετάκη

Τι απέγινε η CarilAnnFugate;

Η Fugate, εκμεταλλευόμενη το ότι ήταν μόνο 14 ετών, από τη σύλληψη του Starkweather και μετά, υποστήριζε πως ήταν το αθώο θύμα του.Μετά από 18 χρόνια φυλάκισης, κατά τη διάρκεια των οποίων η κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα επικριτική μαζί της,της δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε, στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

fugate76.jpg

Η Fugateτο 1976

Μετά την αποφυλάκισή της μετακόμισε στο St. Johns του Michigan, μια μικρή αγροτική κοινότητα, ανάμεσα στο Lansing και Mt. Pleasant.Η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους, έγινε εξαιτίας ενός ζευγαριού, το οποίο την πλησίασε, αφού είχε δει στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για τους φόνους, και συνδέθηκε φιλικά μαζί της.

Εκτός από τη Fugate, στη μικρή πόλη έφτασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δημοσιογράφοι.Επειδή, όμως, δεν μπορούσαν να πάρουν συνέντευξη από την CarilAnn χωρίς την άδεια του Γραφείου Αναστολών της Νεμπράσκα, ενοχλούσαν τον περίγυρό της.Όταν έφτασαν στο St. Johns, το 1976, κανείς από τους κατοίκους δεν ήθελε να τους μιλήσει. «Γιατί δεν την αφήνετε ήσυχη;», τους ρώτησε ένας άντρας.Και μια γυναίκα τους είπε «Για όσο παραμένει ήσυχη, με εμάς είναι εντάξει».

Το 1983 η Fugate έγινε ξανά το επίκεντρο της προσοχής του έθνους, όταν εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που λεγόταν Ανιχνευτής Ψεύδους.Το πρόγραμμα, που μεταδιδόταν σε όλη την Αμερική, διέδωσε πως θα περνούσε τη Fugateαπό τον ανιχνευτή, για να επιβεβαιωθεί, ή όχι, η αθωότητά της.Η Fugateπέρασε το τεστ με επιτυχία.Στη συνέχεια, έδωσε μια συνέντευξη τύπου σε ένα μοτέλ, κατά την οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ένοιωσε δικαιωμένη από το πρόγραμμα, ισχυρίστηκε πως υπήρξε θύμα μαζικής υστερίας και υποστήριξε πως δεν είχε καταλάβει πως ο Starkweather είχε δολοφονήσει την οικογένειά της, παρά πολύ αργότερα μετά το γεγονός.

fugate83.jpg

Η Fugateτο 1983

Ο εισαγγελέας της υπόθεσής της τόνισε πως ήταν ένοχη και πως το δικαστήριο είχε αποφασίσει σωστά για την ενοχή της.Ισχυρίστηκε πως το τεστ ήταν ερασιτεχνικό και επιπόλαιο για να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Από την εποχή που η CarilAnnFugate απασχόλησε τον τύπο της χώρας της για τελευταία φορά, έχουν περάσει πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έζησε –και ζει- ήσυχα και χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.Οι τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές γι αυτήν ήταν πως εργαζόταν ως νοσοκόμα στην περιοχή του Lansing.Καθώς όμως, δεν είχε σπουδάσει, ούτε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος είχε εκδοθεί ποτέ στο όνομά της –τουλάχιστον το πατρικό- αν πράγματι εργάζεται στον ιατρικό κλάδο θα είναι ως ανειδίκευτη βοηθός.

Ταινίες

Το ζευγάρι αρσενικού-θηλυκού που βυθίζεται στην άσκοπη βία εναντίον γνωστών και αγνώστων, αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος κατά συρροή δολοφόνων.Στην ταινία NaturalBornKillersοι πρωταγωνιστές σκοτώνουν για να ικανοποιήσουν το θυμό τους και την τάση τουςνα ασκήσουν εξουσία πάνω σε εκείνους που θεωρούσαν κατώτερούς τους. Το θηλυκό, κακοποιημένο σεξουαλικά από έναν δεσποτικό και αηδιαστικό πατέρα, φαίνεται να εμπλέκεται στη βία σαν προέκταση του ερωτισμού του και σαν να αναζητά την ελευθερία της, ενώ το αρσενικό επιδιώκει απλά να ασκεί εξουσία.Είναιαρπακτικάπουτουςαρέσεινασκοτώνουν.

Δύο άλλες ταινίες με δολοφονικά ζευγάρια, τοBadlandsκαι το TrueRomanceδείχνουν πώς ένα ζευγάρι μπορεί να αναπτύξει ταυτόχρονα το δολοφονικό του ένστικτο, αφενός από εσωτερικές παρορμήσεις του καθενός από αυτούς και αφετέρου από το γεγονός πως υπάρχει δίπλα τους κάποιος που τους βλέπει να εξωτερικεύουν, μέσα από αποτρόπαιες πράξεις, τον χειρότερό τους εαυτό και, παρ’ όλα αυτά, τους αγαπάει και τους ενθαρρύνει.Μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση απολαμβάνει κάθε εκδήλωση προσοχής και ενδιαφέροντος από έναν άνδρα και ένας αρσενικός «μοναχικός λύκος» απολαμβάνει το θαυμασμό μιας γυναίκας.Η βία τους τονώνει, όσο περισσότερη τόσο καλύτερα.Μερικές φορές, σε αυτά τα ζευγάρια, το θηλυκό δεν είναι παρά μια παθητική παρουσία, ενώ άλλες είναι εξίσου ενεργητικό και σκληρό όσο το αρσενικό.Και κάπου, ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχει –ή νομίζουν πως υπάρχει- η «πραγματική αγάπη».

BADLANDS– Terrence Mallick – 1973

badlands.jpg

TRUE ROMANCE – Tony Scott – 1993

true_romance.jpg

NATURAL BORN KILLERS – Oliver Stone – 1994

naturalbornkillers.jpg

Μουσική

Το τραγούδι του Bruce Springsteen «Nebraska«, αναφέρεται στον Starkweather και στη Fugate.

Βιβλία

Το άρθρο αναφορικά με τη δράση των Starkweatherκαι Fugate βασίζεται, κατά μεγάλο μέρος, σε τρία βιβλία: το Wasteland: TheSavageOdysseyofCharlesStarkweatherandCarilAnnFugate του MichaelNewton, το TheMurderousTrailofCharlesStarkweather του J. M. Reinhardt και το BornBad: TheStoryofCharlesStarkweatherandCarilAnnFugate του J. Sargeant.

books.jpg

Οι συγγραφείς και των τριών βιβλίων δίνουν μια λεπτομερή και ακριβή εικόνα των γεγονότων που συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δολοφονική μανία του ζευγαριού.

mhp_starkweather.jpg

13 σκέψεις σχετικά με το “Γεννημένοι δολοφόνοι, II”

  1. Την ταινία Natural Born killers την έχω δει. Δεν είναι τυχαίος ο τρόμος που ένιωσα μπροστά στα ξεσπάσματα θυμού και βίας του Γούντι Χάρελσον. Συγκλονιστικός!

  2. Εγώ πιστεύω ότι κι αυτή- αν και μικρή σε ηλικία- καταλάβαινε πολύ καλά τι γινόταν, άσχετα αν μετά ήθελε να πλασαριστεί ως αθώο θύμα…

  3. @Renata, η ταινία ήταν καλή, αν και όχι απόλυτα πιστή στα πραγματικά γεγονότα.

    @ΜvsR, τς τς τς…. Με κάνετε να σκιάζομαι…

    @Αλεπού, κι εγώ το ίδιο πιστεύω.

  4. Κι εγώ… σιγά μη δεν καταλάβαινε. Τελικά οι γυναίκες μεγαλώνουν πολύ νωρίς και οι άντρες δεν το καταλαβαίνουν, κρίνοντας εξ ιδίων 😉

  5. @Idάκι, συμφωνούμε! 😉

    @Αλέξανδρε, δεν είμαι σίγουρη για το πότε είναι τραβηγμένη η φωτό, πάντως σίγουρα είναι ΜΕΤΑ τη δολοφονική εβδομάδα ή κατά τη διάρκειά της. το συγκλονιστοκό με αυτή την υπόθεση είναι η βία για τη βία, χωρίς κανέναν προσωπικό λόγο, χωρίς κανένα κίνητρο, χωρίς -έστω- καμία από τις εμμονές των κατά συρροή δολοφόνων. Αυθεντικοί γεννημένοι δολοφόνοι.

  6. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
    ΜΑ ΤΟ ΗΞΕΡΑ, ΨΑΞΕ ΨΑΞΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΒΡΙΣΚΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚ – ΘΗΣΑΥΡΟ!
    ΣΕ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΞΕΚΚΟΚΑΛΙΣΩ!
    Α…. ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΕ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑΡΑΤΑ! Α, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ…..

  7. Την ταινία Natural Born killers δεν την εχω δει αλλά τώρα που είδα λίγο από την ταινία θα ψάξω να τη βρω και να τη δω. Και θα συμφωνήσω με την άποψη του αλέξανδρου. Παράλληλα, η Fugate μπορούσε να αντιληφθεί τη συνεβαινε.

  8. @Ανδρόγυ, ευχαριστώ σας για τα τόσο ενθουσιώδη λόγια! 🙂

    @Hello, να τη δεις την ταινία, είναι σοκαριστική!

  9. την ταινία την έχω δεί και είναι πολλή ωμή βία. και εγώ συμφωνώ οτι αυτή καταλάβαινε τι γινόταν

  10. πραγματικά απίστευτο σάιτ..είσαι τρομερή σε βαθμό κακουργήματος.. Σήμερα σε βρήκα και θα είμαι συχνή επισκέπτης όπως όλα δείχνουν

Σχολιάστε