Τα δέκα επαγγέλματα που επιλέγουν οι ψυχοπαθείς

psychopath-pathological-narcissist.jpgΤης Νίνας Κουλετάκη

Τον Μάιο του 2013, είδε το φως της δημοσιότητας, με τη μορφή βιβλίου, μια μεγάλη έρευνα που ολοκλήρωσε ο ψυχολόγος Kevin Dutton.

Στον σημερινό, διαταραγμένο σε όλα τα επίπεδα, κόσμο μας, πολλοί αναρωτιούνται αν ο καθ’ όλα αξιοπρεπής και φιλήσυχος συνάδελφός τους στη δουλειά, θα «χτυπήσει» πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ως ο επόμενος ψυχοπαθής δολοφόνος με το πριόνι.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του νέου βιβλίου, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα τα οποία προσελκύουν ψυχοπαθείς, περισσότερο από άλλα.  Μέσα στην λίστα αυτή, βρίσκονται τα επαγγέλματα του δημοσίου υπαλλήλου (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του πολιτικού), του δικηγόρου και του απασχολούμενου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα!

Ο ψυχολόγος Kevin Dutton, συγγραφέας του βιβλίου The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success” (Η Σοφία των Ψυχοπαθών: Τι μπορούν να μας διδάξουν για την επιτυχία οι Άγιοι, οι Κατάσκοποι και οι Σειριακοί Δολοφόνοι), κατάρτησε ένα Τοπ Τεν με τα πλέον προσφιλή και πλέον απεχθή επαγγέλματα στους ψυχοπαθείς.

Kevin Dutton
Kevin Dutton

Όπως σημειώνει η Journal of Abnormal Psychology, η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από αντικοινωνική συμπεριφορά, εγωϊσμό, εγωκεντρισμό, τάση για χειραγώγηση, αναισθησία και έλλειψη ενσυναίσθησης

Αλλά σε μια συνέντευξή του στο Smithsonian.com, ο Dutton δήλωσε πως ένας από τους λόγους που έγραψε το βιβλίο ήταν για να διαλύσει δυο μύθους αναφορικά με τους ψυχοπαθείς: ότι όλοι είναι ή τρελοί ή κακοί, ο πρώτος, και ότι η ψυχοπάθεια είναι μια κατάσταση απόλυτη, είτε είσαι ψυχοπαθής, δηλαδή, είτε δεν είσαι.  Αυτός είναι ο δεύτερος μύθος.

«Όταν οι ψυχολόγοι μιλάμε για τους ψυχοπαθείς, αυτοί στους οποίους αναφερόμαστε είναι άνθρωποι που διαθέτουν μια διακριτή ομάδα χαρακτηριστικών προσωπικότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει χαρακτηρισμούς όπως αδίστακτος, ατρόμητος, πνευματικά σκληρός, γοητευτικός, πειστικός και με έλλειψη συνείδησης και ενσυναίσθησης.  Φανταστείτε ότι τσεκάρετε όλα τα κουτάκια στη λίστα αυτή», λέει ο Dutton.

«Εκτός, λοιπόν, από αυτά, τυχαίνει να είστε βίαιος και βλαξ.  Δεν θ’ αργήσει να έρθει η στιγμή που θα σπάσετε μια μποτίλια στο κεφάλι κάποιου, μέσα σ’ ένα μπαρ, και θα βρεθείτε κλεισμένος στη φυλακή για κάμποσο καιρό.  Εάν όμως τσεκάρετε τα κουτάκια στη λίστα με τα χαρακτηριστικά του ψυχοπαθή και ταυτόχρονα είστε έξυπνος και όχι βίαιος εκ φυσικού σας, τότε τα πράγματα αλλάζουν.  Τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε ο επόμενος μαζικός δολοφόνος».

The-Wisdom-of-PsychopathsΟ Dutton ισχυρίζεται ότι τα επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς στις γραμμές τους είναι κατά σειρά:

1. Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος
2. Δικηγόρος
3. ΜΜΕ (Τηλεόραση/Ραδιόφωνο)
4. Πωλητής
5. Χειρουργός
6. Δημοσιογράφος
7. Αστυνομικός
8. Κληρικός
9. Σεφ
10. Δημόσιος υπάλληλος

Ο Dutton, επίσης, καταγράφει τα ακόλουθα επαγγέλματα ώς εκείνα που δεν έχουν την προτίμηση των ψυχοπαθών:

1. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων στο σπίτι
2. Νοσηλευτής
3. Θεραπευτής
4. Χειροτέχνης
5. Στυλίστας ή Αισθητικός
6. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία
7. Εκπαιδευτικός
8. Δημιουργικός Καλλιτέχνης
9. Γιατρός
10. Λογιστής

serial_killers-bigΔεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ώστε να έχω άποψη για την μέθοδο με την οποία κατέληξε ο Dutton σ’ αυτά τα συμπεράσματα, όμως η ενασχόλησή μου με παντός είδους δολοφόνους τα τελευταία (πολλά) χρόνια με κάνει να σκεφτώ πως, ενδεχομένως, ο Dutton να έχει δίκηο για τη δουλειά που επιλέγει να κάνει ένας ψυχοπαθής (δολοφόνος ή όχι), σίγουρα όμως αυτό δεν καλύπτει και τους σειριακούς δολοφόνους, τόσο όμοιους αλλά και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους.  Αν ανατρέξουμε στην Encyclopedia of Serial Killers του Michael Newton (Εγκυκλοπαίδεια των Σειριακών Δολοφόνων), θα διαπιστώσουμε ότι –ανάμεσά τους- υπάρχουν κάμποσοι από όλα τα επαγγέλματα που καταγράφονται και στις δύο λίστες του Dutton…

crime_and_punishment22

10 σκέψεις σχετικά με το “Τα δέκα επαγγέλματα που επιλέγουν οι ψυχοπαθείς”

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα ήθελα να διαβάσω τα βιβλία κάποια στιγμή….. Παρακολουθώ το blog πολύ καιρό και μοιάζει με θεωρητικό τεστ της αστυνομικής σειράς Criminal Minds 😛 Φυσικά πιο εμπεριστατωμένο, αλλά εξίσου ελκυστικό, σχεδόν εθιστικό!

  2. Υ.Γ. θέλω απλά να ρωτήσω αν ξέρει κανείς πότε εκδίδεται το βιβλίο του Γιάννη Μαρή «Ίλιγγος»…διάβασα για αυτό σε προηγούμενο post, αλλά δεν έχω καταφέρει να το βρω ακόμα…..Ευχαριστώ!

  3. Cassandra_J, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις αναγνώσεις! 🙂 Το «Ίλιγγος» κυκλοφορεί εντός των ημερών από την ΑΓΡΑ.

  4. Επιτέλους!!! Βρήκα την εξήγηση της ψυχοπάθειας που έχω παιδιόθεν. 33 χρόνια ….πωλητής

  5. Υπάρχει και το «Στο μυαλό των σίριαλ κίλερς», του Τζον Ντάγκλας, εκδόσεις Μελάνι… Ο Ντάγκλας είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα προφάιλινγκ του FBI… Δεν θυμάμαι ποια ήταν τα επαγγέλματα των σίριαλ κίλερ που είχε αναλύσει (γνωρίσει προσωπικά), αλλά θυμάμαι ότι όλοι τους ένιωθαν ότι έκαναν κάτι πολύ κατώτερο από τις ικανότητες τους, ότι ο κόσμος και η κοινωνία τους είχε αδικήσει.

  6. Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο & πολύ καλή πρόταση για τις γιορτές….ήδη το παρήγγειλα :D!! Ευχαριστώ για την ενημέρωση 😉

  7. Ως κοινωνιολόγος θα διαφωνήσω με τον Ντάτον. Προφανώς δεν είναι απόλυτος, αλλά ως κοινωνιολόγος έχω μάθει να επιμένω στο γκρί, ούτε στο μαύρο, ούτε στο άσπρο. Δηλαδή το αν θα γίνεις μανιακός δολοφόνος εξαρτάται από ένα σκασμό παράγοντες (κ βιολογικούς κ κοινωνικούς) κ το στρες της όποιας δουλειάς δεν βοηθάει στην ηρεμία του δυνάμει «τρελού». Που σημαίνει ότι μπορεί κάθε επάγγλεμα να κρύβει ψυχοπαθείς/φονιάδες/σαλεμένους/ο,τιδήποτε, όπως πολύ σωστά κατά την άποψή μου επισημαίνει η κ. Κουλετάκη.

  8. παρακαλω , που μπορω να βρω το βιβλιο ,η σοφια των ψυχοπαθων?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s