Γιάννης Ράγκος: «Μυρίζει αίμα»


Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ράγκου «Μυρίζει αίμα» (εκδόσεις «Ίνδικτος»), το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το 1969 και συντάραξαν την ελληνική κοινωνία, αλλάζοντας βίαια τη σχέση της με την έννοια του εγκλήματος.

Πρόκειται για την ιστορία των Γερμανών Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ, 31 ετών και οι δύο, οι οποίοι την άνοιξη του 1969 έφτασαν στην Ελλάδα δηλώνοντας πως έρχονται για τουρισμό και δουλειές. Αλλά, στη διάρκεια των επόμενων σαράντα ημερών, επιλέγοντας τυχαίους στόχους, διέπραξαν πέντε ληστείες και έξι ειδεχθείς φόνους ενώ προκάλεσαν κι έναν βαρύτατο τραυματισμό. Παρά την κινητοποίηση και την άσκηση ακραιφνούς βίας, οι ελληνικές διωκτικές αρχές -απασχολημένες, κυρίως, με την εξουδετέρωση κάθε αντικαθεστωτικής δραστηριότητας- αδυνατούσαν να φτάσουν στα ίχνη τους. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε η σχετική δημοσιότητα ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα «τάξης και ασφάλειας» που επιμελώς ήθελε να παρουσιάσει το καθεστώς. Έτσι, όταν τελικά έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες των πράξεών τους, η «αθώα» έως τότε κοινή γνώμη έμεινε εμβρόντητη˙ οι δύο Γερμανοί είναι οι πλέον «παραγωγικοί» κατά συρροή δολοφόνοι στα ελληνικά ποινικά χρονικά.


Ο Χ�ρμαν Ντουφτ (αριστερά) και ο Χανς Μπασενάουερ
Ο Χέρμαν Ντουφτ (αριστερά) και ο Χανς Μπασενάουερ

Ο Γιάννης Ράγκος, μετά από έρευνα ενός έτους σε όλες τις διαθέσιμες πηγές (δημοσιεύματα, συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, επισκέψεις στους χώρους των συμβάντων, δικόγραφα, πρακτικά δικαστηρίου κ.λπ.), ανασυνθέτει την ιστορία με την ακρίβεια του ντοκουμέντου και την ένταση της μυθοπλασίας. Και, παράλληλα, τοιχογραφεί το σκοτεινό κλίμα στην εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών και διερευνά τα αθέατα «υποστρώματα» της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

« (…) Μόνοι οι δυο τους απέναντι σ’ όλους τους άλλους, θαμμένοι σ’ ένα υπόγειο διαμέρισμα της Αθήνας. Ζευγάρι το οποίο γεμίζει τις μέρες του όχι με την ερωτική πράξη αλλά με την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα που δημιουργεί η συμμετοχή σ’ ένα ανείπωτο μυστικό, βαμμένο με κόκκινο χρώμα˙ την πράξη του φόνου. Σαν πλάσματα έξω από τον πραγματικό κόσμο, που απερίφραστα οδηγούνται με πάθος στο υψηλό τους ιδανικό: μια αποθεωτική τιμωρία που να ταιριάζει στην αξία των ανομημάτων τους. (…)».

***Είχα τη μεγάλη χαρά, το «Μυρίζει αίμα»  να το παρακολουθήσω από την αρχή του: τη σύλληψή του, την κυοφορία του και -τέλος- τη γέννησή του.  Ο Γιάννης μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου το εμπιστευτεί να το διαβάσω από χειρόγραφο, πριν καν πάει στον εκδότη.  Με κάθε ειλικρίνεια σας λέω πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που περίτεχνα πλέκει τη μυθοπλασία με τα ντοκουμέντα, που αναπλάθει πιστότατα την εποχή, δίνοντας σημασία ακόμα και στις λεπτομέρειες.

Ο Γιάννης έκανε καταπληκτική δουλειά και μας δίνει ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου παρά μόνο όταν το τελιώσεις.

Καλή ανάγνωση, λοιπόν και -φίλε μου- καλοτάξειδο και πετυχημένο!

11 σκέψεις σχετικά με το “Γιάννης Ράγκος: «Μυρίζει αίμα»”

  1. Φαινεται πολυ ενδιαφερον βιβλιο……..Καλη επιτυχια!

  2. Εννοείται πως μπαίνει στη λίστα για αγορά. Καλή επιτυχία να ΄χει. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται! 🙂

  3. μετρα ακομη εναν αναγνωστη και φοβερη διαφημιση υπερ του

  4. εννοειται οτι περιμένω αντιτυπο με αυτόγραφο έτσι φιλενάδα?

  5. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΜΕ ΑΥΤΟΓΡΑΦΟ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ……

  6. Poly endiaferon, tha prosthethei sigoura th lista agorwn vivliwn.

    The MiRRor.

  7. Mia erwthsh ksexsa na kanw, h leksh «eidextheis», peri twn fonwn, mhpws tha mporouse na epekshghthei dioti mas kaiei o tropos dolofnias? haha, euxaristw ek twn proterwn,

    The MiRRor.

  8. Νίνα είχες ένα μοναδικό προνόμιο που εμείς ως αναγνώστες δεν θα έχουμε: να διαβάσεις το πρωτότυπο πριν την έκδοση.
    Είσαι τυχερή! Κι αυτό το σημειώνω γιατί συνήθως οι εκδοτικές εταιρείες αλλάζουν πολλά στα κείμενα κι έτσι υπάρχουν μικρές αλλοιώσεις. Μακάρι να πέφτω έξω όμως, για την προκειμένη περίπτωση!
    Παρόλα αυτά εύχομαι το βιβλίο να έχεις καλέ πωλήσεις και να εξαντλήσει την πρώτη έκδοση και να πάει αμέσως για δεύτερη! 😀

  9. Μirroraki ειδεχθης ειναι μια δολοφονια οταν απο τον τροπο τελεσης, το θυμα ή τις εν γενει ιδιαιτεροτητες που τη χαρακτηριζουν προκαλει ανατριχιλα, αηδια, αποτροπιασμο κλπ. Ετσι ειδεχθης ηταν η δολοφονια της Ζωης Φραντζη λογω του τροπου που ο δραστης προσπαθησε να εξαφανισει το πτωμα (τεμαχισμος, εξορυξη οφθαλμων κλπ), ειδεχθης κι η προσφατη υποθεση στην Κολομβια οπου πατερας πληρωσε εκτελεστη να σκοτωσει το 10 μηνων μωρακι του για να μην πληρωνει διατροφη (κυκλοφορει πολλη ανωμαλια τελικα)..

Σχολιάστε